Ο Shuji Nakamura, κάτοχος του βραβείου Νόμπελ στον τομέα της Φυσικής, είναι ο πιο πρόσφατος συμμετέχων στον τομέα της ενέργειας που θέλει να παράγει ενέργεια χρησιμοποιώντας πυρηνική σύντηξη.

Ο Nakamura, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα, ίδρυσε την εταιρεία του Blue Laser Fusion τον Νοέμβριο του 2022 και στοχεύει να κατασκευάσει έναν αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης έως το 2030, σύμφωνα με την Nikkei Asia.

Η τεχνολογία πυρηνικής σύντηξης στοχεύει στην αναπαραγωγή της διαδικασίας που συμβαίνει στον Ήλιο για την παραγωγή τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας με ελεγχόμενο τρόπο.

Σε αντίθεση με την πυρηνική σχάση, η σύντηξη δεν παράγει ραδιενεργά απόβλητα, καθιστώντας την μια πολλά υποσχόμενη πηγή ενέργειας όχι μόνο για τη Γη αλλά και για διαστημικές αποστολές.

Για να ξεκινήσουν την ανάφλεξη με σύντηξη, οι ερευνητές πρέπει να θερμάνουν το καύσιμο σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο βαθμούς Κελσίου, ένα κατόρθωμα που έχουν επιτύχει χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους.

Ωστόσο, οι κύριες προκλήσεις έγκεινται στη διατήρηση της αντίδρασης και στην παραγωγή περισσότερης ενέργειας από αυτή που καταναλώνεται κατά τη διαδικασία σύντηξης.

Διαβάστε περισσότερα