Μια ολική έκλειψη της Σελήνης θα σημειωθεί την Κυριακή 15 Μαϊού, γνωστή και ως «ματωμένο φεγγάρι».

Κατά τη διάρκεια της έκλειψης, το φως που θα φτάνει τη σελήνη θα έχει διαθλαστεί μέσα από την ατμόσφαιρα της Γης, με αποτέλεσμα το χρώμα της να αλλάζει από γκρι σε ροζ και στη συνέχεια απο πορτοκαλί σε κόκκινο. Η υπερπανσέληνος του Μαΐου αναμένεται να κορυφωθεί στις 16 Μαΐου.

Αν και η επερχόμενη πανσέληνος αποκαλείται από τους αστρονόμους ως «ματωμένο φεγγάρι», λόγω της ολικής έκλειψης Σελήνης, κανονικά η πανσέληνος του Μαΐου είναι γνωστή ως το «φεγγάρι των λουλουδιών».

Αυτό το όνομα καθιερώθηκε από τους ιθαγενείς της Αμερικής καθώς αυτή είναι η περίοδος που παρατηρείται η εμφάνιση πολλών ειδών λουλουδιών.

Δεν χρειάζεστε ειδικά γυαλιά για να κοιτάξετε τον ουρανό, όπως στην ηλιακή έκλειψη. Τα κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο θα βελτιώσουν την εμπειρία.

Στην Ελλάδα το φαινόμενο θα είναι πιο έντονο στις 16 Μαΐου στις 07:30.

Η έκλειψη θα είναι ορατή από τμήματα της Αμερικής, της Ανταρκτικής, της Ευρώπης, της Αφρικής και του ανατολικού Ειρηνικού, σύμφωνα με το Space.com.

Αυτή θα είναι η πρώτη από τις δύο σεληνιακές εκλείψεις το 2022. Η επόμενη θα λάβει χώρα στις 8 Νοεμβρίου 2022.

Σημειώνεται πως ο όρος υπερπανσέληνος χρησιμοποιείται όταν το φεγγάρι φαίνεται λίγο μεγαλύτερο από το συνηθισμένο αφού βρίσκεται πιο κοντά στη Γη.

Τι είναι το ματωμένο φεγγάρι;

Το ματωμένο φεγγάρι είναι μια τέτοια περίπτωση ολικής έκλειψης της σελήνης, λόγω της ευθυγράμμισης των τριών ουρανίων σωμάτων. Ένα χαρακτηριστικό της έκλειψης αυτής είναι η μεγάλη διάρκεια της (λόγω της παρατεταμένης σκιάς που κάνει η Γη).

Το φαινόμενο της έκλειψης ξεκινάει να εμφανίζεται σιγά – σιγά, ενώ μετά από κάποιο διάστημα σεληνιακός δίσκος αλλάζει σταδιακά χρώμα παίρνοντας ένα χαρακτηριστικό βαθύ κόκκινο χρώμα. Για αυτόν τον λόγο και ονομάζεται “ματωμένο φεγγάρι”.

Υπερπανσέληνος Μαΐου: Πότε θα δούμε στον ουρανό το «ματωμένο φεγγάρι»

Το κόκκινο χρώμα του ματωμένου φεγγαριού οφείλεται στο γεγονός ότι η σκιά της Γης μπλόκαρε για αρκετή ώρα το φως του ήλιου.

Επιπλέον, λόγω της “μειωμένης φωτεινότητας” της Σελήνης όταν έχουμε ματωμένο φεγγάρι, φαίνεται πεντακάθαρα και με επίσης φωτεινό έντονο χρώμα ο πλανήτης Άρης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φαίνονται δύο έντονα κόκκινα ουράνια σώματα στον ουρανό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί φοβόντουσαν φαινόμενα όπως η έκλειψη ηλίου ή το ματωμένο φεγγάρι, πιθανώς επειδή αδυνατούσαν να τα εξηγήσουν. Μάλιστα πίστευαν ότι προμηνύουν διάφορα κακά.