Με νέο «όπλο» 2 ευρώ ανά δέμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να βάλει «φρένο» στις μαζικές εισαγωγές φθηνών προϊόντων από την Κίνα που κατακλύζουν την αγορά μέσω πλατφορμών όπως η Shein και η Temu. Πρόκειται για μία πρόταση-σταθμό της Κομισιόν, η οποία ήδη προκαλεί πολιτικές αντιδράσεις, έντονες αντιπαραθέσεις και… προειδοποιήσεις για αυξήσεις τιμών.

Το μέτρο θα τεθεί επίσημα σε διαπραγμάτευση εντός του 2025, με στόχο να ψηφιστεί πριν το τέλος του έτους – πιθανόν το φθινόπωρο. Η εφαρμογή του, εφόσον εγκριθεί από Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο, αναμένεται μέσα στο 2026.

Εφόσον εγκριθεί, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη αλλαγή στην τελωνειακή πολιτική της ΕΕ εδώ και δεκαετίες. Σήμερα περισσότερα από 4,5 δισ. μικροδέματα εισήχθησαν στην ΕΕ το 2023, με το 91% να προέρχεται από κινεζικές πλατφόρμες. Η Κομισιόν εκτιμά ότι με το νέο μέτρο θα περιοριστεί η φοροαποφυγή και θα εξασφαλιστούν δισεκατομμύρια σε χαμένα έσοδα.

Τι προβλέπει το σχέδιο

* Ενιαίο τέλος 2 ευρώ για κάθε δέμα αξίας κάτω των 150 ευρώ που αποστέλλεται απευθείας σε καταναλωτή από τρίτη χώρα.

* Μειωμένο τέλος 0,50 ευρώ για δέματα που εισάγονται σε αποθήκες εντός ΕΕ για μεταγενέστερη διανομή.* Κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τέτοιες εισαγωγές μέχρι το 2028.

Πίεση από Παρίσι, σκεπτικισμός από άλλους

Της πίεσης για επιβολή του τέλους ηγείται η Γαλλία, με την υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ να ζητά «να σταματήσει η αθέμιτη εκμετάλλευση του ευρωπαϊκού συστήματος». Αντίθετα, άλλες χώρες του μπλοκ εμφανίζονται επιφυλακτικές, κυρίως λόγω των επιπτώσεων στους καταναλωτές χαμηλού εισοδήματος.

Το επόμενο κρίσιμο βήμα είναι η υποβολή της πρότασης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Κοινοβούλιο, όπου θα ξεκινήσει η νομοθετική διαπραγμάτευση. Οι πρώτες ψηφοφορίες αναμένονται εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2025.

Ποιοι επηρεάζονται

Εκπρόσωποι των κινεζικών πλατφορμών υποστηρίζουν ότι το νέο τέλος θα πλήξει κυρίως τους Ευρωπαίους καταναλωτές, καθώς η αύξηση του κόστους θα μετακυλιστεί στις τιμές. Η Shein προειδοποιεί ήδη για «γενναίες αυξήσεις» στις χρεώσεις αποστολής και στην τελική τιμή των προϊόντων. Από την άλλη πλευρά, ευρωπαϊκές ενώσεις λιανεμπορίου και βιομηχανίας χαιρετίζουν την πρόταση ως «ανάσα δικαιοσύνης», λέγοντας ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ανοιχτή αγορά για ανεξέλεγκτα και ανώνυμα φθηνά προϊόντα».

Διαβάστε ακόμη: