Σε προχωρημένες συζητήσεις με το αμερικανικό fund HIG Capital με έδρα το Μαιάμι της Φλόριντα, ένα private equity που διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξης άνω των 48 δις. δολαρίων και το οποίο δραστηριοποιείται στην Ελλάδα εδώ και χρόνια, σε πλήθος επιχειρηματικών τομέων με έμφαση στα ξενοδοχεία, βρίσκεται ο Ιβάν Σαββίδης για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών (71,85%) του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης που ελέγχει!

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο Ρωσοπόντιος ολιγάρχης έχει πληροφορηθεί αρμοδίως ότι οι Αμερικανικές Αρχές τον έχουν εντάξει στη δεύτερη λίστα των κυρώσεων, η δημοσιοποίηση της οποίας επίκειται από μέρα σε μέρα, γεγονός που αδιαμφισβήτητα θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις όσον αφορά τα περιουσιακά του στοιχεία στην Ελλάδα και τους τραπεζικούς του λογαριασμούς!

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Ιβάν Σαββίδης κάτω από την πίεση των επικείμενων κυρώσεων και της δέσμευσης λογαριασμών και ακινήτων, επισπεύδει τις συζητήσεις – διαπραγματεύσεις για την πώληση του ΟΛΘ, ενός πολύτιμου και κρίσιμου στρατηγικά asset του χαρτοφυλακίου του, για το οποίο οι Αμερικανικές Αρχές και ειδικά η Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα είχαν δείξει την ενόχληση τους όταν είχε περάσει υπό τον έλεγχο ρωσικών συμφερόντων, λόγω γεωπολιτικής σημασίας!

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως την ώρα τούτη οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών είναι προχωρημένες και διεξάγονται στη βάση της αγοραπωλησίας του ΟΛΘ στα λεφτά που ο Ιβάν Σαββίδης το απέκτησε από το Ελληνικό Δημόσιο, χωρίς premium της τάξης του 10% που αρχικά ζητούσε και σήμερα υπαναχωρεί λόγω πίεσης υπό το βάρος των συνθηκών και της συγκυρίας!

Θυμίζεται ότι ο Ιβάν Σαββίδης διά μέσω της Belterra είχε αποκτήσει το 2017 τον έλεγχο του 67% του ΟΛΘ αντί του ποσού των 232 εκατ. ευρώ, ενώ μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο του 2021 ανέβασε το ποσοστό αυτό στο 71,85% χωρίς ωστόσο να ανακοινώνεται το ακριβές ποσό που δόθηκε για το επιπλέον ποσοστό που περιήλθε στην κατοχή του!

Πάντως, λόγω της διαπραγμάτευσης με τους Αμερικανούς της HIG, χωρίς premium επί της τιμής αγοράς που βρίσκεται σε εξέλιξη, η Διοίκηση του ΟΛΘ μεθοδεύει την διανομή μερίσματος και επιστροφής κεφαλαίου προς τους βασικούς μετόχους, δηλαδή τον Ιβάν Σαββίδη!

2 πανίσχυροι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι ενδιαφέρονται για την απόκτηση του 10% της ΔΕΗ!

Με αφορμή τις συζητήσεις που πραγματοποιούνται σε επίπεδο κορυφής, μεταξύ της κυβέρνησης και της Διοίκησης της ΔΕΗ, για την διάθεση ενός επιπλέον ποσοστού της τάξης του 10% σε έναν ή και περισσότερους επιχειρηματικούς ομίλους μέσω placement που πιθανότατα θα διενεργήσει η Goldman Sachs ως ο διεθνής σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης, φημολογείται στην αγορά ότι 2 πανίσχυροι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν επιδείξει σοβαρό ενδιαφέρον!

Έγκυρες πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης σημειώνουν ότι για την είσοδο τους στην ΔΕΗ με ρόλο στρατηγικό, αποκτώντας ένα ποσοστό της τάξης του 10% ενδιαφέρονται τόσο μεγάλη επιχειρηματική οικογένεια, από τις ισχυρότερες του τόπου που ήδη ενασχολείται με τον χώρο της Ενέργειας και των Πετρελαίων, όσο και άλλος ένας πανίσχυρος και εύρωστος οικονομικά όμιλος επιχειρήσεων με μεγάλη δυναμική και επεκτατικές κινήσεις τα τελευταία χρόνια!

Θυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου – μαμούθ που διενήργησε η ΔΕΗ και η οποία διεξήχθη υπό τεράστια επιτυχία λόγω της συμμετοχής πλήθους ξένων και εγχώριων θεσμικών επενδυτών και επιχειρηματιών, το Αμερικανικό fund CVC με έδρα το Λουξεμβούργο απέκτησε το 10% της ΔΕΗ, ως μια στρατηγική συμμετοχή με φόντο τις εξελίξεις στο άμεσο μέλλον, όπου η ΔΕΗ θα διαδραματίσει ρόλο πρωταγωνιστικό. Θυμίζεται ότι η τρέχουσα τιμή της μετοχής στο Χρηματιστήριο διαπραγματεύεται κάτω από την τιμή εισαγωγής των 9 ευρώ!

Στην προκειμένη περίπτωση πάντως η διεθνής συγκυρία στον χώρο της ενέργειας σε συνδυασμό με την πλήρη εξυγίανση της ΔΕΗ, τον κυρίαρχο ρόλο της στην εγχώρια αγορά και την διείσδυση της στις τηλεπικοινωνίες μέσω του δικτύου την οπτικών ινών, καθιστούν το project της απόκτησης του 10% των μετοχών της Επιχείρησης ως πολύ δελεαστικό! Που αδιαμφισβήτητα θα προκαλέσει – και ήδη προκαλεί- το ενδιαφέρον των επενδυτών οι οποίοι αναμένεται να διασταυρώσουν τα επιχειρηματικά ξίφη τους, για την απόκτηση του πολύτιμου αυτού περιουσιακού στοιχείου!

Οι 4 κρυφοί πρωταγωνιστές (οι 3 κυρίες και ο κύριος) της νίκης του Δημοσίου επί του Κέκροπα για τα 300 στρέμματα στα Τουρκοβούνια!

Μία ανοιχτή δικαστική υπόθεση 34 χρόνων έληξε χθες με την ετυμηγορία του Πολιτικού τμήματος του Αρείου Πάγου, το οποίο έκρινε οριστικά και αμετάκλητα ότι τα 242,25 στρέμματα από την διεκδικούμενη μεταξύ Κέκροπα και Ελληνικού Δημοσίου έκταση των 300 στρεμμάτων στα Τουρκοβούνια, στην περιοχή «Λατομεία» μεταξύ Π. Ψυχικού- Φιλοθέης και Γαλατσίου, περνάει υπό την κυριότητα του Κράτους!

Και ευλόγως οδήγησε τη μετοχή της Κέκροψ στο limit down καθώς στην υπόθεση των περίφημων 300 στρεμμάτων είχαν εναποτεθεί εδώ και χρόνια οι προσδοκίες της αγοράς και με βάση τα διεκδικούμενα 300 στρέμματα γινόταν όλο «το παιχνίδι» στο Χρηματιστήριο!
Εκείνο ωστόσο που δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό είναι ότι υπήρξαν συγκεκριμένα πρόσωπα – όχι θεσμικά- εν προκειμένω 3 κυρίες και 1 κύριος, που διεξήγαγαν έναν σκληρό αγώνα, κυρίως αφανώς, με διαφόρων ειδών παρεμβάσεις τους, στη Δικαιοσύνη, την πολιτική ζωή, την κοινωνία και τις Αρχές, προκειμένου η υπόθεση να κλείσει υπέρ του Δημοσίου και κατά του Κέκροπα!

Και ο λόγος της παρέμβασης δεν ήταν άλλος από την κατοχή έκτασης ή ακινήτων στην εν λόγω περιοχή όπου φοβούνταν ότι η τυχόν νίκη του Κέκροπα θα αύξανε την προσφορά γης και ακίνητης περιουσίας στα «Ψηλά του Ψυχικού και της Φιλοθέης» και θα έριχνε τις τιμές!

Βασική πρωταγωνίστρια της μάχης κατά του Κέκροπα φέρεται να υπήρξε η «grande dame» πλέον, της μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας, η κυρία του κυρίου «Grand maitre» των θαλασσών, των τρυπανιών και των «κερδοφόρων» αγοραπωλησιών, που επί χρόνια ενεπλάκη σε μια ενδοοικογενειακή διαμάχη με τον αδερφό του και τα ανίψια του!

Η φιλόδοξη «κυρία» του Grand maitre» της μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας με ακίνητα στα σύνορα Φιλοθέης – Ψυχικού!

Η «κυρία» της μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας – έστω και μετά από λιποθυμία (!!!)- της πολιτικής ζωής, των Ολυμπιακών αγώνων και του 1821, έδωσε μεγάλη μάχη σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να διαφυλάξει την αξία των περιουσιακών της στοιχείων στα σύνορα Φιλοθέης – Π. Ψυχικού, εκεί όπου κάποτε είχε προκαλέσει πυρκαγιά στο παραδίπλα δασάκι λόγω πυροτεχνημάτων κατά τη διάρκεια γιορτής, με τον τότε πρωθυπουργό να φεύγει κακήν – κακώς από το πάρτι!!!

Ο μεγαλοδημοσιογράφος – διευθυντής με τις άκρες και την επιρροή!

Δεύτερος «κρυφός» πρωταγωνιστής της νίκης του Δημοσίου κατά της Κέκροψ υπήρξε μεγαλοδημοσιογράφος, διευθυντικό στέλεχος παραδοσιακής καθημερινής εφημερίδας, που διαθέτει μονοκατοικία δίπλα στην επίμαχη και διεκδικούμενη περιοχή. Ο οποίος διαθέτει άκρες και προσβάσεις στην εξουσία, τόσο την πολιτική όσο και την δικαστική…

Παράλληλα διά μέσω του ημερήσιου εντύπου που διηύθυνε πραγματοποιούσε παρεμβάσεις, παρακολουθούσε από κοντά το θέμα «δημοσιογραφικά» με την ίδια ζέση που παρακολουθούσε και τα «εξοπλιστικά» θέματα, τα Rafale και τις Φρεγάτες…

Η κυρία (με τα ταγέρ) της Ηρώδου Αττικού και η σέξι χαμηλοβλεπούσα (που δεν την πιάνει το μάτι σου) της Βουλής!

Τρίτη κρυφή πρωταγωνίστρια υπήρξε η ηλικιωμένη δημοσιογράφος με τα ταγέρ, η κυρία του «δικαστικού» και της Ηρώδου Αττικού, με εμπειρία σε «φως, νερό, τηλέφωνο» που λειτουργούσε για λογαριασμό και καθ’ υπόδειξη του μεγαλοδημοσιογράφου!!! Καταλάβατε… Παλιά της τέχνη κόσκινο οι παρεμβάσεις στα υψηλά στρώματα της Ανεξάρτητης Εξουσίας…

Τετάρτη – και τελευταία- πρωταγωνίστρια η «Κυρία της Πολιτικής», η σέξι χαμηλοβλεπούσα της κυβέρνησης, που …δεν την πιάνει το μάτι σου και η οποία αυτοχαρακτηρίζεται ως η «Ελληνίδα Παρλί», προφανώς γιατί θεωρεί ότι σε αυτή (ή στην άλλη) ζωή, δικαιούται τη θέση της Υπουργού Άμυνας!!!

Υπήρξε και μια Πέμπτη προσωπικότητα που παρενέβαινε σε μόνιμη βάση, εν ενεργεία υπουργός παραγωγικού και προβεβλημένου χαρτοφυλακίου! Ωστόσο επειδή είναι φίλος μου σταματώ εδώ…

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι και από την πλευρά του Κέκροπα υπήρξαν …ενισχύσεις, με νταραβεριτζήδες που (πουλάνε ότι) έχουν άκρες στην Δικαιοσύνη, ανοιχτή γραμμή με το Μαξίμου και επιρροή στις Ανεξάρτητες Αρχές όπως καυχώνται και όπως διαδίδουν…
Και που για μια ακόμη φορά στην πράξη, απέτυχαν παταγωδώς!!! Τουλάχιστον κάτι κατάφεραν και έσωσαν…

Ο μεσολαβητής του deal: Ο τραπεζίτης – fund manager και η σύμβαση Δημόσιας Επιχείρησης και βιομηχανίας!

Ποιος Ελληνας τραπεζίτης – fund manager διεθνούς οίκου μεγάλης εμβέλειας, εκ των κυρίαρχων στην εγχώρια οικονομική σκηνή, φέρεται να μεσολάβησε μεταξύ Δημόσιας Επιχείρησης και ισχυρής βιομηχανίας, προκειμένου να υπογραφεί καθοριστική σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών, με όρους που την ώρα τούτη δημιουργούν προϋποθέσεις υψηλής κερδοφορίας για την βιομηχανία;