Σαρωτικές αλλαγές στον σχεδιασμό του Υπουργείου Οικονομικών για το ελληνικό χρέος φέρνουν τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, που σήμερα ξεπερνούν τα 40 δις ευρώ.

Όπως τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξη τύπου του οικονομικού επιτελείου για την εξειδίκευση των μέτρων ύψους 3,5 δις ευρώ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι:

  • η τακτική πρόσβαση στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου,
  • η προετοιμασία για πρόωρη εξόφληση μέρους των διμερών δανείων που σύναψε η Ελλάδα με τις χώρες της ευρωζώνης το 2010 και
  • η περαιτέρω αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ.

Ήδη, το Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον ΟΔΔΗΧ, προκειμένου οι πρόωρες αποπληρωμές να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες. 

Σημειώνεται αμέσως μετά την επανέκδοση των ελληνικών ομολόγων 5ετούς και 30ετούς διάρκειας από το Υπουργείο Οικονομικών είχε αντλήσει 2,5 δις ευρώ, τα οποία προορίζονταν για την αποπληρωμή των ακριβών δανείων που έχει λάβει η χώρα μας.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε επίσης, ότι θα δημιουργηθεί το σχετικό πλαίσιο και θα προχωρήσει η έκδοση «πράσινων» ή «βιώσιμης ανάπτυξης» ομολόγων, με στελέχη του οικονομικού επιτελείου να τοποθετούν τις εκδόσεις στο β’ εξάμηνο του 2022. Βασική προϋπόθεση για την έξοδο στις αγορές για “πράσινα” ομόλογα είναι να έχουν ωριμάσει έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.