Την έντονη και απερίφραστη καταδίκη τους για την αναγνώριση των μη κυβερνητικά ελεγχόμενων περιοχών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας ως ανεξάρτητων οντοτήτων από την Ρωσία και την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων σε αυτά τα εδάφη, εξέφρασαν πριν από λίγο σε κοινή δήλωση τους ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Ντέιβιντ Μακ Άλιστερ, ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας στην επιτροπή κοινοβουλευτικής σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας Βιτολτ Βαστσιζικόφσκι, ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας στην επιτροπή κοινοβουλευτικής συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας Ρίτσαρντ Στσαρνεκι, ο μόνιμος εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ουκρανία Μίκαελ Γκάλερ και ο μόνιμος εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ρωσία Άντριους Κουμπίλιους.

Αναξιόπιστη η Ρωσία

Τονίζουν πως «ένα τέτοιο βήμα όχι μόνο αποτελεί εξαιρετικά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών του Μινσκ, αλλά θέτει επίσης σοβαρές αμφιβολίες για την αξιοπιστία της Ρωσικής Ομοσπονδίας ως διεθνούς παράγοντα και για την ικανότητά της να κρατήσει το λόγο της στη διεθνή σκηνή.  Επιπλέον, η παραπάνω απόφαση θέτει υπό αμφισβήτηση την πραγματική βούληση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αποκλιμακώσει την τεταμένη κατάσταση γύρω από την Ουκρανία και να συμβάλει στην ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης».

Οι αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλούν την Ρωσία να ακυρώσει με άμεση ισχύ την παραπάνω απόφαση και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Καλούν παράλληλα και την Ευρωπαϊκή Ένωση να εργαστεί σε στενή συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους της και να εγκρίνει γρήγορα κυρώσεις κατά όσων εμπλέκονται σε αυτήν την παράνομη πράξη, καθώς και ένα ευρύτερο πακέτο προοδευτικών, αναλογικών και έντονα αποτρεπτικών οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Αυτό θα πρέπει να συνδεθεί με την άρση της ρωσικής στρατιωτικής συγκέντρωσης εντός και γύρω από τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ουκρανίας και την απόπειρα αποκλεισμού της ουκρανικής οικονομίας.

Επιπλέον καλείται η Ευρωπαϊκή Ένωση να εντείνει την οικονομική της βοήθεια προς την ουκρανική οικονομία προκειμένου να αυξήσει την ανθεκτικότητα του ουκρανικού πληθυσμού σε αυτούς τους εξαιρετικά δύσκολους καιρούς και να λάβει γρήγορα μέτρα έκτακτης ανάγκης εν αναμονή των πιθανών ανθρωπιστικών συνεπειών της σύγκρουσης.

Επαινούν την ψυχραιμία της Ουκρανίας

Οι επικεφαλής των επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επαινούν την ψυχραιμία της ουκρανικής κυβέρνησης σε αυτή την δύσκολη στιγμή και την καλούν να μην ενδώσει σε καμία πρόκληση, ενώ επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά την ακλόνητη υποστήριξή τους στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

Το Κοινοβούλιο επαναλαμβάνει ότι «δεν υπάρχει ασφάλεια για την Ευρώπη χωρίς ασφάλεια για την Ουκρανία και ότι καμία απόφαση για την ασφάλεια της Ουκρανίας δεν θα πρέπει να ληφθεί χωρίς την Ουκρανία, και καμία απόφαση για την ασφάλεια της Ευρώπης δεν πρέπει να ληφθεί χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση».