Το διάστημα 20-23 Δεκεμβρίου επιδιώκει το υπουργείο Εργασίας να καταβάλει το επίδομα των 250 ευρώ στους 830.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Οι απαραίτητες διασταυρώσεις στοιχείων προχωρούν από την ΑΑΔΕ με ταχείς ρυθμούς, με στόχο έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας να έχουν «κλειδώσει» οι τελικοί δικαιούχοι. Πρόκειται για το μεγαλύτερο «στοίχημα» που έχει βάλει ο ΕΦΚΑ έως το τέλος της χρονιάς, σε μια προσπάθεια να ικανοποιηθεί άμεσα η προ μηνός πρωθυπουργική εξαγγελία.

Τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν από τις διασταυρώσεις που έχουν ολοκληρωθεί έως τώρα δείχνουν πως υπάρχουν δικαιούχοι, με κύρια σύνταξη έως 600 ευρώ, αλλά χωρίς επικουρική. Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα των 250 ευρώ θα έχει και προσαύξηση κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος του όποιου δικαιούχου. Ο έλεγχος που διενεργείται βασίζεται στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, που έχουν ήδη υποβληθεί στην οικονομική αρχή. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη έκτακτη οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται άπαξ. Είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και εάν ο συνταξιούχος έχει χρέη, το επίδομα δεν συμψηφίζεται με αυτά.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει και μια άλλη ομάδα συνταξιούχων, που θα διαπιστώσει αύξηση στη σύνταξη του Ιανουαρίου, που θα χορηγηθεί πριν από τις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων. Πρόκειται για περίπου 140.000 συνταξιούχους, οι οποίοι θα λάβουν την τρίτη από τις πέντε δόσεις αυξήσεων που τους οφείλονται λόγω επανυπολογισμού των συντάξεων. Τις πρώτες δύο δόσεις, για τα έτη 2020 και 2021, τις έλαβαν με τις συντάξεις του Οκτωβρίου, καθώς τότε ολοκληρώθηκε η διαδικασία επανυπολογισμού.

Πότε θα καταβληθούν τα 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους

Είναι «παλαιοί» συνταξιούχοι, δηλαδή είχαν υποβάλλει την αίτησή τους για απονομή σύνταξης πριν από τις 13 Μαΐου 2016, ημερομηνία έναρξης ισχύος του τότε ασφαλιστικού νόμου (ν. 4387/16), γνωστού και ως «νόμου Κατρούγκαλου». Έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και μικρή προσωπική διαφορά. Έτσι, με τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους, λόγω βελτιωμένων ποσοστών αναπλήρωσης, από την εφαρμογή του νεότερου ασφαλιστικού νόμου (ν. 4670/20), γνωστού και ως «νόμου Βρούτση», η προσωπική διαφορά εξανεμίστηκε και προέκυψε θετικό αποτέλεσμα, δηλαδή αύξηση στη σύνταξή τους. Βάσει νόμου, η όποια αύξηση θα χορηγηθεί σε πέντε ετήσιες ισόποσες δόσεις.

Τώρα, με την πρώτη σύνταξη του 2022, θα καταβληθεί το τρίτο μέρος της αύξησης, που θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2024. Οι αυξήσεις κατά μέσο όρο κυμάνθηκαν στα επίπεδα των 40-50 ευρώ. Ένα μέρος αυτών θα καταβληθεί τώρα.

Την ίδια στιγμή, στον ΕΦΚΑ καταβάλλονται προσπάθειες ώστε μέχρι τέλος του έτους να δοθούν και τα ποσά που οφείλονται ως αναδρομικά σε περίπου άλλες 16.000 περιπτώσεις που δεν έχουν ακόμα εκκαθαριστεί. Πρόκειται για τις πλέον «δύσκολες» περιπτώσεις από τον επανυπολογισμό των συντάξεων, καθώς αφορούν σχεδόν στο σύνολό τους διαδοχική ασφάλιση, ενώ σε αρκετές εξ αυτών υπάρχουν και αρκετοί κληρονόμοι.

Προγραμματισμένες πληρωμές

Υπάρχουν επίσης και οι προγραμματισμένες πληρωμές, που αφορούν τις καταβολές των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, του μηνός Ιανουαρίου. Οι ημερομηνίες χορήγησης των ανάλογων ποσών, με βάση το χρονοδιάγραμμα που εγκρίθηκε στο τελευταίο Δ.Σ. του ΕΦΚΑ, έχουν ως εξής:

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου: Θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου: Θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου: Θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου: Θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.