Κάθε Πρωτομαγιά πολλοί είναι αυτοί που φτιάχνουν ένα στεφάνι από λουλούδια, το γνωστό «Πρωτομαγιάτικο στεφάνι» ή «Μαγιάτικο στεφάνι». Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι, λίγοι ξέρουν γιατί και τι συμβολίζει αυτό το λουλούδινο στεφάνι που φτιάχνουμε την πρώτη του Μάη.

Τι συμβολίζει το πρωτομαγιάτικο στεφάνι

Το πρωτομαγιάτικο στεφάνι είναι κατασκευή με λουλούδια που συμβολίζει την γονιμότητα, την εποχή της άνθησης και της δημιουργίας και με αυτό γιορτάζουμε τον ερχομό της άνοιξης.

Το πρωτομαγιάτικο στεφάνι συμβολίζει, επίσης, την αναγέννηση της φύσης με την άνοιξη, γεγονός που θέλουν οι άνθρωποι «να φέρουν στα σπίτια τους» γι’ αυτό και το λουλούδινο στεφάνι κρεμιέται έξω από τα σπίτια συνήθως πάνω στην πόρτα.

Πρώτη του Μάη: Τι συμβολίζει το πρωτομαγιάτικο στεφάνιΣύμφωνα με τη Λαογραφική έρευνα, το μαγιάτικο στεφάνι φτιάχνεται με βέργα από ευλύγιστο και ανθεκτικό ξύλο κληματαριάς ή σύρμα γύρω από το οποίο στηρίζονται τα λουλούδια.

Τα έθιμα και οι δράσεις της Πρωτομαγιάς ξεκινούν από τα βάθη της ανθρώπινης παράδοσης και περνούν από γενιά σε γενιά.

Ο Μάιος είναι ο 5ος μήνας του χρόνου που ήταν αφιερωμένος στον ετήσιο εορτασμό της θεάς της γονιμότητας και της γεωργίας, Δήμητρας. Η κόρης της, Περσεφόνη, που έρχεται από τον Κάτω Κόσμο αυτόν τον μήνα, από τον σύζυγό της, Άδη, ήταν ο λόγος για τη γιορτή των Ανθεστηρίων, της μεγαλόπρεπης πομπής προς τα ιερά για να προσφέρουν άνθη.

Έτσι ξεκίνησε και το έθιμο με το πρωτομαγιάτικο στεφάνι και όσα αυτό συμβολίζει.

Στην λαϊκή αντίληψη, ο θάνατος και η γέννηση, το καλό και το κακό, συνυπάρχουν.

Όλα τα σπίτια, έκτος από εκείνα που έχουν πένθος, φτιάχνουν στεφάνι για να «εξασφαλίσουν» προστασία, υγεία, ευτυχία και το «καλό» μάτι.

Το στεφάνι παραμένει στο σπίτι μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού.

 

Διαβάστε επίσης γιατί γιορτάζουμε την πρώτη του Μάη και πώς προέκυψε ο όρος «εργατική» Πρωτομαγιά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.