Αέρας σταδιακής απελευθέρωσης, από τα δεσμά της πανδημίας, πνέει ολοένα και πιο δυνατά στον πλανήτη, χάρη στις εκστρατείες εμβολιασμού. Αποδεδειγμένα, όπως άλλωστε έχει φανεί σε πολλές χώρες με τις πιο επιτυχημένες πορείες στη χορήγηση ενέσιμων σκευασμάτων, το ιικό φορτίο πέφτει με τον εμβολιασμό σημαντικού μέρους του πληθυσμού.

Η πτωτική τάση των κρουσμάτων λόγω των εμβολίων αποτυπώνεται και στα επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία παρουσίασε ο διεθυντής του Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς, στην τυπική ενημέρωση για τη νόσο Covid-19.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ, είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας που τα κρούσματα παρουσιάζουν μείωση επί επτά συνεχόμενες εβδομάδες.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο Γκεμπρεγεσούς, ο αριθμός θανάτων από κορωνοϊό δεν πέφτει με γρήγορο ρυθμό, ενώ σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα τα αποτελέσματα στις καταγραφές ήταν παρόμοια.

Ανησυχία εκφράζεται, την ίδια στιγμή, από τον ΠΟΥ για χώρες της Αφρικής
, όπου το ποσοστό όσων καταλήγουν ύστερα από μόλυνση από κορωνοϊό είναι το υψηλότερο ανά τον κόσμο, ενώ η πρόσβαση στα εμβόλια παραμένει πολύ χαμηλή.

Σε αυτό το σημείο, ο επικεφαλής του ΠΟΥ τόνισε ότι ο ιός κινείται πιο γρήγορα από την αναδιανομή των εμβολίων, υπογραμμίζοντας έτσι την ανάγκη να δοθούν σκευάσματα στις πιο άπορες χώρες ώστε να μην τεθεί εκτός ελέγχου η υγειονομική κατάσταση.

Ο Γκεμπρεγεσούς επεσήμανε, ακόμη, ότι χρειάζονται 11 δισ. δόσεις για επαρκή θωράκιση σε όλο τον κόσμο και πως στόχος θα πρέπει να είναι μέχρι του χρόνου, τέτοια εποχή, να έχει εμβολιαστεί το 70% του πλανήτη.