Ανοίγει και επίσημα ο δρόμος για την εξυγίανση της Μπουτάρης Οινοποιητική μετά και την την απόφαση του Πρωτοδικείου Βέροιας με την οποία δίνεται το πράσινο φως στο σχέδιο εξυγίανσης της γνωστής εταιρείας από την Premia AEEAΠ και την ελληνοσουηδικών συμφερόντων Sterner Stenhus.

Το σχέδιο προβλέπει την ίδρυση της νέας εταιρείας η οποία θα αναλάβει την οινοποιητική παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα της Μπουτάρης και τη μεταβίβαση προς αξιοποίησης των ακινήτων της, καθώς και κούρεμα μέρους των υποχρεώσεων που μετατρέπεται σε μετοχικό κεφάλαιο. Τα ακίνητα της Μπουτάρης διαχωρίζονται από την παραγωγική δραστηριότητα και ο βασικός μέτοχος της Premia, η σουηδική Sterner Stenhus (μέσω της SSG Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε.) θα αναλάβει σε συνεργασία και με μέλη της οικογένειας Μπουτάρη την οινοποιητική, παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα, πέραν της βασικής οινοποιητικής δραστηριότητας, πρόθεση της Sterner Stenhus των αδελφών Γεωργιάδη είναι η παράλληλη ανάπτυξη ενός τουριστικού βραχίονα που θα περιλαμβάνει και τη λειτουργία boutique hotels σε ορισμένα από τα οινοποιεία της Μπουτάρης, όπως στη Σαντορίνη και την Κρήτη. Σημειώνεται πως στο οινοποιείο Μπουτάρη στην Κρήτη έξω από το χωριό Σκαλάνι λειτουργεί ήδη το Scalani Hills Residences, υπό τη διαχείριση της Aria Hotels.  Πρρόθεση του στρατηγικού επενδυτή είναι η περαιτέρω επέκταση των υποδομών, ενώ αντίστοιχο πλάνο υπάρχει και για τη Σαντορίνη, για τη δημιουργία boutique hotel δυναμικότητας 50 δωματίων. Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων που αποκτά η Premia περιλαμβάνει πέντε οινοποιεία, κτίριο γραφείων στο Πικέρμι Αττικής, καθώς και άλλα ακίνητα και πέντε αμπελώνες 600 στρεμμάτων, οι οποίοι βρίσκονται στις καλύτερες τοποθεσίες παραγωγής οίνου της χώρας (Νάουσα, Γουμένισσα, Μαντίνεια, Νεμέα, Σαντορίνη, Κρήτη).

Αντίστοιχα, η SSG Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε. θα αναλάβει την παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα, μέσω της μεταβίβασης των σημάτων, των παραγωγικών μηχανημάτων, των αποθεμάτων και των αναμορφωμένων απαιτήσεων και υποχρεώσεων.

Το σχέδιο εξυγίανσης ήταν γνωστό από καιρό και πλέον με την επικύρωσή του ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την ιστορική Μπουτάρης, που κλείνει φέτος 143 χρόνια στην αγορά, υπό την Sterner Stenhus των αδελφών Γεωργιάδη. Μέσω της εξυγίανσης, η «Μπουτάρης»  ρυθμίζει το σύνολο των υποχρεώσεών της, ύψους 74 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 35 εκατ. ευρώ αφορούν τραπεζικά δάνεια, τα 20 εκατ. ευρώ οφειλές προς το Δημόσιο, τα 11 εκατ. ευρώ χρέη σε συνδεδεμένα μέρη και 7,5 εκατ. ευρώ σε τρίτους.

Διαβάστε ακόμη:

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αναλυτικά οι χρεώσεις ανά εταιρεία μετά την επιδότηση

Ο γιος του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ παραλίγο να καεί ζωντανός στο δωμάτιό του

Έλενα Κρεμλίδου: Ποζάρει με ανοιχτά πόδια και ανεβάζει τη θερμοκρασία