Έχουν περάσει ακριβώς 67 χρόνια από τότε που το BBC, μια Πρωταπριλιά σαν σήμερα το 1957, παρουσίασε ένα «ρεπορτάζ», που προκάλεσε εντύπωση στους Βρετανούς.

Η Πρωταπριλιά γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο και προσφέρεται για ψέματα και καλοφτιαγμένες φάρσες, με την τηλεόραση να αποδεικνύεται συχνά το τέλειο μέσο, όπως στην περίπτωση του BBC.

Η φάρσα προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις ενώ το κοινό και οι εφημερίδες της εποχής διχάστηκαν.

Ίσως να μιλάμε και για την πρώτη τηλεοπτική πρωταπριλιάτικη φάρσα, προτού το έθιμο εξελιχθεί τις χρυσές δεκαετίες του 1970 και του 1980 αλλά και για την πιο πετυχημένη φάρσα που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία.

BBC: Η συγκομιδή… σπαγγέτι

Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, το 1957, παρουσίασε σοδειές μακαρονιών στην Ελβετία.

Εκείνη τη χρονιά το BBC έδειξε ένα ρεπορτάζ στο οποίο μία οικογένεια στο καντόνι Ticino της Ελβετίας μάζευε τα μακαρόνια της χρονιάς που είχε καλλιεργήσει σε δέντρα.

Τα πλάνα έδειχναν γυναίκες να τραβούν προσεκτικά σειρές σπαγγέτι από τα δέντρα και να τις απλώνουν στον ήλιο για να στεγνώσουν…

Την όλη φάρσα ενορχήστρωσε ο παρουσιαστής Richard Dimbleby, ο οποίος απευθυνόμενος στο βρετανικό κοινό που τότε δεν ήταν πολύ συνηθισμένο στην «εξωτική» λιχουδιά, τους έπεισε ακόμα ότι το τέλος Μαρτίου είναι μία περίοδος με πολύ άγχος για τους καλλιεργητές ζυμαρικών σε όλη την Ευρώπη, καθώς το ψύχος μπορεί να επηρεάσει τη γεύση τους.

Επίσης εξήγησε ότι κάθε ίνα μακαρονιού πάντα μεγαλώνει στο ίδιο μήκος χάρη σε πολυετή δουλειά από γενιές και γενιές καλλιεργητών.

BBC: Την πάτησε μέχρι και ο γενικός διευθυντής του καναλιού

Για πολλές ημέρες μετά την φάρσα, το τηλεφωνικό κέντρο του BBC «έσπασε» από τηλεφωνήματα. Οι τηλεθεατές ζητούσαν συμβουλές για το πώς μπορούσαν να καλλιεργήσουν μακαρόνια!

Σύμφωνα με πληροφορίες, το BBC τούς απαντούσε να «τοποθετήσουν ένα κλαδάκι από σπαγγέτι σε μια σάλτσα ντομάτας και να ελπίζουν για το καλύτερο».

Ο ρεπόρτερ της εκπομπής Michael Peacock θυμάται ότι η ιδέα έμεινε μυστική πριν παίξει στην μικρή οθόνη. Μεταξύ αυτών που παραπλανήθηκαν ήταν ο τότε γενικός διευθυντής του BBC, Sir Ian Jacob.

Οι εφημερίδες διχάστηκαν για το αν αυτό ήταν ένα μεγάλο αστείο ή μια τρομερή απάτη για το κοινό. Πολλοί τηλεθεατές όμως δεν είδαν την αστεία πλευρά του ρεπορτάζ και άσκησαν κριτική στο BBC για την εκπομπή.

Δεν έλειψαν όμως κι αυτοί που μπήκαν στον πειρασμό να ανακαλύψουν πού μπορούν να αγοράσουν τα… φρέσκα μακαρόνια.

Διαβάστε ακόμη: