Οι Δήμοι Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και Διρφύων – Μεσσαπίων κατέθεσαν προσφυγές κατά των αποφάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για τη δημιουργία αιολικών πάρκων στην περιοχή που επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές στις αρχές Αυγούστου, κατακαίγοντας πάνω από 500 χιλιάδες στρέμματα δάσους.

Στη σχετική ανακοίνωσή του ο Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας σημειώνει ότι οι τρεις αδειοδοτημένες επενδύσεις από τη ΡΑΕ εναντίον των οποίων προσφεύγει «αποτελούν μέρος ενός ενιαίου έργου που αφορά στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 208 MW στη νήσο Εύβοια».

Στις προσφυγές του, όπως επισημαίνει, ο δήμος «καταδεικνύει τα σοβαρά νομικά σφάλματα των προσβαλλόμενων αποφάσεων και ιδιαίτερα την παραβίαση του Ελληνικού και του Ενωσιακού περιβαλλοντικού δικαίου με την αυθαίρετη χωροθέτηση ανεμογεννητριών σε περιοχές του Δήμου με πλούσια βιοποικιλότητα, που έχουν ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών natura, καθώς και την παράνομη κατάτμηση ενιαίου έργου συνολικής ισχύος 208 MW σε επιμέρους έργα, χωρίς να εξετασθούν οι συνολικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής».

Για τους παραπάνω λόγους, ζητά την αναστολή λήψης αποφάσεων για αδειοδότηση ανεμογεννητριών, μέχρι την εκπόνηση σχεδίου οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής, μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε το Δήμο και ευρύτερα τη Βόρεια Εύβοια.

Προσφυγές κατά ακόμη δύο αποφάσεων για δημιουργία αιολικών πάρκων στην περιοχή της ευθύνης του κατέθεσε και ο Δήμος Διρφύων – Μεσσαπίων.