Θέμα ωρών είναι η επιβολή περιοριστικών μέτρων στο Ηράκλειο της Κρήτης – στα πρότυπα Μυκόνου, Ζακύνθου και Χανίων – λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο επισπεύσει τις αποφάσεις για την επιβολή των περιοριστικών μέτρων, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.
Στο Ηράκλειο αναμένεται να επιβληθούν τα ακόλουθα μέτρα:
– Απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01.00 τα ξημερώματα ως στις 06.00 το πρωί.
– Απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση καθ’ ολο το 24ωρο.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για το περασμένο 24ωρο, στα νοσοκομεία της Κρήτης νοσηλεύονται 173 ασθενείς με κορωνοϊό, με το ΠΑΓΝΗ, το Βενιζέλειο και το Νοσοκομείο Χανίων να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος. Σε Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, Αρνητικής Πίεσης) βρίσκονται 49 ασθενείς. Μέσα σε 12 μόλις ημέρες έχει καταγραφεί αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών κατά 40% και των ασθενών στις ΜΕΘ κατά 53%.
Τζανάκης: Κίνδυνος να γίνει η Κρήτη Μπέργκαμο
Την έντονη ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας στην Κρήτη εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.
«Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, στην Κρήτη θα ζήσουμε εικόνες που είχαμε στο Μπέργκαμο, δεν θα έχουμε που να βάλουμε τους διασωληνωμένους» δήλωσε ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον Ant1.
Στη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Τζανάκης απαντώντας σε μια σειρά ερωτημάτων ανέφερε ότι «το πρόβλημα με τις μεταλλάξεις είναι σημαντικό για εμάς, καθώς οι μεταλλάξεις σημαίνουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, με αύξηση κρουσμάτων, που σημαίνει περισσότερες διασωληνώσεις και περισσότερους θανάτους», προσθέτοντας ότι «τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις».
«Στο προηγούμενο κύμα είχαμε κατά μέσο όρο το 20% των κρουσμάτων να καταλήγει στο νοσοκομείο, όμως σε αυτό το κύμα το ποσοστό κυμαίνεται από 5% έως 8%, γεγονός που σημαίνει λιγότερες διασωληνώσεις και λιγότερους θανάτους. Ωστόσο, την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται αύξηση στους θανάτους», συμπλήρωσε ο καθηγητής.