Η Ελλάδα έπειτα από τη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το Συμβούλιο της ΕΕ θα είναι έτοιμη να εκδίδει το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό από την 1η Ιουνίου. Η χώρα μας έχει ήδη περάσει με επιτυχία το τεστ προσομοίωσης.

Τι είναι το «πράσινο πιστοποιητικό»

Το «πράσινο πιστοποιητικό» είναι η ψηφιακή απόδειξη ότι κάποιος είτε έχει εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό, είτε έχει κάνει τεστ για τον ιό με αρνητικό αποτέλεσμα, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.

Από την 1η Ιουνίου σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ οι πολίτες θα μπορούν να μπουν στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr και να εκδίδουν αυτό το ψηφιακό πιστοποιητικό, χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους.

Τα ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά θα ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και θα περιέχουν έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση.

Νέα Διαδικτυακή Πύλη από την Κομισιόν

Η Κομισιόν θα κατασκευάσει μια πύλη, μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν παντού στην ΕΕ. Τα κωδικοποιημένα προσωπικά δεδομένα που περιλαμβάνει το πιστοποιητικό δεν μεταβιβάζονται μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ηλεκτρονικής υπογραφής. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη να αναπτύξουν λογισμικό, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι αρχές για τον έλεγχο των κωδικών QR.

Ποια είναι τα στοιχεία που θα περιλαμβάνει το «πράσινο πιστοποιητικό»;

Τα δεδομένα που θα περιέχει το πιστοποιητικό είναι τα απαραίτητα βασικά στοιχεία, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο, τη διαγνωστική εξέταση ή την ανάρρωση και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό.

Οι βασικές πληροφορίες δεν θα διατηρούνται από τις χώρες που επισκέπτεται ο ταξιδιώτης. Για σκοπούς επαλήθευσης, ελέγχεται μόνο η εγκυρότητα και η γνησιότητα του πιστοποιητικού, μέσω της επαλήθευσης της αρχής έκδοσης και της υπογραφής. Όλα τα δεδομένα σχετικά με την υγεία παραμένουν στην αρμοδιότητα του κράτους μέλους που εξέδωσε το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα της Κομισιόν;

Το επόμενο βήμα της ΕΕ είναι να δημιουργήσει η Κομισιόν την ψηφιακή υποδομή που θα διευκολύνει την επαλήθευση της γνησιότητας των ψηφιακών πράσινων πιστοποιητικών, ενώ τα κράτη μέλη θα πρέπει να προχωρήσουν την εισαγωγή των αναγκαίων αλλαγών στα εθνικά συστήματα μητρώων υγείας.

Σχετική είδηση: Πράσινο φως για τα ταξίδια στην Ευρώπη – Οι όροι και τo χρονοδιάγραμμα