Ισχυρή στάση να μείνουν στο σπίτι τους και να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις έχουν οι κάτοικοι του Λονδίνου και της νοτιοανατολικής Αγγλίας καθώς η καταιγίδα Eunice «σαρώνει» τη Βρετανία με ανέμους ταχύτητας έως και 129 χιλιομέτρων την ώρα. Σε ισχύ παραμένει ο κόκκινος συναγερμός που σήμανε από το πρωί.
Το κύμα κακοκαιρίας πλήττει επίσης τη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία και την Ιρλανδία. Ωστόσο είναι πιο σφοδρό μέχρι στιγμής στη Βρετανία, όπου όπως ανακοινώθηκε περισσότερα από 120.000 σπίτια έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Εκατοντάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί, ενώ οι θυελλώδεις άνεμοι δημιουργούν προβλήματα και στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες. Η επιτροπή έκτακτης ανάγκης της Βρετανίας, γνωστή ως Cobra, θα συνεδριάσει αυτό το απόγευμα για να καθορίσει τα επόμενα βήματα.
Στην Ιρλανδία περίπου 55.000 κατοικίες και επιχειρήσεις έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό, όπως μετέδωσε το RTE. Στη χώρα κατεγράφησαν ριπές ανέμου 172 χιλιομέτρων την ώρα.
Στην Ολλανδία είχαμε ακυρώσεις 295 πτήσεων, αλλά και αναστολή όλων των δρομολογίων των σιδηροδρόμων.
Ο πρώτος νεκρός από την «Γιούνις»
Τον πρώτο νεκρό από την καταιγίδα «Γιούνις» κατέγραψαν οι βρετανικές αρχές. Πρόκειται για έναν άνδρα ηλικίας γύρω στα 60 στην περιοχή County Wexford, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα από δέντρο που ξεριζώθηκε λόγω των σφοδρών ανέμων που σαρώνουν το Νησί, με ταχύτητες που αγγίζουν ακόμη και τα 200 χιλιόμετρα την ώρα.
Οι βρετανικές αρχές έχουν σημάνει συναγερμό σε ύψιστο επίπεδο, καθώς το καιρικό φαινόμενο που πλήττει τις τελευταίες ώρες το Νησί θεωρούνται ακραίες και επικίνδυνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει έως τώρα οι αρχές, χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, εκατοντάδες σχολεία είναι κλειστά, ενώ τρένα και αεροπλάνα είναι καθηλωμένα σε σταθμούς και αεροδρόμια, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν οι επιβάτες. Όπως ανακοινώθηκε, χιλιάδες ταξιδιώτες ακύρωσαν το πρόγραμμά τους, καθώς οι ταχύτητες των ανέμων είναι ρεκόρ και οποιαδήποτε μετακίνηση θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων.
Οι Βρετανοί επιστήμονες θεωρούν τη συγκεκριμένη καταιγίδα χειρότερη από εκείνη που είχε πλήξει το Νησί το 1987, η οποία είχε χαρακτηριστεί «Μεγάλη Καταιγίδα», με τους ανέμους να αγγίζουν τα 180 χιλιόμετρα την ώρα στο Δυτικό Σάσεξ.
Δείτε live από το αεροδρόμιο του Χίθροου: