Σκληρή μάχη έδωσαν οι πυροσβέστες με τις φλόγες στα Δερβενοχώρια κατά τη διάρκεια της νύχτας καθώς είχαν να αντιμετωπίσουν ένα πύρινο μέτωπο που εκτεινόταν σε περίπου 15 χιλιόμετρα και με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια μέσα κάνουν στοχευμένες ρίψεις προκειμένου να περιοριστεί η πυρκαγιά, ενώ έχουν καεί σπίτια σε Λουτράκι, Κουβαρά, Λαγονήσι, Σαρωνίδα και εκκενώθηκαν οικισμοί.

Οι πύρινες γλώσσες βρίσκονται μια «ανάσα» από τη Μάνδρα Αττικής με πυροσβέστες και οι εθελοντές να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να μην φτάσουν την περιοχή, με την εικόνα το πρωί της Τρίτης να παραμένει αποθαρρυντική καθώς ο πυκνός μαύρος καπνός «δείχνει» πως η φωτιά συνεχίζει με ένταση το καταστροφικό της έργο. Οι άνεμοι στην περιοχή πνέουν ισχυροί, ωστόσο, ενώ το έργο της κατάσβεσης και από αέρος, κρίνεται δύσκολο καθώς οι καπνοί είναι πυκνοί και η ορατότητα εξαιρετικά περιορισμένη, ενώ μέσα στη πυρκαγιά δημιουργείται ένα ξεχωριστό μικροκλίμα που δυναμώνει την ένταση της φλόγας.

https://radar.gr/article/fotia-sto-neo-kouvara-ischyres-dynameis-tis-pyrosvestikis-ekkenontai-oikismoi

Με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη έπεσαν από αέρος έξι αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο που κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού σε μια προσπάθεια να περιοριστει η ένταση της φωτιάς

Η πυρκαγιά εκτείνεται σε μια κορυφογραμμή πάνω από τη Μάνδρα και παράλληλα προς τον οδικό άξονα Οινόης-Μαγούλας. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατόρθωσαν να προστατεύσουν τη βιομηχανική μονάδα παραγωγής τσιμέντου «Τιτάν», ενώ η αλλαγή στην κατεύθυνση των τοπικών ανέμων οδήγησε τις φλόγες μακριά από την Πάρνηθα. Παρά την δικαιολογημένη ανησυχία αρχών και κατοίκων, ό,τι έχει απομείνει από την πάλαι ποτέ καταπράσινη Πάρνηθα δεν φαίνεται να κινδυνεύει άμεσα από το τρέχον πύρινο κύμα.

Παρόλ’ αυτά, ένα από τα προβλήματα των Δερβενοχωρίων είναι η γεωμορφολογία, καθώς η φωτιά εντοπίζεται σε δασωμένο διάσελο, όπου ακόμη και οι φλόγες αποκρύπτονται από τον πυκνό καπνό. Το πύρινο μέτωπο ξεκίνησε από σημείο μεταξύ των χωριών Πάνακτος και Πράσινο, καίγοντας το δάσος Παλαδώνη. Το δύσβατο του σημείου καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την προσέγγιση από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, πολλαπλασιάζοντας την επικινδυνότητα για τα πληρώματα των μέσων που ρίχνονται στη μάχη της κατάσβεσης.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Διαβάστε περισσότερα