Σαφέστατα η μεγαλύτερη ανταμοιβή στην καριέρα κάθε αθλητή είναι η συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ακόμα περισσότερο η κατάκτηση κάποιου μεταλλίου. Ωστόσο, η ανταμοιβή δεν είναι μόνο ηθική, πράγμα άλλωστε που συνέβαινε και στην αρχαιότητα, όπου στεφάνωναν τον νικητή με τον περίφημο κότινο και στη συνέχεια τον τιμούσαν και με υλικά προνόμια, όπως τη δωρεάν ισόβια σίτιση, τη φορολογική απαλλαγή, αλλά, σε κάποιες περιπτώσεις, και με χρηματικά βραβεία.
Στη σημερινή εποχή η κατάκτηση ενός ολυμπιακού μεταλλίου συνεπάγεται σημαντικές χρηματικές απολαβές. Ενα παράδειγμα αποτελεί η Φιλιππινέζα νικήτρια της άρσης βαρών, Χιντιλίν Ντίαζ, που κέρδισε στο Τόκιο το πρώτο χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς αγώνες για τη χώρα της.
Ως ανταμοιβή για το ιστορικό της επίτευγμα, η Ντίαζ έλαβε τουλάχιστον 33 εκατ. πέσος Φιλιππίνων ή 600.000 δολάρια από την Επιτροπή Αγώνων των Φιλιππίνων, αλλά και από τους κορυφαίους επιχειρηματίες της χώρας της. Επίσης, της προσφέρθηκαν δύο σπίτια και δωρεάν πτήσεις για όλη της τη ζωή .
Ακολουθεί μια λίστα με τα χρήματα που παίρνουν νικητές από 12 χώρες, από τα στοιχεία που συγκέντρωσε το CNBC από διάφορες εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές, αθλητικές ενώσεις αλλά και το οικονομικό site Money Under 30. Τα ποσά αναφέρονται ανάλογα με το αν κάποιος αθλητής κερδίσει το χρυσό, το αργυρό ή το χάλκινο μετάλλιο.
Πάνω από 600 Αμερικανοί αθλητές διαγωνίζονται στους Ολυμπιακούς του Τόκιο και μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ έχουν κατακτήσει 11 χρυσά, 11 αργυρά και 9 χάλκινα μετάλλια.
Η αμερικανική Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή επιβραβεύει τους αθλητές με 37,500 δολ. Για κάθε χρυσό, 22.500 δολ. Για κάθε ασημένιο και 15.000 δολ. Για κάθε χάλκινο μετάλλιο. Το μεγαλύτερο μέρος είναι αφορολόγητο, εκτός κι αν κάποιος αθλητής δηλώνει στη φορολογική του δήλωση εισόδημα άνω του ενός εκατ.. Δολαρίων.
Στη Σιγκαπούρη, οι αθλητές που κερδίζουν χρυσό επιβραβεύονται 20 φορές περισσότερο από τους Αμερικανούς. Λαμβάνουν ένα εκατ. Δολάρια Σιγκαπούρης ή 737.000 δολ. ΗΠΑ. Ωστόσο τα χρήματα από το έπαθλο φορολογούνται και οι νικητές καλούνται να επιστρέψουν ένα μέρος τους στις εθνικές αθλητικές ενώσεις για μελλοντική προπόνηση και ανάπτυξη.
Σημειωτέον ότι η χώρα έστειλε μόνον 23 αθλητές στο Τόκιο.