Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, στις ευχές του προς τους συμπολίτες του για το Νέο Έτος, τόνισε ότι υπερασπίστηκε σθεναρά τα συμφέροντα της χώρας του το 2021, μια χρονιά που σημαδεύτηκε από την αναζωπύρωση των εντάσεων με τις ΗΠΑ.

«Υπερασπιστήκαμε σθεναρά και διαρκώς τα εθνικά μας συμφέροντα, την ασφάλεια της χώρας μας και των συμπολιτών μας», είπε ο Βλ. Πούτιν στο παραδοσιακό μήνυμά του για το νέο έτος στη Ρωσία που μεταδίδεται από την τηλεόραση κάθε χρόνο στις 31 Δεκεμβρίου.

Η χώρα εκτείνεται σε 11 διαφορετικές ζώνες ώρας και οι πιο ανατολικές περιοχές της έχουν ήδη δει την ανατολή του 2022, πολύ πριν από την περιοχή της Μόσχας.

Ο Ρώσος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν την Πέμπτη, με φόντο την κλιμακούμενη ένταση στο ζήτημα της Ουκρανίας.

Το Κίεβο και οι δυτικές χώρες κατηγορούν τη Ρωσία ότι συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό στρατευμάτων στα σύνορα με τη Ρωσία προετοιμάζοντας ενδεχομένως μια εισβολή στη γειτονική χώρα, κάτι που η Μόσχα αρνείται.

Ο Ρώσος πρόεδρος, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1999, αναφέρθηκε επίσης στην υγειονομική κρίση που συνδέεται με την Covid-19. H Ρωσία είναι μία από τις πιο πληγείσες χώρες στον κόσμο, με την ανοσοποίηση να εξελίσσεται αργά.

«Αυτή η ύπουλη ασθένεια κόστισε τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους», είπε ο Πούτιν και πρόσθεσε πως «ο κύριος σκοπός» της κυβέρνησής του το επόμενο έτος είναι να «βελτιώσει την ευημερία και την ποιότητα ζωής του πληθυσμού».