Στα ύψη βρίσκεται η αβεβαιότητα στην Ευρώπη, τόσο σε επίπεδο οικονομία, όσο και σε επίπεδο αγορών, εν όψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.  Όπως τονίζουν κορυφαίοι αναλυτές, οι επικείμενες εκλογές της 3ης Νοεμβρίου δεν αφορούν μόνο τον αμερικανικό λαό και την οικονομία της χώρας, καθώς το αποτέλεσμα θα έχει επίσης σημαντικό αντίκτυπο και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Αβεβαιότητα στις αγορές

Η πολιτική των ΗΠΑ αποτελεί «σοβαρό κίνδυνο» για την οικονομία της Ευρώπης, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Berenberg Bank, Holger Schmieding, όπως μεταδίδει το CNBC. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι ένα αμφισβητούμενο εκλογικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε «σοβαρή αβεβαιότητα και σημαντικές διαδηλώσεις στους δρόμους» στις ΗΠΑ από υποστηρικτές της χαμένης πλευράς.

«Εάν οι δύο υποψήφιοι είναι κοντά στα ποσοστά τους, ο αριθμός των επιστολικών ψήφων θα είναι καθοριστικός. Ένα τέτοιο σενάριο θα καθυστερήσει το αποτέλεσμα και μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε νομικές και άλλες επιπλοκές. Στο τέλος, το Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί ακόμη και να έχει τον τελευταίο λόγο», σημείωσε ο Schmieding. Και αυτό θα προκαλέσει έστω και προσωρινά αναταραχή στις αγορές και την εμπιστοσύνη πέρα από τις ΗΠΑ“.

Η πιθανότητα ενός αμσφισβητήσιμου αποτελέσματος υποτιμάται από τις αγορές, σύμφωνα με τον Steen Jakobsen, επικεφαλής οικονομολόγο της Saxo Bank. «Φοβόμαστε ότι οι εκλογές των ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός κίνδυνος που έχουμε δει εδώ και αρκετές δεκαετίες», δήλωσε ο Jakobsen.

Στα σκαριά ένας εμπορικός πόλεμος;

Ένα άλλο ζήτημα που διακυβεύεται είναι το εμπόριο. Εάν ο Trump επανεκλεγεί, υπάρχουν φόβοι ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο με την Ευρώπη, όπως είχε προηγουμένως απειλήσει, ισχυριζόμενος πέρυσι ότι η Ευρώπη “με πολλούς τρόπους” αντιμετώπισε τις ΗΠΑ “χειρότερα” από την Κίνα. Ένας εμπορικός πόλεμος θα ήταν καταστροφικός τόσο για τις ευρωπαϊκές όσο και για τις αμερικανικές οικονομίες, αν και η ΕΕ θα χάσει περισσότερα εάν επιβληθούν δασμοί στις εξαγωγές της.

Η ΕΕ είχε πλεόνασμα 153 δισ. ευρώ (180,3 δισεκατομμύρια δολάρια) με τις ΗΠΑ (που σημαίνει ότι εξάγει περισσότερο στις ΗΠΑ από ό,τι εισάγει) το 2019, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Οι εξαγωγές της ΕΕ προς τις ΗΠΑ το 2019 ανέρχονταν σε περίπου 384 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ στην ΕΕ ήταν περίπου 232 δισ. ευρώ.

Εκτός από το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών, «ορισμένοι γίγαντες τεχνολογίας των ΗΠΑ είχαν σημαντικό μερίδιο στα παγκόσμια κέρδη τους από την αγορά της ΕΕ. Εν ολίγοις, οι σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ έχουν μεγάλη σημασία για τις δύο πλευρές», σημείωσε ο Schmieding της Berenberg. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΕ είναι «η μόνη περιοχή που, από εμπορική άποψη, θα μπορούσε να επιτεθεί στις ΗΠΑ, όπως σε έναν πραγματικό εμπορικό πόλεμο» και αυτό θα μπορούσε να αποτρέψει τις ΗΠΑ, εάν ο Trump επανεκλεγεί, να ξεκινήσει αυτόν τον πόλεμο.

Φορολογικές αυξήσεις

Ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων του NBC News δείχνει ότι το προβάδισμα του Biden έναντι του Trump έχει ξεπεράσει τις 10 μονάδες. Ο Biden συγκεντρώνει επί του παρόντος υποστήριξη από το 52,2% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, σύμφωνα με το NBC, και ο Trump το 41,6%. Μια νίκη για τον Biden θα μπορούσε να φέρει μαζί του μια άλλη πρόκληση για την Ευρώπη, σύμφωνα με τον Schmieding.

Το «μπλε κύμα» των Δημοκρατικών θα μπορούσε «να ανοίξει το δρόμο για σημαντικές αυξήσεις φόρων στις ΗΠΑ και υπερβολικούς κανονισμούς για την αγορά εργασίας που ενδέχεται να περιορίσουν την τάση των ΗΠΑ και να επηρεάσουν την Ευρώπη που είναι προσανατολισμένη στις εξαγωγές». Επίσης, ο Biden ως πρόεδρος μπορεί να αναιρέσει τις φορολογικές περικοπές του Trump, να προσθέσει περαιτέρω φορολογικές αυξήσεις και να ακολουθήσει επεκτατικές δαπάνες και κοινωνική πολιτική.

Η UBS Asset Management δήλωσε ότι η αύξηση των φόρων και των δημοσίων δαπανών υπό την αιγίδα του Biden θα μπορούσε να δώσει ώθηση σε αγορές εκτός των ΗΠΑ. H UBS προέβλεψε ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα των εκλογών είναι η επικράτηση Biden, με τις πιθανότητες να είναι στο 55%.  Οι δημοσιονομικές δαπάνες των ΗΠΑ ήταν «πιο σημαντικές για τις μακροοικονομικές προοπτικές της παγκόσμιας αγοράς από τις αλλαγές της φορολογικής πολιτικής».

Μια νίκη του Biden θα ήταν θετική για τις αγορές μετοχών εκτός των ΗΠΑ, σημείωσε. «Αποδίδουμε 75% πιθανότητες στον υποψήφιο Joe Biden να κερδίσει την προεδρία… Αυτό το αποτέλεσμα πιθανόν να σχετίζεται με ένα ασθενέστερο δολάριο και καλύτερη σχετική απόδοση για μετοχές εκτός των ΗΠΑ», ανέφερε η UBS.

«Οποιαδήποτε έλλειψη άμεσης σαφήνειας σχετικά με τα εκλογικά αποτελέσματα δεν θα ήταν θετική για τα ριψοκίνδυνα assets, αλλά δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η δυναμική είναι ένας λόγος για ουσιαστική μείωση τέτοιων ανοιγμάτων. Το γεγονός ότι αυτή η αστάθεια φαίνεται ήδη να τιμολογείται αυξάνει τις αντιστάσεις σε οποιαδήποτε πολιτική αναστάτωση που να απειλεί ουσιαστικά τις αγορές”, κατέληξε η UBS.