Σχετικά γρήγορα και πάντως μέσα στο Δεκέμβριο έληξε η περιπέτεια της ELPEDISON. Το 100% της εταιρίας πέρασε πλέον στη HELLENiQ ENERGY. Η συμφωνία έκλεισε με τίμημα που αρχίζει από 164 και μπορεί να φτάσει τα 195 εκατομμύρια ευρώ
Η εξαγορά έγινε μετά από διαδικασία που είχαν συμφωνήσει οι δύο μέτοχοι, και προέβλεπε τη δυνατότητα συνεχών προσφορών και αντιπροσφορών.
Η Edison επέλεξε να μην “απαντήσει” στην πρώτη προσφορά που έκανε η HELLENIQ ENERGY και να λήξει, έτσι, σε αυτό το σημείο, η διαδικασία.
Σε ότι φορά το τίμημα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού ομίλου, είναι ύψους 164 εκατ ευρώ, που μπορεί να φτάσει, πλέον αναπροσαρμογών και στα 195 εκατ ευρώ.
Όπως ανακοίνωσε με ανάρτησή της στο χρηματιστήριο, η HELLENiQ ENERGY Holdings A.E. συμφώνησε με την Edison International Shareholdings S.p.A. τους βασικούς εμπορικούς όρους για την αγορά από την Εταιρεία του 50% της εταιρείας Elpedison B.V. που εδρεύει στην Ολλανδία και είναι κάτοχος του 100% της Ελληνικής της θυγατρικής «Elpedison Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας Μονοπρόσωπη Α.Ε.» («ELPEDISON»), υποκείμενη στην υπογραφή τελικής σύμβασης αγοραπωλησίας.
Το τίμημα για το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της Elpedison B.V. ανέρχεται σε περίπου €164 εκατ., πλέον αναπροσαρμογών έως το ποσό των €31 εκατ., που αφορούν σε διαφοροποιήσεις σε συγκεκριμένα στοιχεία του ισολογισμού και ταμειακά διαθέσιμα, όπως προβλέπεται στη συμφωνία που επιτεύχθηκε.
Η σύμβαση εξαγοράς των μετοχών, καθώς και οι απαιτούμενες ενέργειες για την έγκριση της συναλλαγής από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, θα ακολουθήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα, και με την ολοκλήρωσή τους, θα υλοποιηθεί η μεταβίβαση των μετοχών και η καταβολή του τιμήματος.
Υπενθυμίζεται ότι η Εταιρεία κατέχει ήδη το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της Elpedison B.V (5% άμεσα και 45% έμμεσα μέσω της 100% θυγατρικής της, HELLENiQ ENERGY International GmbH) και, κατά συνέπεια, μετά την εν λόγω μεταβίβαση, που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του Α’ Εξαμήνου 2025, η Elpedison B.V. και η εξ’ ολοκλήρου θυγατρική της, ELPEDISON, καθίστανται 100% ελεγχόμενες εταιρείες από την HELLENiQ ENERGY Holdings A.E..
Πως εξελίχθηκε η διαδικασία
Είχε προηγηθεί η πρώτη προσφορά από την HELLENiQ ENERGY στις 22 Νοεμβρίου για την απόκτηση του 50% που κατείχαν οι Ιταλοί, χωρίς να γίνει γνωστό το ποσό, και αναμένονταν μέχρι και την περασμένη Παρασκευή, η αντιπροσφορά της Edison. Πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι οι Ιταλοί δεν υπέβαλλαν αντιπροσφορά και συνεπώς η διαδικασία έληξε στην τιμή και τους όρους που πρόσφερε η HELLENiQ ENERGY.
Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν το «διαζύγιο σύντομης διάρκειας», που είχε προβλέψει και ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY Ανδρέας Σιάμισιης μιλώντας κατά τα αποτελέσματα εννεαμήνου του ελληνικού ομίλου, και αφήνοντας να εννοηθεί ότι η πορεία της υπόθεσης θα έχει διαφανεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.
«Εκτιμώ ότι η λύση θα έχει δοθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, το αργότερο ως τα τέλη του 2024, και ότι θα είναι για το καλό και των δύο μετόχων», είχε πει τότε ο Ελληνας CEO, εξηγώντας ότι οι δύο μέτοχοι έχουν διαφορετικές στρατηγικές, η Helleniq Energy κάνει μια ενεργή στροφή προς τις ΑΠΕ, προετοιμάζεται να γίνει ένας καθετοποιημένος ενεργειακός όμιλος και επομένως αυτή η επιλογή επηρεάζει τις όποιες αποφάσεις.
Σήμερα η Elpedison κατέχει μερίδιο 5,86% στην αγορά προμήθειας (είναι 4η στη σχετική λίστα), καθώς επίσης δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 820 MW, στη Θεσσαλονίκη και τη Θίσβη Βοιωτίας, μαζί με άδεια για FSRU αλλά και για νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 826 MW, πάλι στη Θεσσαλονίκη.
Φωτοβολταϊκα σε 12 πρατήρια της Jugopetrol, θυγατρικής στο Μαυροβούνιο
Φωτοβολταϊκά σε 12 πρατήρια μέχρι το τέλος του 2025 θα εγκαταστήσει η Jugopetrol, θυγατρική της HELLENiQ ENERGY στο Μαυροβούνιο, ως μέρος μιας σειράς έργων και επενδύσεων που στοχεύουν στην προώθηση της βιωσιμότητας και της περιβαλλοντικής ευθύνης.
Η αρχή θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες, καθώς φωτοβολταϊκά πάνελ θα εγκατασταθούν σε 5 σταθμούς μέχρι το τέλος του 2024. Τα τέσσερα από τα πρατήρια αυτά βρίσκονται στην Ποντγκόριτσα και το ένα στη Μπούντβα.
«Εκτός από την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών σε πέντε βενζινάδικα φέτος, σχεδιάζεται να εγκατασταθούν ακόμη επτά έως το τέλος του 2025, συμπεριλαμβανομένου ενός στο πρώτο πρατήριο στον αυτοκινητόδρομο. Η παραγωγή ηλιακής ενέργειας σε υπάρχουσες τοποθεσίες αναμένεται να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 192 τόνους ετησίως. Η αξία του έργου είναι σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη τη θετική του επίδραση στη βιωσιμότητα», δήλωσε σχετικά ο Βασίλης Παναγόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Jugopetrol.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Παναγόπουλος επεσήμανε και ότι η Jugopetrol υποστηρίζει ενεργά διάφορες κοινωνικές πρωτοβουλίες σε όλο το Μαυροβούνιο, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία, ο αθλητισμός και η κοινωνική προστασία, με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. ευρώ.
«Η Jugopetrol είναι ένας αξιόπιστος επενδυτής στη χώρα, με σημαντική επένδυση άνω των 75 εκατ. ευρώ από το 2003. Δεσμευόμαστε να επεκτείνουμε και να βελτιώσουμε τις δυνατότητές μας, ευθυγραμμιζόμενοι με τα τελευταία τεχνολογικά επιτεύγματα και βιομηχανικά πρότυπα, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη συνεχή παράδοση προϊόντων υψηλής ποιότητας στην αγορά», τόνισε ο κ. Παναγόπουλος.
Μεγάλος στόχος τα 1000 πράσινα μεγαβάτ
Ο μεγάλος στόχος όμως της HELLENiQ ENERGY είναι τα 1000 Μεγαβάτ (1 GW) ως πράσινο χαρτοφυλάκιο τη διετία 2025- 2026.
Με μέση ετήσια αύξηση 400% την τελευταία τετραετία, κλείνει τη φετινή χρονιά στα 500 MW από τα μόλις 28 MW εν λειτουργία έργα του 2021 και με δεδομένο ότι έπεται η ολοκλήρωση αρκετών ακόμη projects, δεν μπορεί να αποκλειστεί τέτοια εποχή του χρόνου να αναθεωρήσει προς τα πάνω το στρατηγικό της πλάνο.
Χαρακτηριστική η νέα ανακοίνωση του ομίλουπου απέκτησε νέα φωτοβολταϊκά πάρκα 110 MW στην Κοζάνη. Το συνολικό παραγωγικό δυναμικό φτάνει πλέον τα 500 Μεγαβάτ.
Τρια μεγάλα έργα ως τα 1000 μεγαβάτ
Πως θα πετύχει όμως τα επιπλέον 500 MW που τον χωρίζουν από τον παραπάνω στόχο – ο δεύτερος αφορά τα 2 GW του 2030 – η απάντηση του ομίλου παραπέμπει σε τρία μεγάλα έργα, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν και να μπουν στη πρίζα μέσα στο 2025 -2026.
Α) Το πρώτο αφορά το πακέτο των τεσσάρων φωτοβολταϊκών 211 MW, που κατασκευάζει για λογαριασμό της θυγατρικής Helleniq Renewables η Metlen στη Νότια Ρουμανία, κατόπιν της περυσινής συμφωνίας των δύο ομίλων. Τα έργα θα παραδοθούν στο σύνολό τους μέσα στην επόμενη χρονιά, θα παράγουν πάνω από 300 GWh, και μπορούν να καλύπτουν τις ετήσιες ανάγκες 100.000 νοικοκυριών. Εχει εδώ τη σημασία του ότι η περυσινή ανακοίνωση ανέφερε επίσης πως η Helleniq Renewables «προχώρησε σε συμφωνία με έτερο αντισυμβαλλόμενο, για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έως 600 MW στη Ρουμανία», χωρίς μέχρι σήμερα να έχει γνωστοποιηθεί η επωνυμία του.
Β) Το δεύτερο αφορά στο mega φωτοβολταικό 200 MW που «τρέχει» η θυγατρική του στην Αλεξανδρούπολη. Εντάσσεται στα «πράσινα» PPA’s της ενεργοβόρου βιομηχανίας, δηλαδή είναι από τα έργα που θα πάρουν προτεραιότητα σύνδεσης στο δίκτυο και θα ενταχθεί στο σύστημα με fast track διαδικασίες, καθώς η παραγωγή του θα διοχετεύεται για τις ανάγκες του ομίλου. Επίσης έχει τη σημασία του ότι η χορήγηση των πρώτων όρων σύνδεσης στα βιομηχανικά PPAs έχει ήδη ξεκινήσει. Στο τεχνικό κομμάτι, ο διαγωνισμός για τη κατασκευή του πάρκου ξεκινά σύντομα, επομένως κι αυτό θα είναι έτοιμο μέσα στη διετία 2025 -2026.
Γ) Και το τρίτο σχέδιο είναι η μπαταρία των 100 MW που κατασκευάζει η θυγατρική του μέσα στη βιομηχανική εγκατάσταση του διυλιστηρίου της Θεσσαλονίκης. Κρίνοντας από τους όρους του διαγωνισμού της ΡΑΕΕΥ πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2025, χρόνοι που θεωρούνται πιεστικοί, καθώς το πρόβλημα εντοπίζεται στον υποσταθμό. Ακριβώς όπως σε όλα τα μεγάλα πράσινα έργα όπου απαιτείται υποσταθμός, έτσι και εδώ υπάρχουν καθυστερήσεις. Η μπαταρία είναι μέρος του φιλόδοξου πλάνου για να «πρασινίσει» το διυλιστήριο, η τροφοδοσία του οποίου σε ηλεκτρική ενέργεια θα γίνεται μεταξύ άλλων με φωτοβολταϊκό που θα συνδέεται απευθείας με την εγκατάσταση.
Οι στόχοι του Ομίλου
Με βασικό αντικείμενο τη διύλιση και ξεκινώντας τη πορεία του στη πράσινη μετάβαση από πολύ χαμηλή βάση, ο όμιλος είναι λογικό να έχει τα τελευταία χρόνια μια εκθετικά αυξητική επίδοση. Στα μέσα του 2023 υπερδεκαπλασίασε την εγκατεστημένη του ισχύ φτάνοντας στα 356 MW και το 2024 κλείνει πλέον στα 500 MW, δηλαδή 40% υψηλότερα.
Αν και ακολουθεί μια μετρημένη πράσινη πολιτική, με τον CEO Ανδρέα Σιάμισιη να θυμίζει με κάθε ευκαιρία ότι «είμαστε προσεκτικοί, καθώς τα προβλήματα διαθεσιμότητας ηλεκτρικού χώρου στα δίκτυα, αλλά και στις τεχνολογίες αποθήκευσης, παραμένουν άλυτα», εντούτοις αν η τρέχουσα τάση συνεχιστεί και ο στόχος του 2026 επιτευχθεί νωρίτερα, είναι λογικό να έρθει πιο κοντά και ο στόχος για το 2030.
Εδικά αν προστεθούν και τα 70 MW που εκρεμμούν με βάση την αρχική περυσινή συμφωνία με τη βρετανική Lightsourse bp, η οποία αφορούσε 180 MW. Τα έργα αυτά έπρεπε να έχουν κατασκευαστεί και παραδοθεί μαζί με τα έξι πάρκα 110 MW στο νομό Κοζάνης τα οποία πρόσθεσε από χθες ο όμιλος στο δυναμικό του, ωστόσο η παραχώρηση προς τη βρετανική εταιρεία της γης, η οποία ανήκει στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, καθυστερεί για διαδικαστικούς λόγους.
Ακτινογραφώντας τα μέχρι τώρα συνολικά 500 εν λειτουργία MW στο portfolio του ομίλου, τα περισσότερα αφορούν νέες μονάδες και όχι εξαγορές υφισταμένων, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το φωτοβολταικό των 204,3 MW στην Κοζάνη, ύψους 130 εκατ ευρώ.
Το κατασκεύασε η γερμανική εταιρεία, Juwi, μπήκε σε λειτουργία το 2022 και ήταν ένα από τα πρώτα μεγάλα ελληνικά φωτοβολταικά που εισήγαγε την εγχώρια αγορά των ΑΠΕ στην εποχή των mega έργων. Τάση που έκτοτε ενισχύεται συνεχώς, καταρχήν με τα μεγάλα πάρκα της ΔΕΗ στη Δ.Μακεδονία, σηματοδοτώντας την αλλαγή πίστας της χώρας, η οποία τη προηγούμενη δεκαετία κυριαρχούνταν σε μεγάλο βαθμό από μικρά projects.
Διαβάστε ακόμη
- Σε συζητήσεις με τον Φερίτ Σαχένκ της Dogus για το Grand Resort Lagonissi ο Μαντωνανάκης
- Ο Χουάν Σότο υπέγραψε το ακριβότερο συμβόλαιο στην ιστορία του αθλητισμού!
- Αυτή η γυναίκα έχει το «τέλειο σώμα», σύμφωνα με την τεχνητή νοημοσύνη
- Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ και πως τον πήρε στο λαιμό του ο «Ιζνογκούντ» αντιπεριφερειάρχης του