Τα πανεπιστήμια στην Ανατολική Ευρώπη καταγράφουν το τελευταίο διάστημα αύξηση στη ζήτηση από Τούρκους φοιτητές που επιθυμούν να λάβουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση στο εξωτερικό, καθώς αυτά τα πανεπιστήμια προσφέρουν πιο προσιτές τιμές σε σύγκριση με εκείνα των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά.

Σύμφωνα με την International Education Consultants Association, οι πιο προτιμώμενοι προορισμοί για Τούρκους φοιτητές που αναζητούν πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Ευρώπη είναι η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία. Οπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία της τελευταίας τριετίας, ο αριθμός των Τούρκων φοιτητών που προτιμούν την Ανατολική Ευρώπη για πανεπιστημιακή εκπαίδευση έχει αυξηθεί κατά 70%.

“Πρόσφατα, βλέπουμε ότι υπήρξε έντονη ζήτηση από την Τουρκία για χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες ξεχωρίζουν με τις προσιτές τιμές τους. Ο πιο σημαντικός λόγος για την πρόσφατη αύξηση αυτής της ζήτησης είναι η προσιτότητα του ετήσιου κόστους εκπαίδευσης και διαβίωσης”, είπε η Aslıhan Özenç, σύμβουλος εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

Τα δίδακτρα σε πανεπιστήμια σε όλη την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη κυμαίνονται από €2.000 έως €7.000 είπε προσθέτοντας ότι οι Τούρκοι φοιτητές ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τομείς όπως η ιατρική, η μηχανική, η αρχιτεκτονική και η ψυχολογία.

Εξαιρουμένων των δαπανών εκπαίδευσης στην Πολωνία, την Ουγγαρία και την Τσεχία, τα έξοδα ενός μαθητή όπως διαμονή, φαγητό και ποτό, ασφάλιση υγείας και αγορές κυμαίνονται μεταξύ €450 και €1.000 το μήνα. Όσοι θέλουν να νοικιάσουν ένα σπίτι πρέπει να πληρώνουν κατά μέσο όρο €400 το μήνα στην Ουγγαρία και την Πολωνία, ενώ θα χρειαστούν περίπου €700 για μια φοιτητική κατοικία στην Τσεχία. Η Ιταλία είναι ένας άλλος προτιμώμενος προορισμός για πανεπιστημιακή εκπαίδευση, κυρίως λόγω του συστήματος υποτροφιών της. Οι φοιτητές που θα επιλεγούν όχι μόνο λαμβάνουν δωρεάν εκπαίδευση, αλλά μπορούν επίσης να λάβουν υποτροφίες έως και €7.000 ετησίως.

Διαβάστε ακόμη: