Διατεθειμένη να μην βιαστεί καθόλου ως προς τη λήψη των τελικών αποφάσεων για την άρση του απαγορευτικού εμφανίζεται η κυβέρνηση, καθώς στόχος για το Μέγαρο Μαξίμου παραμένει ο μικρότερος δυνατός αριθμός σε ανθρώπινες απώλειες και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Παρεμβαίνοντας καθοριστικά χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επιβράδυνε τα όποια σχέδια επί χάρτου για την επάνοδο στην κανονικότητα, προτάσσοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα αντί για τα ημερολόγια. Κρατώντας προς το παρόν λευκές τις σελίδες στον μήνα Δεκέμβρη, ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε κάθε χρονική αναφορά επιστροφής στην καθημερινότητα, κάνοντας λόγο για «δύσκολες ημέρες» που επιβάλλουν «να είμαστε προσεκτικοί». «Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής» τόνισε ο Πρωθυπουργός, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέας παράτασης του lockdown, καθώς «πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα». Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ο Πρωθυπουργός προσδιόρισε την έλευση του εμβολίου στην Ελλάδα «πριν τα τέλη του έτους», είχε ως αποτέλεσμα να πυροδοτηθούν σενάρια για την επανεκκίνηση της οικονομίας λίγο πριν τα Χριστούγεννα και σίγουρα πολύ αργότερα από τις 7 Δεκεμβρίου, οπότε και εκπνέει το υφιστάμενο απαγορευτικό. Σε κάθε περίπτωση, ο οριστικός οδικός χάρτης προς τα Χριστούγεννα θα είναι έτοιμος στα τέλη της εβδομάδας, ενώ δεν αποκλείεται ο κ. Μητσοτάκης να γνωστοποιήσει τις αποφάσεις του απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό με νέο διάγγελμα.
Eπιφυλακτικοί ως προς την επιστροφή στους συνήθεις ρυθμούς της ζωής εμφανίζονται οι περισσότεροι από τους επιστήμονες, καθώς μόνο μια εβδομάδα υπολείπεται από την ολοκλήρωση της παράτασης της καραντίνας και χωρίς να έχει επιτευχθεί ο στόχος του διπλάσιου αριθμού νέων κρουσμάτων. Υπό αυτό το πρίσμα, «δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουμε 7 Δεκέμβρη» δήλωσε χθες η Ματίνα Παγώνη, Αντιπρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, καθώς τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων, όσο και των νοσηλευόμενων παραμένει υψηλός, οδηγώντας σε νέα αύξηση των διασωληνώσεων τις επόμενες 10 ημέρες. Η ίδια τάχθηκε αναφανδόν κατά του ανοίγματος των σχολείων πριν τον Γενάρη, εκτιμώντας ως ασφαλές όριο επανόδου στην κανονικότητα τα 500 κρούσματα σε ημερήσια βάση.
Ως «παρακινδυνευμένο» να ανοίξει οτιδήποτε πριν τις 7 Δεκέμβρη εκτίμησε και ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «το να ανοίξουν τα σχολεία έχει και καλά και κακά, αλλά όσο περνούν οι ημέρες ίσως δεν έχει και νόημα η συζήτηση», δηλαδή μπροστά στο ενδεχόμενο να ανοίξουν για λιγότερες από 10 ημέρες στο διάστημα από 14-23 Δεκεμβρίου. Ο κ. Βατόπουλος απέφυγε να τοποθετηθεί συγκεκριμένα αναφορικά με την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, τονίζοντας πως «δεν μπορώ να πω ναι ή όχι, υπάρχει μεγάλο ποσοστό αβεβαιότητας».
Αντίθετα με τις τελευταίες πληροφορίες που ήθελαν να μένει σε… καραντίνα και τις γιορτές η εστίαση, με μια ρηξικέλευθη πρόταση επανήλθε χθες ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Λοιμωξιολόγων. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, «θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο παραμονής στο εστιατόριο κατόπιν ραντεβού» δήλωσε ο κ. Γαργαλιάνος, επικαλούμενος το ευρωπαϊκό παράδειγμα. Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο ίδιος απάντησε πως αναμένονται και κάποια άλλα στοιχεία που αφορούν την κινητικότητα που γίνεται πέριξ των δημοτικών σχολείων, καταλήγοντας πως «αν δούμε ότι είναι ικανοποιητικά θα ξεκινήσουν όσον τον δυνατόν συντομότερα».
ALERT
Πότε θα λήξει το lockdown – Τι «δείχνουν» τα δεδομένα
Διατεθειμένη να μην βιαστεί καθόλου ως προς τη λήψη των τελικών αποφάσεων για την άρση του απαγορευτικού εμφανίζεται η κυβέρνηση, καθώς στόχος για το Μέγαρο Μαξίμου παραμένει ο μικρότερος δυνατός αριθμός σε ανθρώπινες…