Την πρώτη της δημόσια εμφάνιση εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον, πραγματοποίησε η σύζυγος του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, όπως μετέδωσαν τα επίσημα βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης.
Η Ρι Σολ Γιου, η οποία φέρεται να είναι περίπου 30 ετών, συνόδευσε τον σύζυγό της σε μια συναυλία με την ευκαιρία της επετείου της γέννησης του πατέρα και προκατόχου αυτού του τελευταίου, του Κιμ Γιονγκ Ιλ. Η εμφάνισή της έβαλε τέλος στα σενάρια περί πιθανής ασθένειας της συζύγου του Κιμ από κορωνοϊό.
Η επέτειος της γέννησης του δεύτερου της δυναστείας των Κιμ είναι γνωστή ως η «ημέρα του άστρου που λάμπει». Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες αργίες του βορειοκορεατικού ημερολογίου.
Η επίσημη εφημερίδα Rodong Sinmun δημοσίευσε φωτογραφίες του ζεύγους να χαμογελά και να χειροκροτεί τους καλλιτέχνες του Θεάτρου Μανσουντάε στην Πιονγκγιάνγκ.
«Όταν ο γενικός γραμματέας εισήλθε στην αίθουσα μαζί με τη σύζυγό του Ρι Σολ Γιου υπό τους ήχους μιας μουσικής υποδοχής, όλοι οι συμμετέχοντες τους επευφήμησαν ζητωκραυγάζοντας», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Στις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, κανένας από τους θεατές δεν φοράει μάσκα.

Τα σενάρια για την υγεία της Ρι Σολ Γιου

Η Ρι Σολ Γιου είχε να εμφανισθεί δημοσίως από τον Ιανουάριο 2020, σε μια εκδήλωση που συνδεόταν με το σεληνιακό Νέο Έτος.
Η απουσία της είχε προκαλέσει πολυάριθμες εικασίες για την κατάσταση της υγείας της. Ορισμένοι αναρωτιούνταν αν ήταν απομονωμένη για να προστατευθεί από τον κορωνοϊό ή αν ήταν έγκυος. Το ζευγάρι φέρεται ότι έχει τρία παιδιά.
Η Βόρεια Κορέα έκλεισε τα σύνορά της στην αρχή της περυσινής χρονιάς για να προστατευθεί από την πανδημία που εμφανίσθηκε στη γειτονική Κίνα. Ο Κιμ έχει υποστηρίξει πως η χώρα του δεν έχει πληγεί από τον κορονοϊό, κάτι για το οποίο οι ξένοι εμπειρογνώμονες αμφιβάλλουν.
Οι φωτογραφίες αυτές δημοσιεύθηκαν την επομένη μιας ενημέρωσης νοτιοκορεατών βουλευτών από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Σεούλ, οι οποίες υποστήριξαν πως η σύζυγος του βορειοκορεάτη ηγέτη δεν συμμετείχε σε δημόσιες εκδηλώσεις εξαιτίας της πανδημίας και περνούσε τον χρόνο της παίζοντας με τα παιδιά της.
Προηγούμενως εμφανιζόταν τακτικά στο πλευρό του συζύγου της στη διάρκεια επισκέψεών του ή κατά τις διπλωματικές συναντήσεις του, ιδιαίτερα εκείνες που είχε με τους προέδρους της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν.
Πρώην επιτυχημένη τραγουδίστρια, η Ρι Σολ Γιου εμφανίσθηκε στο μεγάλο κοινό μέσα στο περιβάλλον του Κιμ το 2012. Μαζί με την αδελφή του συζύγου της, την Κιμ Γιο Γιονγκ, είναι από τις πιο γνωστές γυναίκες αυτού του πατριαρχικού καθεστώτος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP