Η απόκτηση του 5,03% των μετοχών της Alpha bank δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία για την διοίκηση της και ιδιαίτερα για τους επικεφαλής του επενδυτικού τμήματος.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και την αρχική πτώση των αγορών παρατηρήθηκε ότι, funds των αναδυομένων αγορών δεν έκλειναν τις θέσεις τους μόνο στην αγορά Ρωσία, αλλά σε όλες τις αναδυόμενες αγορές.

Η ελληνική αγορά δεν αποτέλεσε εξαίρεση, έτσι από το τέλος Φεβρουαρίου καταγράφηκαν εκροές και στην μετοχή της Alpha bank.

Mάλιστα, αρκετοί από τούς επενδυτές που έκλειναν τις θέσεις τους αποτελούσαν για χρόνια πελάτες της Alpha bank, όπως ένα fund από τη Μέση Ανατολή.

Η έκρηξη των τιμών της ενέργειας και ο πληθωρισμός στην συνέχεια συντήρησαν την πτώση τόσο στην μετοχή της Alpha, όπως και στις υπόλοιπες ελληνικές τραπεζικές μετοχές.

Παράλληλα, όμως, με τις αναγκαστικές πωλήσεις από επενδυτές των αναδυομένων αγορών παρατηρήθηκαν συστηματικές αγορές και “κτίσιμο”, κυρίως από αμερικανικά funds από ΗΠΑ και το Ηνωμένo Βασίλειο.

Ψήφος εμπιστοσύνης για την επόμενη ημέρα

Το Capital Group δεν είναι άγνωστο στην ελληνική αγορά αποτελεί ένα μεγάλο χρηματοοικονομικό οργανισμό που διατηρούσε και διατηρεί θέσεις στις ελληνικές τράπεζες.

Έγινε γνωστό στην Ελλάδα το 2015 όταν μετά από συναντήσεις με υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, διαχειριστής του Capital Group σε email του καλούσε τους επενδυτές να αποχωρήσουν από την ελληνική αγορά αφού κατ’ αυτόν οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κομμουνιστές και το πρόγραμμα που διέθεταν θα οδηγούσε σε περιπέτειες – όπως επιβεβαιώθηκε στο τέλος του τραγικού εξαμήνου του 2015, με την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών στις τράπεζες.

Σήμερα, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική καθώς οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε κεφαλαιακή ενίσχυση, μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε μονοψήφιο ποσοστό ενώ έχουν αρχίσει να παράγουν κέρδη, εσωτερικό κεφάλαιο και έχουν δεσμευτεί σ ότι αφορά την απόδοση κεφαλαίων, αλλά και ορισμένες για την διανομή μερισμάτων την διετία 2022 – 2023.

To Capital Group, λοιπόν, ποντάρει για την επόμενη ημέρα έχοντας αποκτήσει ένα ικανό ποσοστό στην Alpha bank η οποία έχει προχωρήσει σημαντικά την πιστωτική επέκταση – σε τομείς όπως η ενέργεια -κατασκευές- ενώ θα έχει ένα από τα μεγαλύτερα μερίδια στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.