Μέσα σε μόλις δυόμισι χρόνια, από μια μικρή, ζημιογόνα κατασκευαστική εταιρεία με (κυρίως) περιφερειακό χαρακτήρα, έχει καταστεί ένας ισχυρός όμιλος με πολυσχιδείς δραστηριότητες σε κατασκευές, υποδομές, ενέργεια, παραχωρήσεις και real estate, αποτελώντας την πλέον ανερχόμενη δύναμη στους συγκεκριμένους κλάδους στο εγχώριο επιχειρείν.
Ο λόγος για την Aktor Όμιλος Εταιρειών, την πρώην Intrakat, που έχει αλλάξει πολλά επίπεδα από το καλοκαίρι του 2022 όταν και άλλαξε το μετοχικό καθεστώς και εξαγοράστηκε από την ομάδα των εφοπλιστών, οι οποίοι συνεχίζουν να επενδύουν σημαντικά κεφάλαια πιστεύοντας στο όραμα που «χτίζει» ο καλός γνώστης των κατασκευών και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αλέξανδρος Εξάρχου.
Εξαγόρασε τον Άκτωρα, την πιο εξειδικευμένη και με κορυφαίο παλμαρέ έργων κατασκευαστική εταιρεία στη χώρα, ανεβάζοντας πλέον το συνολικό ανεκτέλεστο πάνω από τα 5 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα έχει συνάψει συμφωνίες κορυφής με άλλους ομίλους, όπως με τη ΔΕΗ για την ανάπτυξη τεράστιων έργων ΑΠΕ, η αξία των οποίων μπορεί να φτάσει στο 1 δισ. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν η εταιρεία εξαγοράστηκε από την ομάδα των εφοπλιστών, η κεφαλαιοποίηση της διαμορφώνονταν πέριξ των 200 εκατ. ευρώ, ενώ τώρα είναι πέντε και πλέον φορές απάνω.
Πρόσφατα ξεπέρασε την αποτίμηση του 1 δισ. ευρώ, ενώ μετά και τη προχθεσινή εισαγωγή των νέων μετοχών από την αύξηση κεφαλαίου κατά 200 εκατ. ευρώ, η αποτίμησή της ξεπερνά τα 1,26 δισ. ευρώ.
Η πορεία της μετοχής, είναι ευθέως ανάλογη των εξελίξεων σε επιχειρηματικό επίπεδο, καθώς το 2023 έκλεισε με ιλιγγιώδες ράλι +213%, ξεκινώντας το έτος από τα 1,46 ευρώ και ολοκληρώνοντάς το στα 4,57 ευρώ, ενώ το 2024 κινήθηκε σωρρευτικά, αφομοιώνοντας κεκτημένα.
Πριν από ένα χρόνο η μετοχή μπήκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στους δείκτες MSCI Small Cap και FTSE Russell, ενώ ετοιμάζεται πλέον να εισαχθεί στον Large Cap του ελληνικού χρηματιστηρίου, ήτοι στις 25 μεγαλύτερες εισηγμένες, στη θέση της Τέρνα Ενεργειακή που τελεί υπό δημόσια πρόταση και αποχώρηση από το Χ.Α.
Προχθές, εισήχθησαν στο ελληνικό χρηματιστήριο οι43.478.478 νέες μετοχές που προέκυψαν από την τρίτη κατά σειρά αύξηση κεφαλαίου κατά 200 εκατ. ευρώ, η οποία έγινε στα 4,6 ευρώ, με τη μετοχή να κλείνει στα 5 ευρώ.
Με κεντρική ομπρέλα το brand του Άκτωρα
Όπως τόνισε κατά την εκδήλωση εισαγωγής των νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο ο διευθύνων σύμβουλος Αλέξανδρος Εξάρχου, «επαναφέρουμε την Aktor στη θέση που της αξίζει. Ήταν και είναι η καλύτερη κατασκευαστική εταιρεία στην Ελλάδα και πλέον στόχος είναι, με την κεφαλαιακή ενίσχυση να γίνει μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ευρύτερα. Αποδείξαμε έμπρακτα ότι βασικός μας στόχος είναι η δημιουργία αξίας. Τα έργα που διαχειριζόμασταν το 2022 ανέρχονταν σε 59, ενώ σήμερα ξεπερνούν τα 400. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων μας αυξήθηκε από 1,3 δισ. ευρώ το 2022 σε περισσότερα από 5 δισ. ευρώ σήμερα».
Παράλληλα σημείωσε πως ο κύκλος εργασιών από 225 εκατ. ευρώ το 2022, εκτιμάται ότι έκλεισε στα 1,2 δισ. ευρώ το 2024 και τα κέρδη από αρνητικό ΕBITDA το 2022, εκτιμάται ότι διαμορφώθηκαν στα 77 εκατ. ευρώ το 2024.
Επενδύσεις σε πολλούς τομείς
Σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου, εντός του 2025, ο όμιλος θα επενδύσει σημαντικά κεφάλαια για εξαγορές στις κατασκευές, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στο real estate και στο facility management.
Στόχος, όπως είπε, είναι το 2030 ο κύκλος εργασιών της Aktor Group να φτάσει τα 3,24 δισ. ευρώ και τα κέρδη μετά από φόρους τα 165 εκατ. ευρώ, ενώ στο τρέχον έτος αναμένεται να φτάσει το 1,6 δισ. Υπενθυμίζεται ότι για το 2024 εκτιμάται ότι έκλεισε στα 1,2 δισ. περίπου.
Από τα 200 εκατ. ευρώ της αύξησης κεφαλαίου, 50 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αγορά 56 ακινήτων σε Ελλάδα και εξωτερικό από την εταιρεία Prodea (συνολικού ύψος 180 εκατ. ευρώ).
Ποσό 88 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση επενδύσεων για την απόκτηση χαρτοφυλακίων έργων ΑΠΕ, ισχύος 1,3 GW σε πλήρη ανάπτυξη, εντός 36 μηνών.
Κεφάλαια 50 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση νέων έργων του ομίλου κι άλλα 10 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν μέρος της εξαγοράς ποσοστού 50,1% της εταιρείας Εντελέχεια, η οποία εξειδικεύεται σε ηλεκτρομηχανολογικά έργα.
Το συνολικό τίμημα δεν θα υπερβαίνει τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2025.
Όχι… τυφλές καραβιές εργαζομένων
Αναφορικά με το θέμα της έλλειψης στελεχών, ο κ. Εξάρχου επισήμανε πως δεν θα λυθεί με καραβιές νέων και ετερόκλητων – σε κουλτούρα – εργαζομένων, σημειώνοντας ότι Γάλλος επικεφαλής, Τούρκος εργοδηγός και εργάτες Πακιστανοί, το έργο δε θα τελειώσει ποτέ, δίνοντας έμφαση στην εταιρική κουλτούρα.
Έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργίας κουλτούρας Άκτωρα, να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές και συμπαγές σχήμα, μια οικογένεια που θα κρατάει τα στελέχη της.
Μίλησε για επιστροφή στελεχών από το εξωτερικό, με μισθούς, κίνητρα και σταθερό εργασιακό περιβάλλον.
Όταν εξαγοράστηκε η εταιρεία απασχολούσε 750 εργαζόμενους, πλέον απασχολεί 5.800, ενώ έως το τέλος του 2025 ο αριθμός του προσωπικού του ομίλου θα ξεπερνά τους 8.800 εργαζόμενους σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Η Ρουμανία
Όπως τόνισε (για άλλη μια φορά) χθες ο CEO της Aktor, τον όμιλο τον ενδιαφέρουν μόνο δύο χώρες επιχειρηματικά, η Ελλάδα και η Ρουμανία στην οποία έχει επίσης ισχυρή παρουσία.
Βεβαίως, δεν παρέλειψε να τονίσει πως αν προκύψουν ευκαιρίες κατά τη διαδικασία της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, αν και εφόσον σταματήσει ο πόλεμος, η εταιρεία θα το εξετάσει.
«Στην Ελλάδα θα είμαστε ελληνική εταιρεία και στη Ρουμανία θα είμαστε ρουμανική», τόνισε χαρακτηριστικά, θέλοντας να καταδείξει τις προσαρμογές και την ευελιξία που πρέπει να υπάρχει σε έναν όμιλο που δραστηριοποιείται σε διαφορετικής φύσης και κουλτούρας αγορές.
Αναφορικά με τη Ρουμανία, ο κ. Εξάρχου κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει πως η ανάπτυξη της αγοράς αυτής είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς προσφέρεται για ταχύτερη επιχειρηματική μεγέθυνση σε σχέση με την ελληνική, ενώ η κατοχή τεσσάρων μηχανημάτων διάτρησης σηράγγων (ΤΒΜ) από την ΑΚΤΩΡ εκεί, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού, καθώς η πλειονότητα των προς δημοπράτηση έργων στη Ρουμανία θα αφορά τις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας, που είναι στην πλειονότητά τους ορεινές.
Σε κάθε περίπτωση, ο επικεφαλής της Aktor Group πιστεύει πως η Ρουμανία θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση σε σημαντικούς πόρους, την ώρα που αποκτά βαρύνουσα γεωπολιτική σημασία για τη Δύση λόγω του επικείμενου ρόλου που θα αποκτήσει ως γέφυρα προς την Ουκρανία, όταν ο πόλεμος λήξει.