Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να επιτευχθεί η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης» με τον κορωνοϊό.

Ο κ. Μαγιορκίνης, μιλώντας στην τηλεόραση του Open, είπε ότι η ανοσία της αγέλης είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο πληθυσμός έχει φτάσει σε ένα σημείο αποστειρωτικής ανοσίας, δηλαδή ανοσίας που δεν μπορεί να κολλήσει τον κορονοϊό σε τέτοιο επίπεδο ούτως ώστε ο ιός θα πάψει να μεταδίδεται.

«Πρέπει να βάλουμε στο μυαλό μας ότι για τον κορωνοϊό δεν είναι εφικτό αυτό, ούτε διαρκές γιατί κάποιος μετά από 3-4 μήνες μπορεί να ξανακολλήσει. Δεν θα επιτευχθεί λοιπόν ανοσία της αγέλης. Είχαμε αρχικά μια ελπίδα, αλλά όχι πλέον», είπε ο καθηγητής συμπληρώνοντας ότι «κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό δεν είναι εφικτό ούτε από τα χαρακτηριστικά της νόσου ούτε από την μεταδοτικότητα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το αν μπορεί να κολλήσει ξανά κορωνοϊό κάποιος που νόσησε με την μετάλλαξη Όμικρον απάντησε ότι κάτι τέτοιο ενδεχομένως να μπορεί να συμβεί μετά από τρεις μήνες ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη δεδομένα μιας και η Όμικρον κυκλοφορεί μικρό χρονικό διάστημα στην κοινότητα.

Σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα το Πάσχα, εκτίμησε πως πιθανότατα θα βρισκόμαστε «σε αρκετά καλύτερη κατάσταση και καλύτερα από τώρα». Θα είναι ενδεχομένως «σε καλύτερο επίπεδο από το περυσινό Πάσχα», όπως είπε.

Γώγος: Νωρίς να μιλάμε για άρση μέτρων – Σοβαρά κρούσματα με Όμικρον στα νοσοκομεία

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, ανέφερε ότι είναι νωρίς να ληφθούν αποφάσεις για άρση των μέτρων και εκτίμησε ότι το Σύστημα Υγείας θα εξακολουθεί να πιέζεται για ένα ακόμη μηνά.

Ο κ. Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3, τόνισε  ότι υπάρχουν σοβαρά κρούσματα με Όμικρον στα νοσοκομεία παρότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη προκαλεί ηπιότερη νόσηση λόγω και του εμβολιασμού του πληθυσμού.

Για τους αυξημένους θανάτους των τελευταίων ήμερων ο κ. Γώγος ανέφερε ότι οφείλονται στα πολλά κρούσματα της Δέλτα που έχουμε ακόμη, παρά την επικράτηση της Όμικρον.

Επίσης, αρκετοί άνθρωποι που μολύνονται από τον ιό αργούν να πάνε στο νοσοκομείο και παίρνουν θεραπεία από μονοί τους στο σπίτι χωρίς να συμβουλεύονται γιατρούς.