Ένα από τα μεγαλύτερα deals στο χώρο της παγκόσμιας αθλητικής αγοράς και επιχειρηματικότητας βρίσκεται προ των πυλών. Οι Boston Celtics, η θρυλική ομάδα της Βοστόνης με τα πράσινα και σήμα κατατεθέν το τριφύλλι, με εκατομμύρια φανατικούς φίλους εντός, αλλά και εκτός Ηνωμένων Πολιτειών, η κορυφαία και πιο πετυχημένη ίσως ομάδα, μαζί με τους L.A. Lakers, στην ιστορία του NBA, βρίσκονται σε διαδικασία πώλησης εδώ και αρκετό καιρό, σχεδόν αμέσως μετά την κατάκτηση του 18ου τίτλου τους πέρυσι το καλοκαίρι. Διαδικασία που έχει μπει πλέον στην τελική ευθεία μετά την κατάθεση, σύμφωνα με πληροφορίες των αμερικανικών ΜΜΕ, τεσσάρων προσφορών από ισάριθμα επενδυτικά σχήματα στη σημερινή ιδιοκτησία.
Ήταν η 1η του περασμένου Ιουλίου, όταν ο σημερινός επικεφαλής της ομάδας Wyc Grousbeck, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην πώληση του πλειοψηφικού μεριδίου στους Celtics, που ανήκει στην οικογένεια του. «Η ιδιοκτήτρια οικογένεια της ομάδας, μετά από αρκετή σκέψη και εσωτερική συζήτηση, αποφάσισε να πουλήσει την ομάδα για λόγους κτηματολογίου και οικογενειακού προγραμματισμού» ανέφερε η επίσημη δήλωση των Celtics που αιφνιδίασε όχι μόνο τους φίλους και οπαδούς της ομάδας της Βοστώνης, αλλά συντάραξε ολόκληρο τον κόσμο και την πανάκριβη αγορά του NBA.
Οι Boston Basketball Partners, υπό την ηγεσία του Wyc Grousbeck έχουν στην κατοχή τους, από το 2003 τους Celtics, όταν είχαν αγοράσει την ομάδα έναντι 360 εκατομμυρίων δολαρίων. Έκτοτε, με τον Grousbeck στο τιμόνι τους, οι Κέλτες, όπως αποκαλούνται, κατέκτησαν δυο τίτλους, το 2009 και πέρυσι, ενώ έφτασαν σε 4 τελικούς του πρωταθλήματος και σε 9 τελικούς της Περιφέρειας της Ανατολής. Αλλά σήμερα, 23 χρόνια μετά, το deal της πώλησης αναμένεται να κλείσει σε τιμή-ρεκόρ, ίσως και πάνω από τα 6 δισ. δολάρια.
Παρότι οι διαδικασίες πώλησης καλύπτονται από ένα πέπλο αυστηρής μυστικότητας, με ελάχιστες πληροφορίες να διαρρέουν, αυτό που προσώρας επιβεβαιώνεται είναι ότι μέχρι τις 23 Ιανουαρίου, όταν και έληγε η προθεσμία κατάθεσης προσφορών για την αγορά της ομάδας, ενδιαφέρον κατέθεσαν τουλάχιστον 4 σημαντικοί επενδυτές. Τρεις Αμερικανοί, λίγο ως πολύ γνωστοί-αναμενόμενοι και ένα -πιθανότατα αραβικής ιδιοκτησίας- mega-fund, περί της ταυτότητας του οποίου ακούγονται διάφορα χωρίς όμως να επιβεβαιώνονται. Γεγονός που μεγαλώνει το μυστήριο γύρω από το θρυλούμενο deal.
![](https://www.newmoney.gr/wp-content/uploads/2025/02/boston-celtics-566.jpg)
Πώς θα γίνει η πώληση
Πέραν του ότι ούτως ή άλλως οι Boston Celtics θεωρούνται ένα από τα κορυφαία assets της αμερικανικής αλλά και της παγκόσμιας αθλητικής αγοράς, ανεξαρτήτως αθλήματος, η τιμή της πώλησής τους ενδέχεται να ανέβει θεαματικά περισσότερο, στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το καθόλου απίθανο ενδεχόμενο η ομάδα να επαναλάβει, back to back, την κατάκτηση του τίτλου του NBA. Οπότε και θα είναι μόνη της στο θρόνο των περισσότερων κατακτήσεων του πλέον επίζηλου τίτλου για το μπάσκετ στον κόσμο, ξεπερνώντας τους σήμερα ισοϋψείς απέναντι της L.A. Lakers, που έχουν επίσης 18 τίτλους στο παλμαρέ τους.
Η πώληση έχει σχεδιαστεί να πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Αρχικά, με την υπογραφή της συμφωνίας, οι νέοι ιδιοκτήτες θα αποκτήσουν το 51% της ομάδας, κατά πάσα βεβαιότητα εντός του 2025, ενώ το υπόλοιπο 49% προβλέπεται να τους μεταβιβαστεί έως το 2028. Το σημερινό «αφεντικό», o Wyc Grousbeck έχει εκφράσει την επιθυμία να παραμείνει στον ρόλο του μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση, ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί από την βούληση του νέου ιδιοκτήτη.
Με το Sportico να αποτιμά πρόσφατα την αξία της ομάδας στα 5,66 δισεκατομμύρια δολάρια και το Forbes στα 6 δισ., η πώληση των Celtics αναμένεται σχετικά εύκολα όχι απλά να ξεπεράσει, αλλά να συντρίψει το προηγούμενο ρεκόρ αγοραπωλησίας συλλόγου, στην αθλητική αγορά, που ήταν τα 4,65 δισ. δολάρια που πληρώθηκαν για τους Washington Commanders στο NFL (αμερικανικό ποδόσφαιρο). Ενώ η πώληση των Phoenix Suns, ομάδας του NBA, το 2022, έφτασε τα 4 δισ. δολάρια.
Τα πιθανά προβλήματα
Πολλοί γνώστες της συγκεκριμένης αγοράς εκφράζουν ωστόσο επιφυλάξεις για το πόσο ψηλά θα μπορούσε να φτάσει το ύψος του επικείμενου deal. Η ομάδα παρουσίασε ισχνή κερδοφορία πέρυσι και η αγορά της δεν εγγυάται άμεσες υψηλές μελλοντικές αποδόσεις για τον νέο ιδιοκτήτη. Καταρχάς επειδή η έδρα των Celtics, το TD Garden, ένα κατασκευαστικό αριστούργημα του 1995, με κόστος ανέγερσης 160 εκατ. δολάρια, πολλαπλών χρήσεων και χωρητικότητας 18.624 θέσεων για αγώνες μπάσκετ, απλά δεν είναι υπό την ιδιοκτησία των Grousbeck. Οι Celtics είναι στην πραγματικότητα ένοικοι στο κτίριο, το οποίο ανήκει και λειτουργεί από την Delaware North. Με τους Celtics να εισπράττουν ένα κλάσμα των εσόδων που παράγονται από τις πωλήσεις εισιτηρίων και τις παραχωρήσεις κατά τη διάρκεια των εντός έδρας αγώνων.
Αυτό και μόνο, θα μπορούσε να μειώσει κάπως την αξία της πώλησης, παρότι η σημερινή ιδιοκτησία της ομάδας παρέτεινε πρόσφατα τη μίσθωση του TD Garden για άλλα 12 χρόνια. Γεγονός που εξασφαλίζει μεν μεσοπρόθεσμη σταθερότητα, ωστόσο δεν παύει να περιορίζει κάπως την ικανότητά της να παράγει σταθερά έσοδα μέσω της ιδιοκτησίας της αρένας.
Η ομάδα επίσης, δεν κατέχει τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων των Celtics όπως οι άλλες ομάδες. Επιπλέον, οι Celtics αντιμετώπισαν σημαντικές επιβαρύνσεις φόρου πολυτελείας την περασμένη σεζόν, με αποτέλεσμα ζημιά 80 εκατ. δολαρίων.
Οι Κέλτες έχουν αυτή τη στιγμή ένα από τα ακριβότερα ρόστερ στο ΝΒΑ, που μάλιστα θα είναι ακόμα πιο ακριβό από την επόμενη σεζόν και μετά. Η νέα ιδιοκτησία θα χρειαστεί να ξοδέψει τεράστια χρηματικά ποσά, πάνω από 500 εκατ. δολάρια, σε πληρωμές μισθών και φόρων πολυτελείας κατά την σεζόν 2025-26, για να διατηρήσει το ρόστερ του περυσινού πρωταθλήματος, συμπεριλαμβανομένων των αστέρων του ΝΒΑ Jayson Tatum και Jaylen Brown. Και που στην περίπτωση αυτή, θα αποτελέσει το πιο ακριβό ρόστερ στην ιστορία του ΝΒΑ
Οι σημερινοί ιδιοκτήτες
Αυτές επομένως, οι οικονομικές πτυχές εκτιμάται πως θα μπορούσαν να μετριάσουν την τελική τιμή πώλησης. Ωστόσο, το κύρος της κατοχής μιας παγκοσμίως αναγνωρισμένης ομάδας όπως οι Celtics, -ένα brand name συνώνυμο με το μεγαλείο του μπάσκετ-, καθιστά την πώλησή τους μια σπάνια ευκαιρία για επενδυτές υψηλού προφίλ. Και επιτρέπει στην οικογένεια Groudsbeck μια συμφέρουσα διαπραγμάτευση.
Η οικογένεια Grousbeck ελέγχει σήμερα περίπου το 30% της ομάδας. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού ανήκει στον «πατριάρχη», τον 90χρονο Irv Grousbeck, ο οποίος σύμφωνα με την New York Post κατέχει μόνος του περίπου το 20% της ομάδας, το μεγαλύτερο μερίδιο από κάθε άλλο πρόσωπο. Ο ίδιος, παρά την ηλικία του, φέρεται να είναι και η κινητήρια δύναμη πίσω από την πώληση, με τον γιο του Wyc, που «κρατάει τα ηνία» της διαχείρισης των Celtics, να κατέχει περίπου μόνο το 3% της ομάδας. Το 2003, οι Grousbecks δημιούργησαν την εταιρική επενδυτική οντότητα Boston Basketball Partners και αγόρασαν τους Celtics.
Η οικογένεια προσέλαβε τον περασμένο Σεπτέμβριο τις τράπεζες JP Morgan Chase και BDT & MSD για την προετοιμασία της πώλησης. Μέσω της προσέγγισης δυνητικών επενδυτών, μεμονωμένα ή και ομάδων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, καθώς και άλλους πιθανούς «μνηστήρες».
Ο mr. Bain Capital
Ο εκ των επίσης ισχυρών σημερινών μετόχων (σ.σ. κατέχει το 20% περίπου) των Boston Celtics, Stephen Pagliuca, είναι, σύμφωνα με πηγές των αμερικανικών ΜΜΕ, επικεφαλής μιας κοινοπραξίας που κατέθεσε μια από τις τέσσερις προφορές για την απόκτηση της ομάδας. Ποντάροντας όχι μόνο στο ύψος της προσφοράς, αλλά και στο ότι ένα «οικείο» τρόπον τινά πρόσωπο θα παραμείνει και στη νέα ιδιοκτησία, με τον κυρίαρχο μάλιστα ρόλο. Παράμετρος που επηρεάζει και την επιθυμία των οπαδών της δημοφιλούς ομάδας, που αυτή την περίοδο αγωνιούν για την «επόμενη μέρα» της.
Ο Pagliuca μόνο τυχαίος επιχειρηματίας δεν είναι. Η περιουσία του ανέρχεται στα 4,9 δισ. δολάρια. Είναι συμπρόεδρος της Bain Capital, μέτοχος των Boston Celtics, αλλά και της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομάδας της Αταλάντα, της Serie A. Είναι 70 ετών, έχει γεννηθεί στο Μπρούκλιν, με σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Duke και MBA από το Harvard, ενώ κατοικεί πλέον στη Βοστόνη, μαζί με την σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά του
Διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην επέκταση της παγκόσμιας παρουσίας της Bain Capital, εστιάζοντας στην τεχνολογία, τα μέσα ενημέρωσης, τις τηλεπικοινωνίες και τις επενδύσεις σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Υπό την ηγεσία του, η Bain Capital εξελίχθηκε σε μία από τις κορυφαίες διεθνώς ιδιωτικές επενδυτικές εταιρείες.
Το 2003, ο Pagliuca έγινε συνιδιοκτήτης των Boston Celtics. Συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της λίγκας του ΝΒΑ και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η θητεία του σημαδεύτηκε από στρατηγικές αποφάσεις που ενίσχυσαν την απόδοση και την αξία της ομάδας. Ενώ τον Φεβρουάριο του 2022, ο Pagliuca οδήγησε μια ομάδα επενδυτών στην απόκτηση μεριδίου 55% στην Atalanta BC. Ανέλαβε συμπρόεδρος, με στόχο να ανυψώσει το διεθνές προφίλ και να οδηγήσει τον σύλλογο σε επιτυχίες, πράγμα που πιστοποιήθηκε πολύ γρήγορα, πέρυσι, με την κατάκτηση του UEFA Europa League. Δραστηριοποιείται εξάλλου, σε πολυάριθμες φιλανθρωπικές δραστηριότητες, με επίκεντρο την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη. Στο πλαίσιο αυτό, συνίδρυσε το Pagliuca Harvard Life Lab, μια θερμοκοιτίδα βιοεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Ο Mark Bezos
Ένας δεύτερος διεκδικητής που φέρεται να είναι ανάμεσα σε αυτούς που κατέθεσαν προσφορά για την απόκτηση των Boston Celtics, είναι ο 58χρονος Mark Jim Bezos, ετεροθαλής αδερφός (έξι χρόνια μικρότερος) του ιδρυτή της Amazon και δεύτερου πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη, Jeff Bezos. Απόφοιτος του Χριστιανικού Πανεπιστημίου του Τέξας με πτυχία στη διαφήμιση και τις δημόσιες σχέσεις, ο Mark Bezos έχει τη δική του διαδρομή. Πρώτα σε διαφημιστικούς κολοσσούς, όπως η DDB και η Saatchi&Saatchi, εν συνεχεία με ιδιόκτητο equity fund, συνιδρυτής της εταιρείας HighPost Capital. Υποστηριζόμενος πάντα ωστόσο από τον μεγιστάνα αδερφό του, με τον οποίο ταξίδεψαν μαζί (συν δυο ακόμα άτομα) στο διάστημα ως μέλη της αποστολής Blue Origin NS-16, στις 20 Ιουλίου 2021. Από εκεί έγινε και ευρύτερα γνωστός.
Ο Mark είναι από τον Ιούλιο του 2021 διευθυντής του Ιδρύματος της Οικογένειας Bezos. Ενώ κατέχει ένα άγνωστο μερίδιο στην Amazon, που εικάζεται πάντως ότι αξίζει πάνω από 700 εκατ. δολάρια. Είναι παντρεμένος με τέσσερα παιδιά και ζει στο Scarsdale της Νέας Υόρκης.
Ο Robert Hale Jr.
Πίσω από μια τρίτη προσφορά, βρίσκεται ένας ακόμα σημερινός μέτοχος των Boston Celtics. Πρόκειται για τον Robert Hale Jr., του οποίου η τρέχουσα περιουσία, σύμφωνα με το Forbes, ανέρχεται στα 5,8 δισ. δολάρια, γεγονός που τον τοποθετεί στο νο 573 της ομώνυμης λίστας και 6o πλουσιότερο άνθρωπο στην Πολιτεία της Μασαχουσέτης.
Ο Hale είναι ο ιδρυτής και CEO του παρόχου τηλεπικοινωνιών χονδρικής Granite Telecommunications. Ίδρυσε την Granite το 2002, λιγότερο από έξι μήνες αφότου η προηγούμενη εταιρεία του, Network Plus, κήρυξε πτώχευση. Η εταιρεία παρέχει υπηρεσίες φωνής, δεδομένων και άλλων επικοινωνιών σε επιχειρήσεις και κυβερνητικούς φορείς στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Οι πωλήσεις της ξεπέρασαν τα 1,85 δισ. δολάρια το 2023, με την ίδια να υποστηρίζει πως πάνω από τα 2/3 των 100 μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών είναι πελάτες της. Ιδιοκτήτης επίσης, της FoxRock Properties, εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων που αναλαμβάνει σημαντικά έργα στη Μασαχουσέτη. Από την πλευρά του ο Hale έχει δωρίσει επίσης, προσωπικά, πάνω από 350 εκατ. δολάρια για την έρευνα για τον καρκίνο,σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και άλλους φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Το άγνωστο αραβικό fund
Άγνωστο παραμένει προς το παρόν, το ποιος, -επενδυτής ή επενδυτική ομάδα-, βρίσκεται πίσω από την τέταρτη προσφορά. Πολλοί μιλούν για εκδήλωση ενδιαφέροντος από πανίσχυρα αραβικά επενδυτικά κεφάλαια. Επισημαίνεται εδώ, η σταθερή φημολογία περί επικείμενης επέκτασης του NBA σε Ευρώπη και Ασία.
Σύμφωνα με το Bloomberg, όταν οι Celtics επισκέφθηκαν το Άμπου Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατά τη διάρκεια της pre-season του 2024, ο σημερινός ιδιοκτήτης τους, Grousbeck συναντήθηκε με την ηγεσία του Mubadala Investment, ενός από τα κορυφαία κρατικά επενδυτικά ταμεία της χώρας. Υπόψη ότι ήδη ένα άλλο επενδυτικό ταμείο από τα ΗΑΕ έχει υπό την ιδιοκτησία του 13 ομάδες ποδοσφαίρου στη Δύση, συμπεριλαμβανομένης της Μάντσεστερ Σίτι στην αγγλική Πρέμιερ Λιγκ και της Νέας Υόρκης Σίτι FC της Major League Soccer. Ενώ η εθνική αεροπορική εταιρεάι των ΗΑΕ, η Emirates, είναι χορηγός του Κυπέλλου του NBA, χορηγός συγχρόνως και διαφημίσεων σε κάθε εντός έδρας αγώνα των Celtics. Υπάρχει δηλαδή, καλλιεργημένο έδαφος.
Ωστόσο και άλλα πλούσια funds από την περιοχή έχουν συνδεθεί επιχειρηματικά με τον δυτικό αθλητισμό. Ένα Καταριανό fund κατέχει μερίδιο 5% στη Monumental Sports, τη μητρική εταιρεία των Washington Wizards, ομάδας επίσης του NBA, ιδιοκτησίας του Ελληνοαμερικανού billionaire Τεντ Λεόνσις.
Το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι, ενώ τα άτομα που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό δεν αντιμετωπίζουν επενδυτικούς περιορισμούς σε ομάδες του NBA, η λίγκα περιορίζει τα κρατικά επενδυτικά ταμεία από το να κατέχουν περισσότερο από το 20% μιας ομάδας. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό, αυξήθηκε από 10% που ήταν προηγουμένως, μόλις το 2022.
Το Bloomberg ανέφερε επίσης, ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διστάζουν επί του παρόντος να επενδύσουν σε μια ομάδα του ΝΒΑ χωρίς να γίνουν συγχρόνως η «φωνή» της πλειοψηφίας. Πιθανολογείται ότι ο Wyc Grousbeck θα μπορούσε να κάνει παρόμοια συμφωνία με αυτή που έχει τώρα με τον πατέρα του, διατηρώντας τη δική του θέση και αντικαθιστώντας με την ξένη επένδυση τη μετοχική του συμμετοχή. Ακόμη, όμως και για τους Pagliuca και Hale, εφόσον παραμείνουν στην κούρσα με τα δικά τους επενδυτικά σχήματα, οι διεθνείς εταίροι θα μπορούσαν να είναι κρίσιμοι για τη συγκέντρωση επαρκών μετρητών.
Πιο ακριβή ομάδα οι Golden State Warriors
Οι Golden State Warriors είναι πάντως, σύμφωνα με το Forbes, η πιο ακριβή σε αξία ομάδα του NBA, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά μάλιστα. Η ομάδα του Σαν Φρανσίσκο, έχοντας κατακτήσει 4 τίτλους μόνο στην τελευταία 10ετία, αποτιμάται σήμερα στα 8,8 δισ. δολάρια (+14% έναντι του 2023), και ακριβώς διπλάσια από τον μέσο όρο των ομάδων του πρωταθλήματος (4,4, δισ.).
Ακολουθούν οι New York Nicks με 7,5 δισ. δολάρια, οι Los Angeles Lakers με 7,1 δισ., στην τέταρτη θέση οι Boston Celtics με 6 δισ. (+28% έναντι του 2023), ενώ η πρώτη πεντάδα συμπληρώνεται από τους L.A. Clippers με αξία 5,5 δισ. δολαρίων. Για όλες τις ομάδες πάντως της κορυφαίας λίγκας του κόσμου στο μπάσκετ, οι αξίες ανέβηκαν το 2024, αλλά και φέτος δείχνουν να διατηρούν την ανοδική δυναμική τους.
Με ρεκόρ προσέλευσης και χορηγιών, η σεζόν 2023-24 ήταν μια χρονιά ορόσημο για το NBA, αποφέροντας περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα για όλες τις ομάδες, αυξημένα κατά 15% σε σχέση με την προηγούμενη. Αυτό αναμένεται να επαναληφθεί και κατά την τρέχουσα σεζόν, εκτοξεύοντας περαιτέρω την αξία των ομάδων και την παγκόσμια ισχύ και ακτινοβολία του NBA.
Διαβάστε ακόμη:
- Silver Alert: Εξαφανίστηκε ο Τζορτζ Τσούνης, τον αναζητούν οι φίλοι του
- Τράπεζα Πειραιώς: Πώς ξεδιπλώνονται οι λεπτομέρειες του deal με το CVC
- Super Bowl: Οπαδοί αποδοκίμασαν την Τέιλορ Σουίφτ και ο Τραμπ την τρόλαρε
- Κατερίνα Διδασκάλου για τον άστεγο που φιλοξενούσε: Έπαιρνε σύνταξη και δεν μου το είχε πει