Ένα one night stand είναι σαν μια σύντομη ιστορία: εάν είναι καλή θέλεις να συνεχίσει, εάν πάλι όχι θα μπορούσες να είχες κοιμηθεί 15 λεπτά νωρίτερα. Όπως και να ‘χει σε πολλούς αρέσουν οι σύντομες ιστορίες. Όπως και τα one night stand.

Η έλευση της πανδημίας όμως, ήρθε για να ανατρέψει πολλά από αυτά που μέχρι και σήμερα θεωρούσαμε δεδομένα και φυσικά οι ερωτικές σχέσεις δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστες. Αν και ακόμα είναι νωρίς για να προβλέψουμε τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της στις ζωές μας φαίνεται πως οι …”φιλίες με οφέλη” ήρθαν για να αντικαταστήσουν τις ευκαιριακές συνευρέσεις στην μετά-covid εποχή.

Μια μεγάλη μελέτη που λαμβάνει χώρα ανά 10 χρόνια από το 1990 και στόχος της είναι να διεισδύει στα άδυτα των ανθρωπίνων ερωτικών σχέσεων, το 2020 λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών μετατοπίστηκε στον κυβερνοχώρο. Το εύρημα της Natsal (National Survey of Secual Attitudes and Lifestyles) με μια πρώτη ματιά είναι αρκετά προφανές. Ο αριθμός των ατόμων, που γνώρισαν νέους ερωτικούς συντρόφους στο διάστημα των τεσσάρων εβδομάδων πριν την διεξαγωγή της μελέτης μειώθηκε στο μισό (από 8% στο 4%). Λογικό εάν αναλογιστεί κανείς ότι επρόκειτο για μια χρονιά που σχεδόν ολόκληρος ο πλανήτης βρισκόταν σε καραντίνα και έβλεπε TikTok.

Τότε οι μελετητές χώρισαν τους ανθρώπους σε τέσσερα γκρουπ.

Αυτούς που δεν είχαν σχέση και δεν έκαναν σεξ, αυτούς που δεν είχαν σχέση αλλά έκαναν σεξ, αυτούς που είχαν σχέση αλλά έμεναν ξεχωριστά, κι αυτούς που είχαν σχέση και συγκατοικούσαν.

Τα ευρήματα των επιστημόνων θα ενοχλούσαν σίγουρα τους υπουργούς Υγείας ανά τον κόσμο…

Υπήρχε μια κατηγορία ανθρώπων η όποια:

  • Ήταν πιθανότερο να έχει σεξουαλικές επαφές μέσα στους τέσσερις πρώτους μήνες του lockdown
  • Ήταν πιθανότερο να κάνει σεξ αρκετές φορές την εβδομάδα ακόμα και κάθε μέρα
  • Ήταν πιθανότερο να χρησιμοποιεί ερωτικά βοηθήματα
  • Ήταν πιθανότερο να αναφέρει ότι η σεξουαλική της ζωή βελτιώθηκε μέσα στην καραντίνα

Και όπως οι μέχρι τώρα ενδείξεις του θέματος ευνοούσαν, πρόκειται… για τους ανθρώπους που είχαν ερωτικές επαφές αλλά εκτός σχέσης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν υπήρξε συνολικά μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας μεταξύ των “αδέσμευτων” ανθρώπων, απλώς ήταν λιγότερο συχνή η εμφάνιση νέων συντρόφων.

Από την άλλη, το καλοκαίρι του 2021 υποτίθεται ότι επρόκειτο να αποτελεί ένα διάλειμμα απελευθέρωσης, γεμάτο τυχαίες και χωρίς ουσιώδες νόημα συναντήσεις. Όμως δεν πίστευαν όλοι το ίδιο. Η Julia Margo μια εκ των ιδρυτών της Hot Octapus, εταιρείας ερωτικών αξεσουάρ είχε διαφορετικές προβλέψεις. “Στην βιομηχανία των ερωτικών παιχνιδιών όταν όλοι έκαναν λόγο για το καλοκαίρι της ακολασίας, λέγαμε πως: Όχι αυτό δεν θα συμβεί. Εάν φτιάχνεις ερωτικά αξεσουάρ πρέπει να κατανοείς πως οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν και πως κάνουν σεξ, καθώς αυτό καθορίζει τι θα αγοράσουν.

Στην αρχή της πανδημίας, μπορούσες να εντοπίσεις τα lockdown από τις καταναλωτικές τάσεις. Όταν έγινε για παράδειγμα στις ΗΠΑ, υπήρξε ραγδαία αύξηση των πωλήσεων στα ερωτικά βοηθήματα με στόχο την αυτοϊκανοποίηση. Οδεύοντας προς το καλοκαίρι του 2020 οι άνθρωποι άρχισαν σταδιακά να στρέφουν τις αγορές τους σε παιχνίδια για ζευγάρια. Το 2021 η τάση στις αγορές στράφηκε γύρω από την έννοια της αλληλεπίδρασης. Παιχνίδια που ελέγχονται μέσω εφαρμογών και μπορούν να προσφέρουν ικανοποίηση στην περίπτωση που το έτερον ήμισυ βρισκόταν κάπου μακριά. Οι άνθρωποι προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να διατηρήσουν την εγγύτητα” ανέφερε η ίδια.

Μέσα στην πανδημία πολλοί βίωσαν την απώλεια, ενώ κατά κάποιο τρόπο όλοι εξοικειωθήκαμε στο άκουσμα των θανάτων. Φυσικά αυτό μας επηρέασε και συναισθηματικά.

Μέσα στην καραντίνα η ταχύτητα εξέλιξης των σχέσεων μεταβλήθηκε και δύο μήνες μπορεί να φαίνονταν σαν δύο χρόνια σχέσης. Μια πολύ αρχική γνωριμία, δεν ήταν απίθανο να καταλήξει ακόμα και σε προσωρινή συγκατοίκηση. Και καθώς οι συνθήκες εγγύτητας μεταξύ των ανθρώπων ωρίμασαν πολύ γρηγορότερα λόγω της covid, δημιουργήθηκε παράλληλα και μια αυξημένη ανάγκη για νέες εμπειρίες.

“Αδιαμφισβήτητα, οι άνθρωποι έχουν γίνει πιο ανοιχτοί σε πειραματισμούς, βρίσκουν αποκλειστικούς παρτενέρ και αναζητούν την περιπέτεια με εκείνους” αναφέρει η Margo. Πολλοί περιγράφουν το σεξ των one night stand ως “vanilla” και είναι πράγματι λογικό εάν σκεφτεί κανείς πως υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί στο να ζητήσεις κάτι πιο ασυνήθιστο σε μια επαφή χωρίς ιδιαίτερη εμπιστοσύνη. Στην μετά-covid εποχή οι άνθρωποι φαίνεται πως πειραματίζονται και ανακαλύπτουν νέες πτυχές όσον αφορά τις ερωτικές τους επιθυμίες.