Η Γερμανία και το Ισραήλ είναι πολύ κοντά στο να καταστήσουν υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς, η Ελλάδα επιβάλλει πρόστιμα και η Ισπανία απαγορεύει την είσοδο σε ορισμένους μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πάλι , επιβάλλουν εμβολιασμό σε όσους εργολάβους συνεργάζονται με το δημόσιο.

Παρά τις διαμαρτυρίες, η ζωή των ανεμβολίαστων γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη σε όλον τον κόσμο, και είναι μια τακτική που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος από τις κυβερνήσεις, εν μέσω ανησυχίας για τη διάδοση της παραλλαγής Όμικρον .

https://radar.gr/article/eisigisi-tis-epitropis-gia-ta-christougenniatika-parka-mono-me-emvolio-episkeptes-kai-ergazomenoi

Έρχονται σκληρά μέτρα στη Γερμανία

Στη Γερμανία, το ενδεχόμενο να κηρυχθεί «επιδημιολογική κατάσταση εθνικής εμβέλειας» συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ με τον επόμενο καγκελάριο Σολτς και τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων. Το βήμα αυτό θα ήταν προϋπόθεση για να επιβληθεί υποχρεωτικός εμβολιασμός, υπό το φως και της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου που απέρριψε τις προσφυγές εναντίον των περιορισμών
του Απριλίου.

Πράσινο πάσο στην Ιταλία

Στην Ιταλία όπου το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης είναι υποχρεωτικό στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, από τις 6 Δεκεμβρίου όποιος επιβιβάζεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς το πάσο κινδυνεύει με πρόστιμο από 600 έως 1.000 ευρώ.

Κλιμακωτά πρόστιμα στην Αγγλία

Στην Αγγλία είναι από σήμερα υποχρεωτική η μάσκα στο μετρό, στα λεωφορεία, στα εμπορικά καταστήματα και στα κομμωτήρια. Οι παραβάτες την πρώτη φορά πληρώνουν πρόστιμο 200 λίρες.

Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο διπλασιάζεται και μπορεί να φτάσει μέχρι τις 6.400 λίρες.

Lockdown στην Αυστρία

Η χώρα με ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στη Δυτική Ευρώπη θα παραμείνει σε lockdown μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ υποσχέθηκε στη συνέχεια να άρει τους περιορισμούς για τους εμβολιασμένους ή τα άτομα που ανάρρωσαν πρόσφατα από τον ιό. Το lockdown για τους μη εμβολιασμένους πιθανότατα θα συνεχιστεί, αν και μπορούν ακόμα να πάνε στη δουλειά με αρνητικό τεστ. Οι αξιωματούχοι επεξεργάζονται επίσης σχέδια για την επιβολή υποχρεωτικών εμβολιασμών από τον Φεβρουάριο, με πρόστιμα που φτάνουν τα 7.200 ευρώ.

Τα Μπαρ της Φινλανδίας

Τα μπαρ και τα εστιατόρια στη Φινλανδία που αρνούνται να χρησιμοποιήσουν πιστοποιητικά Covid δεν θα σερβίρουν πλέον ποτό μετά τις 5 το απόγευμα.

Ταξιδιωτική απαγόρευση της Ισπανίας

Η Ισπανία έχει ουσιαστικά απαγορεύσει τους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την 1η Δεκεμβρίου, θα δέχεται μόνο αποδεικτικά εμβολιασμού για την είσοδο ενηλίκων.

Καταστολή στην Ουγγαρία

Η κυβέρνηση στη Βουδαπέστη επιτρέπει στους εργοδότες να κάνουν τους εμβολιασμούς υποχρεωτικούς για το προσωπικό σε μια προσπάθεια να ωθήσουν τους ανθρώπους να κάνουν το εμβόλιο. Όποιος δεν το κάνει μπορεί να τεθεί σε άδεια άνευ αποδοχών.

Μετρητά στη… Σλοβακία

Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Ιγκόρ Μάτοβιτς θέλει να δώσει κουπόνια αξίας 500 ευρώ σε όλους τους άνω των 60 ετών που εμβολιάζονται, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν ήδη λάβει το εμβόλιο. Τα κουπόνια, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε εστιατόρια και ξενοδοχεία.

Πληρώνουν για τη θεραπεία στη… Σιγκαπούρη

Στη Σιγκαπούρη, όσοι επιλέγουν να μην εμβολιαστούν θα πρέπει τώρα να πληρώσουν την περίθαλψή τους εάν κολλήσουν Covid. Οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπείες και παραμένουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν περίπου 25.000 δολάρια Σιγκαπούρης, σύμφωνα με μια μέση εκτίμηση που δημοσίευσε το υπουργείο Υγείας.

Πιστοποιητικά και μπόνους στη Λιθουανία

Πολλές χώρες στην Ευρώπη απαιτούν πιστοποιητικά εμβολιασμού για την είσοδο σε μπαρ και εστιατόρια, αλλά η Λιθουανία έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα. Οι πολίτες άνω των 16 ετών πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικά ανοσίας έναντι της Covid για να εισέλθουν σε οποιοδήποτε εστιατόριο ή καφετέρια, εμπορικά κέντρα, κινηματογράφους, σαλόνια ομορφιάς ή άλλους δημόσιους εσωτερικούς χώρους ή εκδηλώσεις. Ο κανόνας θα γίνει πιο αυστηρός από τα τέλη Δεκεμβρίου και θα ισχύει για όλους άνω των 12 ετών.

Η κυβέρνηση πληρώνει επίσης 100 ευρώ σε άτομα άνω των 75 ετών που λαμβάνουν αναμνηστικό εμβόλιο πριν από τις 31 Μαρτίου.

Δάσκαλοι στην Ουκρανία

Στην Ουκρανία, δάσκαλοι και κυβερνητικοί αξιωματούχοι που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν τεθεί σε άδεια άνευ αποδοχών. Εστιατόρια, εμπορικά κέντρα και γυμναστήρια επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο εάν το 100% του προσωπικού τους έχει εμβολιαστεί. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε όλη τη χώρα είναι διαθέσιμα μόνο για εμβολιασμένα άτομα.