Συναγερμό έχει σημάνει στις αρμόδιες αρχές η παρατεταμένη ανομβρία που βιώνει το λεκανοπέδιο της Αττικής το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα η συζήτηση για τα αποθέματα νερού της πρωτεύουσας, σήμερα, να γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ.

Ο καιρός έχει αρχίσει να δείχνει σταδιακά το φθινοπωρινό του πρόσωπο, ωστόσο οι ουρανοί δεν… ανοίγουν, σε μια εποχή του χρόνου όπου παραδοσιακά οι βροχοπτώσεις στο λεκανοπέδιο δεν έλειπαν τα περασμένα χρόνια.

Το παράδειγμα του 1993 -Τι είχε συμβεί στην Αττική 31 χρόνια πριν

Όπως λέει ο κ. Καντερές, «εάν θα έπρεπε να κάνουμε μια σύγκριση της φετινής χρονιάς από άποψη βροχών στην Αττική, θα πρέπει να γυρίσουμε το ημερολόγιο πίσω 31 χρόνια, στο 1993. Εκείνη τη χρονιά είχαμε 150 ημέρες ανομβρίας, με μια μικρή εξαίρεση δύο ημερών τον Ιούνιο. Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο είχαμε μηδενικές βροχοπτώσεις».

Σύμφωνα με όσα έχει καταγράψει στο αρχείο του ο κ. Καντερές, τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου είχαμε λίγες βροχές, «ωστόσο στις 12-13 του μήνα το λεκανοπέδιο επηρεάστηκε από μια ισχυρή διαταραχή που προκάλεσε σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα σε Γλυφάδα, Βάρη, Βούλα και Βουλιαγμένη».

Είναι χαρακτηριστικό ότι τότε είχαν πέσει 121 χιλιοστά βροχής στο Ελληνικό, 56 χιλιοστά στον Πειραιά, 97 χιλιοστά στα Σπάτα, με τις κανονικές τιμές για την εποχή να ανέρχονται στα 53 χιλιοστά! Επίσης, σημαντικά ύψη βροχής είχαν πέσει ακόμη σε Ραφήνα και Τατόι.

«Δεν φαίνεται ακόμη κάποια σοβαρή διαταραχή για φέτος»

Όπως τονίζει ο κ. Καντερές, «τα παραπάνω στοιχεία δεν σημαίνουν ότι θα πρέπει να περιμένουμε κάτι ανάλογο φέτος μετά από μια μακρά περίοδο ανομβρίας, ωστόσο η ιστορία μάς έχει διδάξει ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα».

Ο κ. Καντερές υπογραμμίζει -απαντώντας σε σχετικό ερώτημα- ότι «οδεύοντας προς το φετινό Νοέμβριο, τις πρώτες ημέρες του μήνα τα μετεωρολογικά δεδομένα δεν δείχνουν να έρχεται κάποια σοβαρή διαταραχή που θα ανακουφίσει το λεκανοπέδιο από την ανομβρία των τελευταίων μηνών».

Διαβάστε ακόμη: