Σε αναδρομή των ιστορικών σχέσεων Ρωσίας–Ηνωμένων Πολιτειών προχώρησε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, δηλώνοντας ότι για ένα μεγάλο διάστημα οι δύο χώρες διατηρούσαν «ιδιότυπες αλλά πολύ καλές» σχέσεις, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στον Ρώσο δημοσιογράφο Πάβελ Ζαρούμπιν.
«Υποστηρίξαμε την επιθυμία τους για ανεξαρτησία από τη Μεγάλη Βρετανία, τους δώσαμε όπλα και οικονομική στήριξη. Στον Αμερικανικό Εμφύλιο υποστηρίξαμε τον Βορρά. Υπήρχαν σημεία που μας ένωναν», ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS.
Η απογοήτευση Τραμπ και η “παγωμένη” συνδιάλεξη
Οι δηλώσεις Πούτιν ήρθαν λίγες ημέρες μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ, στις 3 Ιουλίου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στη συνομιλία τους ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε τη ρητορική περί ιστορικής συμβολής της Ρωσίας στην αμερικανική ανεξαρτησία και στην εξέλιξη του αμερικανικού κράτους.
Ωστόσο, το κλίμα ανάμεσα στους δύο ηγέτες κάθε άλλο παρά θερμό υπήρξε. Ο Τραμπ εμφανίστηκε δηλωμένα απογοητευμένος από την έλλειψη προόδου ως προς την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
«Δυσαρεστήθηκα πολύ από τη συνομιλία μου με τον πρόεδρο Πούτιν», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Θέλει να φτάσει μέχρι τέλους, απλώς να συνεχίσει να σκοτώνει ανθρώπους. Δεν είναι καλό.»
Η τοποθέτηση αυτή σηματοδοτεί μια σαφώς πιο επικριτική στάση του Τραμπ απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο, σε μια συγκυρία που χαρακτηρίζεται από διπλωματική στασιμότητα και έντονη στρατιωτική κλιμάκωση στην Ουκρανία. Παρά την πρότερη προσέγγιση των δύο ηγετών, το μέτωπο της Ουκρανίας εξακολουθεί να αποτελεί αγκάθι στην μεταξύ τους επικοινωνία.
Διαβάστε ακόμη:
- Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Τη Δεύτερα η κορύφωση του καύσωνα με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών
- Ο Φειδίας Παναγιώτου απαντά για το podcast με τον Τατάρ: Γιατί, όλοι που πάμε στα κατεχόμενα τα αναγνωρίζουμε ως κράτος;
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην έρευνα μπαίνει και η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος
- Ελον Μασκ: Ιδρύει κόμμα αφού ρώτησε τους followers του