Με το πλέον επίσημο τρόπο επιβεβαιώθηκε η παράταση κατά μία εβδομάδα του γενικού «απαγορευτικού», το οποίο θα λήξει στις 6 το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου αντί για τις 30 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, υπό το βάρος του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα. Ειδικότερα, η μετάθεση κατά λίγες ημέρες της επανεκκίνησης της οικονομίας προσφέρει περισσότερο -και απαραίτητο- χρόνο στους λοιμωξιολόγους και τα κυβερνητικά στελέχη να καταλήξουν στο χριστουγεννιάτικο σχέδιο μερικής κανονικότητας, το οποίο θα αποτελέσει, άλλωστε, το βασικό αντικείμενο διαδοχικών συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου, αρχής γενομένης από σήμερα, οπότε και πραγματοποιείται η τακτική σύσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αρμόδιους υπουργούς και εκπροσώπους της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων.
Κοινή πεποίθηση των επιστημόνων αποτελεί η απόφαση της άρσης των όποιων μέτρων να κριθεί με βάση τα επικαιροποιημένα δεδομένα, ώστε να καταγραφούν όλες οι τελευταίες τάσεις της εξέλιξης του ιού στη χώρα, η οποία αποδεικνύεται κάθε άλλο από αναμενόμενη. Την ίδια ώρα, η λίστα του Μεγάρου Μαξίμου με τις περιοχές υψηλού ιικού φορτίου περιλαμβάνει εκτός από τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, τη Λάρισα, την Μαγνησία, την Αιτωλοακαρνανία, την Αχαΐα και τη Λέσβο.
Με τα σενάρια, ωστόσο, να δίνουν και να παίρνουν πάνω στο κυβερνητικό τραπέζι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις διαφορετικές εισηγήσεις που φτάνουν προς το Μέγαρο Μαξίμου με επίκεντρο το άνοιγμα καταστημάτων και υπηρεσιών, με τον κ. Πέτσα να τοποθετεί τη σχετική επεξεργασία από Δευτέρα.
Συζητώντας μέσω τηλεδιάσκεψης με μαθητές Δημοτικού των Χανίων, ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε έναντι των μικρών μαθητών ότι η ολική επαναφορά τους στα κανονικά σχολικά έδρανα θα πραγματοποιηθεί πρώτα και πριν από όλα, με επικρατέστερες, κατά πληροφορίες, ημερομηνίες για την επαναλειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών την 7η ή την 14η Δεκεμβρίου.
Θετικός στην προοπτική να ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά σχολεία στις 7 Δεκεμβρίου εμφανίστηκε χθες και ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, υποστηρίζοντας πως «η 7η Δεκεμβρίου είναι σε 10 μέρες, οπότε είναι μια ημερομηνία που μπορούμε να συζητήσουμε, αναλόγως πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα την επόμενη εβδομάδα» και πρότεινε να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία, μετά το λιανεμπόριο και τελευταία η εστίαση. Παρότι η σειρά επανεκκίνησης του κ. Βατόπουλου φαίνεται πως προσιδιάζει στα επικρατέστερα σενάρια, σύμφωνα με τα οποία το άνοιγμα των δημοτικών θα προηγηθεί στις 7 Δεκεμβρίου, τα μικρά εμπορικά καταστήματα θα ακολουθήσουν στις 14 Δεκεμβρίου (μαζί πιθανά με τα γυμνάσια και τα λύκεια), για να σηκώσουν ρολά προς τα τέλη Δεκεμβρίου και τα πολυκαταστήματα (με το σύστημα click away), θολό παραμένει ακόμη το τοπίο ως προς την εστίαση.
Οι αρχικοί σχεδιασμοί προέβλεπαν:
· απουσία όρθιων πελατών – μόνο καθήμενοι
· απουσία μουσικής
· υποχρεωτική χρήση μάσκας
· επιτρεπόμενος αριθμός τα 4 άτομα ανά τραπέζι
ο καταλυτικός όμως ρόλος της εστίασης στη διάδοση του κορωνοϊού στην κοινότητα εξαιτίας της χαλαρής διάθεσης των πελατών φαίνεται να προκρίνει σενάρια για πάγωμα της επαναφοράς του κλάδου τις ημέρες των γιορτών. Τα ίδια σενάρια τροφοδοτεί και η συλλογική απαίτηση για περισσότερα μέτρα προστασίας -ακόμη και πιο σκληρά- από την κυβέρνηση, για την αποτελεσματική προστασία από τον ιό, ενδεχόμενο στο οποίο απάντησε θετικά το 76% των ερωτηθέντων, δηλώνοντας σύμφωνο με την περαιτέρω παράταση της καραντίνας.