Το Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, με λεπτομερείς συστάσεις για μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και ένα βελτιωμένο βιοτικό επίπεδο για όλους τους πολίτες.

Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το σύνολο των αξόνων του συνδέονται με τους στόχους και τις προτεραιότητες που καθορίζονται στο Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία.

Επιπλέον, οι άξονες του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις που περιλαμβάνονται σε αυτούς, είναι εναρμονισμένες με τις συστάσεις πολιτικών και μεταρρυθμίσεων της Έκθεσης της Επιτροπής «Πισσαρίδη».

Οι σχετικοί, με την «Πράσινη Μετάβαση», άξονες ενσωματώνουν τις προτεραιότητες της έκθεσης της επιτροπής «Πισσαρίδη» για την ενίσχυση της μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, καθώς και την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων και αυτών του ΕΣΕΚ για το 2030.

Ο εκσυγχρονισμός του ενεργειακού συστήματος, η σταδιακή κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων για παραγωγή ενέργειας, η στροφή προς τις ΑΠΕ και την «καθαρή» ενέργεια και η αναβάθμιση και επέκταση των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν προτεραιότητες που υποστηρίζονται από τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις αυτής της προτεραιότητας.

Οι ανάγκες για ανακαίνιση του υπάρχοντος κτιριακού αποθέματος και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, εκσυγχρονισμό του αστικού οικοσυστήματος και του πολεοδομικού σχεδιασμού και προώθηση των αστικών αναπλάσεων, καθώς και η βελτίωση του τομέα των μεταφορών μέσω της ηλεκτροκίνησης επισημαίνονται στην έκθεση της Επιτροπής «Πισσαρίδη» και αντιμετωπίζονται με τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις της «Πράσινης Μετάβασης”.

Τέλος, η έκθεση της Επιτροπής «Πισσαρίδη» αναγνωρίζει τη σημασία της προστασίας και αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος, της ενίσχυσης της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης διαχείρισης των αποβλήτων, καθώς και της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός 

Οι «πράσινοι» Άξονες, οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις τους ευθυγραμμίζονται και συμπληρώνουν τις προτεραιότητες που θέτει η έκθεση της Επιτροπής «Πισσαρίδη», καθώς και του ΕΣΕΚ, αλλά και λοιπών εθνικών στρατηγικών όπως για την κυκλική οικονομία, τα δάση και τη βιοποικιλότητα.

Οι σχετικοί, με τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό», άξονες συνάδουν με τους στόχους και τις συστάσεις της Έκθεσης της Επιτροπής «Πισσαρίδη» για ψηφιοποίηση και εκσυγχρονισμό του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα, καθώς και τις αντίστοιχες προτεραιότητες και συστάσεις της Στρατηγικής Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

Η σημασία των ψηφιακών τεχνολογιών για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας αναλύεται διεξοδικά στην Έκθεση, συνοδευόμενη από συστάσεις για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας και της διαθεσιμότητας δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας, που αποτελεί επίσης το επίκεντρο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που περιλαμβάνονται στους Άξονες του «Ψηφιακού Μετασχηματισμού» του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο εκσυγχρονισμός και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της δημόσιας διοίκησης και η παροχή βελτιωμένων, ποιοτικών δημόσιων υπηρεσιών σε πολίτες και επιχειρήσεις υπογραμμίζονται επίσης στην έκθεση της Επιτροπής «Πισσαρίδη» και αντιμετωπίζονται με στοχευμένες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που περιλαμβάνονται στους «Ψηφιακούς» Άξονες.

Το ίδιο ισχύει για τις προτεραιότητες του τεχνολογικού και ψηφιακού μετασχηματισμού του ιδιωτικού τομέα και της ενίσχυσης των ψηφιακών δεξιοτήτων των επιχειρήσεων, οι οποίες είναι βασικές στην Έκθεση της Επιτροπής «Πισσαρίδη».

Απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή

Οι σχετικοί, με «Απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή», άξονες ενσωματώνουν και αντανακλούν τις προτεραιότητες και τις συστάσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση της Επιτροπής «Πισσαρίδη», αναφορικά με τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, την αύξηση της παραγωγικότητας και τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας, την αναβάθμιση των εθνικών συστημάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, τον εκσυγχρονισμό του εθνικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης με σκοπό τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς του, την προσβασιμότητα, την ανθεκτικότητα και την διεύρυνση των υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας.

Οι μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας, τη βελτίωση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού (απασχολούμενοι και άνεργοι) και την αύξηση της συμμετοχής του στην αγορά εργασίας, προωθούνται από αυτούς τους άξονες, περιγράφονται στην ανάλυση και τις συστάσεις της έκθεση της Επιτροπής «Πισσαρίδη».

Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις για την αναβάθμιση του εθνικού συστήματος διαμόρφωσης δεξιοτήτων (upskilling/reskilling) και του εθνικού συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, καθώς και για τη βελτίωση της απόδοσης του εκπαιδευτικού συστήματος στην έρευνα και την καινοτομία, ευθυγραμμίζονται επίσης με τις συστάσεις πολιτικής που αναφέρονται στην Έκθεση της Επιτροπής «Πισσαρίδη”.

Το ίδιο ισχύει για τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, της προσβασιμότητας, της ανθεκτικότητας και της οικονομικής βιωσιμότητάς του, καθώς και με τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις για τη διεύρυνση της πρόσβασης σε υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας (για παράδειγμα, στην παιδική μέριμνα) οι οποίες είναι ευθυγραμμισμένες και συμπληρωματικές με τους στόχους και τις συστάσεις της έκθεσης της Επιτροπής «Πισσαρίδη».