Σε σύσκεψη που θα γίνει τη Δευτέρα θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες για το άνοιγμα των σχολείων και θα υπάρχει και καλύτερη εικόνα για τις επιπτώσεις της εορταστικής περιόδου και ειδικά των Χριστουγέννων σε ό,τι αφορά στα επιδημιολογικά δεδομένα. Ακόμη καλύτερη εικόνα αναμένεται να υπάρχει την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, οπότε θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης, καθώς πρόθεση της κυβέρνησης είναι εκτός από το άνοιγμα των σχολείων να επανέλθει και η λειτουργία του click away, των κομμωτηρίων, των υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, των ΚΤΕΟ και των δραστηριοτήτων κυνηγιού και ψαρέματος, όπως ίσχυαν στην περίοδο των γιορτών.

Αναφορικά με τις εκκλησίες, μετά τις 11 Ιανουαρίου 2021, θα υποδεχθούν ξανά τους πιστούς για τις Κυριακάτικες λειτουργίες με τους κανόνες που ίσχυαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Απώτερος στόχος, άλλωστε, αποτελεί στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας του Ιανουαρίου να αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και με βάση αυτή την αξιολόγηση θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις για τους υπόλοιπους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.

Τι ισχύει από την Κυριακή

Στο πλαίσιο του αυστηρότερου lockdown, θα ισχύσουν από την Κυριακή 3 Ιανουαρίου στις 6 το πρωί, μέχρι τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, στις 6 το πρωί τα εξής:

1. Αναστολή στο click away: Σταματά η «παράδοση εκτός» (click away) στα εμπορικά καταστήματα.

2. Κλειστά βιβλιοπωλεία

3. Κλειστά κομμωτήρια και υπηρεσίες περιποίησης νυχιών

4. Κλειστά ΚΤΕΟ

5. Αναστολή στις δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος.

6. Απαγόρευση μετακινήσεων από τις 21:00 το βράδυ μέχρι και 5:00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.

7. Κλειστές εκκλησίες για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανίων, αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

«Από αύριο, λοιπόν, και για μια εβδομάδα, κάνουμε ακόμη μία προσπάθεια. Αξίζει να το κάνουμε, προληπτικά, καθώς όλοι μας μπορεί να χαλαρώσαμε τις γιορτινές ημέρες. Μένουμε, λοιπόν, ξανά σπίτι. Για να δώσουμε μια μεγάλη ανάσα στους ήρωες της πρώτης γραμμής που δίνουν τη μάχη με τον κορωνοϊό» ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Στην πραγματικότητα όμως κανείς δεν γνωρίζει αν οι ημερομηνίες αυτές θα τηρηθούν καθώς αυτό είναι ένα «έργο» του το έχουμε ξαναδεί και οι κυβερνώντες δεν αποπνέουν μεγάλη εμπιστοσύνη με τα λεγόμενα τους καθώς συνήθως άλλα λένε και άλλα γίνονται. Τα παραδείγματα πολλά, ενώ το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά έχουν διαβάσει την κατάσταση σωστά και δεν θα πάμε, για ακόμη μία φορά, σε παρατεταμένο σκληρό lockdown με ανυπολόγιστες συνέπειες στην οικονομία και την ψυχική υγεία των πολιτών.