Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε σήμερα ότι ορισμένα από τα όπλα που παραδόθηκαν στην Ουκρανία πωλούνται στη Μέση Ανατολή και την Ασία μέσω της μαύρης αγοράς και καταλήγουν στους Ταλιμπάν.

«Τώρα λένε: όπλα φτάνουν στη Μέση Ανατολή από την Ουκρανία. Και πωλούνται στους Ταλιμπάν και από εκεί πηγαίνουν οπουδήποτε», υποστήριξε ο Πούτιν, σύμφωνα με το Reuters.

Παρά το γεγονός ότι η Ουκρανία ασκεί αυστηρούς ελέγχους, όπως υποστηρίζει, ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν εκφράσει ανησυχίες. Μάλιστα οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Ουκρανία να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει το ευρύτερο ζήτημα της διαφθοράς.

Τον Ιούνιο του 2022, ο επικεφαλής της Ιντερπόλ, Γιούργκεν Στοκ, προειδοποίησε ότι ορισμένα από τα προηγμένα όπλα που στάλθηκαν στην Ουκρανία θα κατέληγαν στα χέρια ομάδων οργανωμένου εγκλήματος.

«Ο καθένας θα εξοργιζόταν βλέποντας τα πλάνα με τα ματωμένα παιδιά της Γάζας»

Κάθε «φυσιολογικός άνθρωπος» θα εξοργιζόταν από τις εικόνες των «ματωμένων παιδιών» στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά οι Ρώσοι πρέπει «να έχουν καθαρό μυαλό», δήλωσε παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν έκανε τη δήλωση αυτή, σχολιάζοντας τις ταραχές που έλαβαν χώρα στις 29 Οκτωβρίου στο αεροδρόμιο της Μαχατσκαλά, στην περιοχή Νταγκεστάν της Ρωσίας, όταν εκατοντάδες άνθρωποι εισέβαλαν στο αεροδρόμιο αναζητώντας Εβραίους που μόλις είχαν αφιχθεί με πτήση από το Τελ Αβίβ.

Ο Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία και τη Δύση ότι αυτές προκάλεσαν τις ταραχές, έναν ισχυρισμό που τόσο το Κίεβο όσο και η Ουάσινγκτον απέρριψαν ως ψευδή.

Η Ρωσία, η οποία θέλει να μεσολαβήσει για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και υποστηρίζει την ύπαρξη δύο κρατών, προσπάθησε να έχει επαφές με όλα τα μέρη της διένεξης Ισραήλ – Χαμάς, αλλά προκάλεσε την οργή της ισραηλινής κυβέρνησης όταν προσκάλεσε αντιπροσωπεία της Χαμάς στη Μόσχα.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ εν συνεχεία κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή για να δώσει εξηγήσεις.

Διαβάστε ακόμη: