Πρώτοι εδώ στο radar.gr είχαμε αποκαλύψει τη δυσαρέσκεια του Πρωθυπουργού για τα έργα και τις ημέρες των στελεχών του στο πολύπαθο Υπουργείο Εργασίας. Περιμέναμε μάλιστα σοβαρή αναδιάρθρωση στο συγκεκριμένο Υπουργείο και στον προβληματικό ΕΦΚΑ.

Η υπόθεση των εκκρεμών συντάξεων ήταν ουσιαστικά η αιτία της απομάκρυνσης του Γιάννη Βρούτση στον τελευταίο ανασχηματισμό. Νομίζαμε, αφελώς, ότι οι … φωστήρες του επιτελικού κράτους, πού εισηγήθηκαν την καρατόμηση Βρούτση (και καλά έκαναν), να είχαν επεξεργασθεί συγκεκριμένο σχέδιο επίλυσης του κορυφαίου αυτού ζητήματος. Ευθύνες δεν είχε το θάρρος να αναλάβει κανείς.

Ποια λύση σκέφτηκαν οι υπερεκτιμημένοι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη μετά από 18 μήνες παλινωδιών; Αφού ανέλαβε Υπουργός ο επαγγελματίας της πολιτικής κ. Χατζηδάκης και αφού το πρόβλημα κοντεύει να τινάξει στον αέρα κάθε θετική προσπάθεια της κυβέρνησης, αποφάσισαν να … τοποθετήσουν project manager στον e-ΕΦΚΑ, ώστε να εκκαθαρίσει τις σχεδόν 400.000 συντάξεις της αναμονής!

Δεν αποσαφηνίζουν τίποτα σχετικά με το πώς θα λειτουργεί αυτός ο project manager (σύμβουλος διοίκησης κατά το ελληνικότερον), ποιες αρμοδιότητες θα έχει, πώς θα αμείβεται, ποια η σχέση του με τους διοικούντες τον ΕΦΚΑ και πώς θα επιβληθεί στους υπαλλήλους του Οργανισμού! Επίσης, τι σχέση θα έχει με τους ουκ ολίγους προμηθευτές πληροφορικών συστημάτων, πού ουσιαστικά κρατάνε τα «κλειδιά» του ΕΦΚΑ και χωρίς αυτούς είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών και χορήγηση συντάξεων δεν γίνεται.

Τέτοιου είδους μοντέλα διοίκησης, που έρχονται συνήθως από τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να συνδράμουν το Δημόσιο στην επιτάχυνση υλοποίησης κρίσιμων έργων, είναι γνωστά στο νέο υπουργό Εργασίας, καθώς έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν στην υλοποίηση μεγάλων έργων του ΕΣΠΑ, στην επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων και στο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων. Στον δημόσιο φορέα των συντάξεων, όμως, υπάρχουν πολλές αμφιβολίες αν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ένα τέτοιο μοντέλο.

Ο στόχος που έχει τεθεί περιγράφεται, από έμπειρα στελέχη των Ταμείων, ως εξαιρετικά δύσκολος να επιτευχθεί και ιδιαίτερα πολύπλοκος.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για αιτήσεις συντάξεων ακόμη και από το 2016! Συνολικά εκκρεμούν περί τις 173.000 κύριες συντάξεις, 120.000 επικουρικές, ενώ στην αναμονή είναι και περίπου 60.000 συνταξιούχοι. που δικαιούνται εφάπαξ βοήθημα. Όλα αυτά συνιστούν ένα κρυφό χρέος 800 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις κοστολογούνται μαζί με τα αναδρομικά τους στα 700 εκατομμύρια, ενώ οι εκκρεμείς επικουρικές κοστίζουν πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.

Εδώ να σημειωθεί πως στις αρχές Ιανουαρίου εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση για την δημιουργία κλιμακίων υπαλλήλων, που θα εργάζονται υπερωριακά με μπόνους έως 480 ευρώ το μήνα και στόχο την έκδοση ακόμη και 130 νέων συνταξιοδοτικών αποφάσεων τον μήνα από έναν υπάλληλο.

Πριν την εκπνοή του 2020 ψηφίστηκε νομοσχέδιο με τέσσερις ακόμη άξονες μέτρων, όπως υποχρεωτικές 6μηνες αποσπάσεις υπαλλήλων στον ΕΦΚΑ από άλλους φορείς του Δημοσίου, ομάδες εργασίας με ποσοτικούς στόχους και «πριμ παραγωγικότητας» έως 7.200 ευρώ το χρόνο, διάθεση προσωπικού από επιστημονικά επιμελητήρια, αλλά και «προσκλητήριο» σε έμπειρους συνταξιούχους πρώην υπαλλήλους ασφαλιστικών ταμείων (με 8μηνες συμβάσεις έργου), προκειμένου να συνδράμουν τις διαδικασίες απονομής.

Όλα αυτά δείχνουν το απίστευτο μπάχαλο πού επικρατεί στο Υπουργείο Εργασίας και τον ΕΦΚΑ. Οι άνθρωποι πού ευθύνονται για το ναυάγιο της συνταξιοδοτικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη (Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου, Διοικητής και Υποδιοικητές του ΕΦΚΑ, μαζί με κάποιους … στυλοβάτες του επιτελικού κράτους) προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο προτείνοντας ανεφάρμοστες λύσεις.

Απέδειξαν ότι είναι ανοργάνωτοι, άσχετοι με το αντικείμενο και ανίκανοι να λύσουν προβλήματα.

Οι πειραματισμοί τους όμως κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα το αφήγημα της κυβέρνησης και να εκθέσουν εκ νέου τον Πρωθυπουργό.