Το καλύτερο πρώτο εξάμηνο – από πλευράς καθαρής κερδοφορίας – της ιστορίας του παρουσίασε ο όμιλος Metlen (πρώην Mytilineos), ξεπερνώντας ξανά τις εκτιμήσεις των αναλυτών, έχοντας καταφέρει μέσα σε ελάχιστα χρόνια να διπλασιάσει μεγέθη, εκτόπισμα και επιδόσεις, κάτι που – σε τέτοια μεγέθη – δεν έχει προηγούμενο στην εγχώρια επιχειρηματικότητα, ενώ και διεθνώς είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Η περίπτωση της Metlen πλέον είναι case study διεθνώς, κάτι που επιβεβαιώνουν εγχώριοι αλλά και διεθνείς αναλυτές που έχουν υποχρεωθεί να αναπροσαρμόσουν πολλές φορές την τιμή – στόχο που έχουν θέσει για τη μετοχή, η οποία από τα 5,01 ευρώ που είχε κατέλθει μέσα στη «φωτιά» του Covid-19 το Μάρτιο του 2020, έφτασε στις παρυφές των 40 ευρώ φέτος, μέσα από ένα ανεπανάληπτο ράλι, το οποίο «υπαγόρευσε» η ιλιγγιώδης επιχειρηματική ανάπτυξη του ομίλου.

Το 2024 θα είναι η τρίτη διαδοχική χρονιά που ο όμιλος θα επιτύχει EBITDA πάνω από 1 δισ. ευρώ, οπότε η διοίκηση του ομίλου, όπως επισήμανε χθες κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων 1ου εξαμήνου, εκτιμά ότι πλησιάζει η ώρα που θα λάβει την επενδυτική βαθμίδα. Σύμφωνα με τις αξιολογήσεις των οίκων Fitch και S&P, η εταιρεία βρίσκεται ένα βήμα από την επίτευξη του στόχου κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου στο πρώτο εξάμηνο του 2024 διαμορφώθηκε στα 2,482 δισ. ευρώ έναντι 2,516 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023 (-1%), παρά τη σημαντική μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου. Τα προ φόρων κέρδη, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 474 εκατ. ευρώ, έναντι 437 εκατ. ευρώ πέρυσι, με παράλληλη αύξηση του λειτουργικού περιθωρίου κατά 169 μονάδες βάσης.

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 282 εκατ. ευρώ έναντι 268 εκατ. ευρώ πέρυσι, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 2,04 ευρώ, έναντι 1,94 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023. Ο καθαρός δανεισμός σε προσαρμοσμένη βάση διαμορφώθηκε στα 1,774 δισ. ευρώ, εξαιρουμένου του δανεισμού χωρίς αναγωγή (non-resource).

Κυρίαρχος ο κλάδος ενέργειας με 80% στο τζίρο

Ο κλάδος ενέργειας παραμένει αναμφισβήτητη ναυαρχίδα για τον όμιλο, καθώς κατέγραψε κύκλο εργασιών 1,988 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 80% του συνολικού κύκλου εργασιών, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το Α’ εξάμηνο του 2023. Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA), διαμορφώθηκαν στα 322 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 6% έναντι 303 εκατ. το Α’ εξάμηνο του 2023.

Η συνολική δυναμικότητα του ώριμου και εν λειτουργία παγκόσμιου χαρτοφυλακίου της M Renewables που επεκτείνεται δυναμικά και στις πέντε ηπείρους ανέρχεται σε ~4,8 GW, ενώ συμπεριλαμβάνοντας και μία σειρά έργων σε αρχικό και μεσαίο στάδιο ανάπτυξης δυναμικότητας περίπου ~5,8 GW, το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο της Metlen στο τέλος του 1ου φετινού εξαμήνου, διαμορφώνεται πλέον στα 10,6 GW.

Η παραγωγή ενέργειας από μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 0,9GW στο τέλος του Α’ εξαμήνου του 2024, ανήλθε σε 632 GWhs. Από αυτές, οι 327 GWhs παρήχθησαν από ΑΠΕ εντός Ελλάδος και οι υπόλοιπες 305 GWhs από ΑΠΕ του εξωτερικού.

Μάλιστα, όπως ελέχθη χθες, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβασιοποιημένων έργων στη λήξη του φετινού εξαμήνου διαμορφώνονταν στα 1,4 δισ. ευρώ, ενώ συμπεριλαμβανομένων των έργων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συμβασιοποίησης, το σύνολο ανέρχεται στα 1,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 8% μόνο αφορά σε έργα στην Ελλάδα και το υπόλοιπο στις αγορές του εξωτερικού και κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, δραστηριότητα η οποία αναμένεται να σημειώσει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ευαγγ. Μυτιληναίος: Ακόμη καλύτερο το δεύτερο εξάμηνο

Μιλώντας χθες το απόγευμα στην τηλεδιάσκεψη των αναλυτών, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο όμιλος Metlen θα επιτύχει εύκολα τους στόχους κερδοφορίας που έχουν τεθεί για φέτος, που αυτόματα θα σημάνει νέο ρεκόρ όλων των εποχών.

Θυμίζουμε ότι η φετινή στόχευση καθαρής κερδοφορίας του ομίλου ανέρχεται μεταξύ των 600 και 700 εκατ. ευρώ, κάτι που θα καταστήσει τη Metlen πιθανότατα τη δεύτερη πιο κερδοφόρα ελληνική επιχείρηση – εισηγμένη ή μη – πίσω από τη Motor Oil, εξαιρουμένων βεβαίως των τραπεζών. Συνάμα, ο στόχος για τα EBITDA φέτος είναι στο 1,1 δισ. ευρώ, με σχεδόν όλους τους αναλυτές, εγχώριους αλλά και ξένους, να εκτιμούν ως άκρως ρεαλιστική αυτή την προσδοκία.

Ο κ. Μυτιληναίος δικαιολόγησε την αισιοδοξία του για επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, σημειώνοντας πως όλοι οι τομείς δραστηριότητας του ομίλου θα πάνε καλύτερα στο 2ο εξάμηνο απ’ ότι στο πρώτο. Μάλιστα, τόνισε πως αν όλα πάνε καλά και τα μεγέθη του 2ου εξαμήνου διαμορφωθούν σύμφωνα με τις προσδοκίες, τότε «θα εκπλήξουμε ευχάριστα τους μετόχους μας», κάτι που οι συνδαιτυμόνες εξέλαβαν ως μήνυμα για τη διαμόρφωση του μερίσματος ανάλογα με την κερδοφορία – ρεκόρ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Metlen, το τρίτο τρίμηνο θα είναι ακόμη καλύτερο, καθώς ειδικά στον τομέα της ενέργειας η ζήτηση είναι καλπάζουσα λόγω του καλοκαιριού, ο κλάδος της μεταλλουργίας θα διατηρήσει την κερδοφορία της, τα περιθώρια κέρδους στο φυσικό αέριο θα βελτιωθούν στο δεύτερο εξάμηνο, ενώ υψηλή θα είναι η κερδοφορία και στον τομέα των ΑΠΕ.

Σημειώνεται πως στα μεγέθη του δευτέρου εξαμήνου θα προστεθούν και τα έσοδα από τις πωλήσεις των χαρτοφυλακίων ΑΠΕ τόσο στην Αυστραλία (πάνω από 700 MW) που αποτιμώνται πάνω από μισό δισ. ευρώ, όσο και από την πώληση χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών στη Μεγάλη Βρετανία που ανακοινώθηκε προ ολίγων ημερών.

Διαβάστε ακόμη: