Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ εξέφρασε την πεποίθησή του πως το τέλος της πανδημίας θα φανεί όταν θα έχει εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού και για αυτό ζήτησε από τους πολίτες να συνεχίσουν την προσπάθεια και να συμμετέχουν στην εμβολιαστική διαδικασία.
«Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε τον έλεγχο της πανδημίας. Καταναλώνουμε μεγάλες δυνάμεις προκειμένου να κρατήσουμε ένα μπαλόνι γεμάτο αέρα κάτω από το νερό», δήλωσε ο κ. Βίλερ και προσέθεσε ότι «όταν θα έχει εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού, τότε μόνο θα φανεί και το τέλος της πανδημίας». Μετά, θα υπάρχουν νέα κρούσματα, αλλά όχι ένα νέο κύμα, διευκρίνισε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί στην Γερμανία το 31,5% τουλάχιστον με μία δόση, ενώ και τις δύο δόσεις έχει λάβει το 8,8%.
100.000 νεκροί περίπου κάθε εβδομάδα
Υπενθυμίζεται πως ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας παρότρυνε για μία ακόμη φορά τις πλούσιες χώρες, μέλη της «G7», να δώσουν απόλυτη προτεραιότητα στην ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια, εκτιμώντας πως η υφιστάμενη κατάσταση είναι «απαράδεκτη».
«Το σημαντικότερο πράγμα, το οποίο έχουμε αυτή τη στιγμή ανάγκη είναι τα εμβόλια, η εμβολιαστική ισότητα», είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, στο τέλος της εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου, αφότου υπενθύμισε πως η πανδημία συνεχίζει να μαίνεται με περίπου 100.000 νεκρούς κάθε εβδομάδα.
«Γνωρίζουμε όλα όσα πρέπει να κάνουμε για να αυξήσουμε την παραγωγή των δυνατοτήτων και επομένως να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη σε όλες τις χώρες», σημείωσε, προτού επισημάνει πως «άνω του 80%» όλων των δόσεων εμβολίων κατά της Covid που χορηγούνται παγκοσμίως γίνεται «σε χώρες με υψηλά εισοδήματα, την ώρα που οι χώρες με χαμηλά εισοδήματα έχουν μονάχα το 0,3%».
«Η εμβολιαστική ισότητα δεν είναι η φιλανθρωπία»
«Είναι απαράδεκτο, αυτού του είδους το χάσμα είναι απαράδεκτο», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ. «Είναι απαράδεκτο όχι μονάχα επειδή πρόκειται για ένα ηθικό ζήτημα, αλλά επίσης, διότι δεν θα καταφέρουμε να νικήσουμε τον ιό σε έναν διχασμένο κόσμο», τόνισε.
Για τον Τέντρος, «είναι προς το συμφέρον κάθε χώρας αυτού του κόσμου να μοιράζεται τα εμβόλια και να προσφέρει τη βοήθειά της», διότι «η εμβολιαστική ισότητα δεν είναι η φιλανθρωπία, η εμβολιαστική ισότητα συμφέρει τους πάντες».