Όλα όσα χρειάζεται για να «πρασινίσει» το ενεργειακό της μείγμα και να πετύχει την σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, σχεδιάζει η ΔΕΗ με στόχο σε τρία χρόνια, οι ΑΠΕ να αποτελούν το 68% του συνόλου της εγκατεστημένης ισχύος του ομίλου της. Οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν με επενδύσεις και συμμαχίες σε Ελλάδα και Ρουμανία, αλλά και άλλες περιοχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Βουλγαρία ή και η ευρύτερη περιοχή, όπου ο όμιλος αποσκοπεί σε 1,1 GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2030.
Με την παρουσία της σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, η ΔΕΗ επιδιώκει ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, με διασπορά, κινδύνου εκμεταλλευόμενη τις διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες στην κάθε περιοχή.
Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έρχονται σε πρώτο πλάνο για την Επιχείρηση και συμβάλλουν καθοριστικά στο μεγάλο σχέδιο μετασχηματισμού της ΔΕΗ, με στόχο την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος κατά 18% σε ετήσια βάση παρά την παράλληλη απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2026.
Η χθεσινή παρουσίαση στους αναλυτές που έγινε από την διοίκηση της εταιρείας στο Λονδίνο και αφορά την τριετία 2024-2026 προβλέπει ότι το νέο business plan θα έχει νέες δραστηριότητες από τις οποίες θα προέρχονται περίπου 600 εκατ. ευρώ πρόσθετης λειτουργικής κερδοφορίας το 2026.
Η βαρύτητα που δίνει η ΔΕΗ στις ΑΠΕ αποδεικνύεται και από τις συνολικές επενδύσεις σε μονάδες, την αναβάθμιση δικτύων και τις νέες δραστηριότητες, που φτάνουν στα 9 δισ. ευρώ για την τριετία, αυξημένες κατά 130% έναντι της περιόδου 2021-2023.
Επέκταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη
Η ενεργειακή ανάπτυξη της ΔΕΗ ξεκινά από την Ελλάδα, διασχίζει τη Βουλγαρία και καταλήγει στη Ρουμανία με στόχο την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Ο κ. Στάσσης μίλησε χθες στους αναλυτές για το διεθνή προσανατολισμό, λέγοντας ότι η επέκταση στη Ρουμανία δημιουργεί έναν ενεργειακό διάδρομο με περαιτέρω δυνατότητες δημιουργίας αξίας. Η ΔΕΗ είναι σήμερα ο νούμερο ένα πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα (56%) και νούμερο δύο στη Ρουμανία, ενώ αντίστοιχα βρίσκεται στην πρώτη θέση και στις δύο χώρες όσον αφορά τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας (στην Ελλάδα μέσω του ΔΕΔΔΗΕ).
Iσχυρές συμμαχίες
Οι ΑΠΕ θα αποτελούν παραπάνω από τα 2/3 της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος το 2026 από 43% σήμερα και επενδύσεις σε σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας. Σήμερα στο χαρτοφυλάκιό της ΔΕΗ φιγουράρουν έργα 18 GW, εκ των οποίων 11 GW είναι δικά της, ενώ 2,7GW τα διαθέτει από κοινού με την Intrakat, 2GW με την RWE (γερμανική πολυεθνική εταιρεία) και 2GW με τη Motor Oil στο πλαίσιο ανάπτυξης στρατηγικών συνεργασιών.
Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου ΔΕΗ θα αυξηθεί το 2026 στα 13,1 GW (υδροηλεκτρικά, μονάδες ΑΠΕ) από 10,7GW σήμερα, παρά τη σταδιακή απόσυρση μονάδων με καύσιμο το λιγνίτη, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο συνολικής ισχύος 2,8GW.
Λιγνίτης τέλος το 2026
Η απολιγνιτοποίηση δεν μεταβάλλεται καθώς μέχρι το τέλος του 2026 θα έχουν αποσυρθεί όλες οι μονάδες λιγνίτη. Η απόσυρση του βρώμικου καύσιμου θα συνοδευτεί με 75% χαμηλότερες εκπομπές CO2 σε σχέση με το 2019. Στο πλαίσιο αυτό ο όμιλος ΔΕΗ στοχεύει να έχει 8,9 GW εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ το 2026 από 4,5 GW που έχει σήμερα.
Η ζήτηση σε ηλεκτρισμό
Ο κ. Στάσσης δήλωσε χθες στους αναλυτές ότι θα υπάρξει αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια κατά 13%, αύξηση στο μέγεθος του συστήματος ηλεκτροδότησης κατά 37% και 10,5GW επιπλέον από ΑΠΕ. Αντίστοιχα, για τη Ρουμανία προβλέπει αύξηση 10% στη ζήτηση ηλεκτρισμού, αύξηση 48% στο μέγεθος του συστήματος ηλεκτροδότησης και προσθήκη 6,4GW ΑΠΕ. Τέλος, όσον αφορά την ευρύτερη περιοχή σημείωσε πως αναμένει αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενεργειας κατά 8%, προσθήκη 5,4GW ΑΠΕ και μείωση κατά 35% της εγκατεστημένης ισχύος από λιγνίτη/άνθρακα.
ΔΕΗ με Κωτσόβολο
Σε ότι αφορά την αλυσίδα καταστημάτων «Κωτσόβολος», η ΔΕΗ σχεδιάζει να αναπτύξει λύσεις προστιθέμενης αξίας γύρω από τα βασικά προϊόντα της, ενώ έχει και την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί επιπλέον συνέργειες (δίκτυο εγκαταστατών, τηλεφωνικά κέντρα, καταστήματα και ψηφιακά εργαλεία, υπηρεσίες παράδοσης κ.λπ.), με πελατοκεντρική στρατηγική.
Σύμφωνα με τη διοίκηση η εξαγορά της Κωτσόβολος θα συμβάλλει περαιτέρω στη στήριξη της επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας. Η ΔΕΗ στοχεύει σε μία νέα εμπειρία για τους πελάτες χτίζοντας μια νέα σχέση μαζί τους, με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα σε όλα τα επίπεδα. Από την εγκατάσταση και λειτουργία ενεργειακών λύσεων (φωτοβολταϊκά, αντλίες θερμότητας, οικιακούς φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, λύσεις smart home) και συμβουλευτική για θέματα ενέργειας, μέχρι υπηρεσίες για το σπίτι, παραδόσεις παραγγελιών και λύσεις προστιθέμενης αξίας, όπως πληρωμές και ασφαλιστικές λύσεις.
Για τις τηλεπικοινωνίες αναφέρθηκε χθες ότι οι οπτικές ίνες θα πατήσουν πάνω στα εναέρια δίκτυα ηλεκτρισμού του ΔΕΔΔΗΕ. Το πλάνο αυτό απαιτεί επενδύσεις 680 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια 2024 – 2026, τις οποίες η επιχείρηση, θα υλοποιεί σταδιακά, νοικιάζοντας στη συνέχεια μέρος της χωρητικότητας της οπτικής ίνας σε παρόχους των telecoms, προκειμένου η τηλεπικοινωνιακή υπηρεσία να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερα σπίτια και επιχειρήσεις. Το πλεονέκτημα του project, συνδέεται με τις εκτιμήσεις για γρήγορη ανάπτυξη του δικτύου, καθώς η τοποθέτηση εναέριας οπτικής ίνας είναι πολύ λιγότερο περίπλοκη και απαιτεί μικρότερο χρόνο και κόστος από την υπόγεια. Το μοντέλο για την ανάπτυξη της υποδομής θα μπορούσε να ακολουθήσει μεθόδους παρόμοιες με εκείνες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως στην Ιταλία από την Enel.
Απώτερος στόχος είναι να συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο πελάτες έως το 2030, ενώ αναμένει έσοδα 120 εκατ. ευρώ έως το 2030. Φιλόδοξοι στόχοι έχουν τεθεί και το κομμάτι της ηλεκτροκίνησης. Η ΔΕΗ blue αντιπροσωπεύει έναν ολόκληρο κόσμο νέων υπηρεσιών που σχεδιάζονται γύρω από τις σύγχρονες ανάγκες του ανθρώπου, εστιάζοντας στη βιώσιμη κινητικότητα μέσω της ηλεκτροκίνησης. Στο τέλος του 2023, τα σημεία φόρτισης ΔΕΗ blue ξεπέρασαν τα 2.000 πανελλαδικά. Στο business plan του Ομίλου ΔΕΗ, η εταιρεία αναμένει στον τομέα της ηλεκτροκίνησης ετήσιο EBITDA 50 εκατ. ευρώ το 2030 με συνολικές επενδύσεις μέχρι το τέλος της δεκαετίας ύψους 110 εκατ. ευρώ.
Επιστροφή σε μέρισμα
Η ανάπτυξη του ομίλου προβλέπεται ραγδαία με το ΕBITDA να φτάνει τα 2,3 δισ. ευρώ το 2026 (αύξηση 35% σε σχέση με τα 1,7 δισ. που ήταν ο παλαιότερος στόχος για το 2026). Για το 2030, ο όμιλος στοχεύει σε EBITDA 3 δισ. ευρώ περίπου. Η ΔΕΗ έχει πιάσει από το 2023 τον στόχο για ΕΒΙΤDA 1,5 δισ. ευρώ, δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα από το προηγούμενο Στρατηγικό Σχέδιο και τώρα πνέει ούριος άνεμος τα επόμενα χρόνια για ετήσια αύξηση EBITDA κατά 15%.
Τέλος αναμένεται επαναφορά της μερισματικής πολιτικής μετά από σχεδόν 10 χρόνια, με διανομή μερίσματος κάθε χρόνο ξεκινώντας από το 35%- επί των καθαρών κερδών και αυξάνοντας το μέχρι το 55%.