Καθησυχαστικές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον, καθώς, όπως φαίνεται, τα υπάρχοντα εμβόλια μπορούν να την αντιμετωπίσουν, ενώ τα συμπτώματα όσων έχουν ήδη ασθενήσει χαρακτηρίζονται «ήπια».

Οι υγειονομικές αρχές της Μποτσουάνα, από όπου προέρχεται η συγκεκριμένη μετάλλαξη, επιβεβαιώνουν τα πορίσματα αυτά.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης ένας αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, «δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά για τη μετάλλαξη Όμικρον». Ο αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι στις περισσότερες περιπτώσεις όσων νοσούν από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, τα συμπτώματα είναι ήπια.

Ο ΠΟΥ παροτρύνει τα κράτη να λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα για τα ταξίδια «βασισμένα στα στοιχεία και στους ενδεχόμενους κινδύνους», κατακρίνοντας με τον τρόπο αυτόν τα πολύ αυστηρά μέτρα απαγόρευσης πτήσεων από χώρες της νότιας Αφρικής, που ελήφθησαν από πολλές χώρες.

Ο αξιωματούχος, που μίλησε εκ μέρους του Οργανισμού, ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες, ωστόσο υπάρχει μια φθίνουσα πορεία σχετικά με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων: Η μετάλλαξη Άλφα προκαλούσε τα πιο σοβαρά συμπτώματα, ενώ η τελευταία, η Όμικρον, τα λιγότερο σοβαρά μέχρι τώρα.

Εκτιμάται ότι οι επιστήμονες θα έχουν πιο ξεκάθαρη εικόνα για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη μέχρι τα τέλη του μήνα.

Μποτσουάνα: Ασυμπτωματικοί οι περισσότεροι νοσήσαντες

Παράλληλα, υψηλόβαθμη υγειονομική αξιωματούχος της Μποτσουάνα δήλωσε σήμερα πως 16 από τους 19 συνολικά ανθρώπους που βρέθηκαν θετικοί στην παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού στη χώρα ήταν ασυμπτωματικοί και είπε πως είναι «άδικο» η χώρα να τυγχάνει μεταχείρισης σαν να ήταν το επίκεντρο της έξαρσης της νέας παραλλαγής.

Η Πάμελα Σμιθ-Λόρενς, ασκούσα χρέη διευθύντριας υγείας στο υπουργείο Υγείας και Ευεξίας, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters πως η πλειονότητα των 19 ανθρώπων που βρέθηκαν να έχουν μολυνθεί από τη νέα παραλλαγή Όμικρον είναι ήδη αρνητικοί. Ενώ 16 άνθρωποι ήταν ασυμπτωματικοί, οι υπόλοιποι τρεις είχαν «πολύ, πολύ ήπια συμπτώματα», τόνισε.

«Δυστυχώς, το δάχτυλο δείχνει τώρα την Μποτσουάνα, για να πουν ότι [η παραλλαγή] προήλθε από την Μποτσουάνα, ή ότι είναι μια παραλλαγή της Μποτσουάνα, το οποίο νομίζω πως είναι πολύ άδικο και αχρείαστο αυτή την ώρα» είπε, και πρόσθεσε πως 14 από τους 19 ανθρώπους που εντοπίστηκαν μέχρι τώρα με την παραλλαγή ήταν ξένοι υπήκοοι.