Ως επιτεύξιμους θεωρούν οι αναλυτές τους στόχους που έθεσε η διοίκηση της ΔΕΗ τόσο σε οικονομικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει re-rating για τη μετοχή της εταιρείας το επόμενο διάστημα.
Όπως σημειώνει η Pantelakis η ΔΕΗ έδωσε «σήμα» ότι τα pro forma EBITDA του 2023 θα φθάσουν στα 1,5 δισ. ευρώ, ενώ σε αυτό το ποσό ενσωματώνεται 0,3 δισ. ευρώ (pro forma) από την απόκτηση της Enel Romania. Αυτό συνεπάγεται κέρδη 1,2 δισ. ευρώ σε μεμονωμένη βάση, ή 1,35 δισ. ευρώ χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ένας ειδικός εφάπαξ φόρος 150 εκατ. ευρώ για τα έκτακτα κέρδη των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας. Με λίγα λόγια, αυτό σημαίνει 0,4 δισ. υποκείμενα EBITDA μόνο για το 4ο τρίμηνο, πάνω από 0,35 δισ. το 3ο τρίμηνο και 0,3 δισ. πριν από ένα χρόνο.
Το πιο κρίσιμο είναι ότι, με το pro forma καθαρό χρέος/EBITDA στο τέλος του 2023 στο 2,3x, αυτό συνεπάγεται καθαρό χρέος 3,45 δισ. ευρώ ή, εξαιρουμένων των 1,8 δισ. ευρώ για την εξαγορά στη Ρουμανία, 1,7 δισ. ευρώ σε μεμονωμένη βάση έναντι 2,2 δισ. ευρώ το γ’ τρίμηνο, υποδηλώνοντας ένα τριμηνιαίο πλαίσιο ελεύθερων ταμειακών ροών της τάξεως των 0,5 δισ. ευρώ.
Στην παρουσίαση στο Λονδίνο η διοίκηση της εταιρείας προχώρησε και σε αναβάθμιση του guidance, αναμένοντας EBITDA για το 2026 στα 2,3 δισ. ευρώ, ή κατά 35% υψηλότερα από τα 1,7 δισ. που έθετε προηγουμένως, με τον μέσο όρο των αναλυτών να τα τοποθετεί στα 1,6 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο τμήμα αυτών αναμένεται να προέλθει από σταθερές πηγές, δηλαδή ΑΠΕ (1 δισ. ευρώ, 44% του συνόλου, από 0,6 δισ. ευρώ σε pro – forma το 2023) και δίκτυα διανομής (0,8 δισ. ευρώ, 35% του συνόλου, από 0,7 δισ. ευρώ), ενώ ως βασικοί «μοχλοί» αναμένεται να λειτουργήσουν η αύξηση του «αποτυπώματος» σε ΑΠΕ, η πλήρης απολιγνιτοποίηση έως το 2026, η περαιτέρω βελτίωση της ευέλικτης παραγωγής, η σταθερή κερδοφορία σε επίπεδο λιανικής (0,5 δισ. ευρώ) και η ενίσχυση RAB – υψηλότερο WACC για δίκτυα σε Ελλάδα – Ρουμανία.
Παράλληλα, η ΔΕΗ αναμένει τα καθαρά κέρδη να σκαρφαλώνουν στα 0,7 – 0,8 δισ. ευρώ (από 0,2 δισ. ευρώ το 2023), ενώ επανέλαβε το σχεδιασμό της για επαναφορά της διανομής μερισμάτων (payout 35% – 55%). Με αυτά τα δεδομένα η Pantelakis επισημαίνει πως θα κινηθεί προς ένα re-rating, αναβαθμίζοντας τις εκτιμήσεις της και την τιμή στόχο (14,50 ευρώ). Η μετοχή με βάση το αναθεωρημένο guidance διαπραγματεύεται με δείκτη EV/EBITDA στο 6,2x, μάλλον χαμηλά δεδομένης της σταθερότητας της κερδοφορίας και των ισχυρών μελλοντικών ταμειακών ροών.
Η ΔΕΗ στοχεύει να εντάξει ΑΠΕ 4,3 GW έως το 2026, με αιχμή τα μεγάλα υδροηλεκτρικά 3,2 GW, τα αιολικά – φωτοβολταϊκά 0,7 GW στην Ελλάδα και 0,6 GW (κυρίως αιολικά) στη Ρουμανία. Αν και αυτό θα αφήσει τη συνολική δυναμική του ομίλου (8,9 GW) σχεδόν αμετάβλητη σε σύγκριση με το σχεδιασμό στα τέλη του 2021, υπάρχει μια γεωγραφική αναπροσαρμογή με μεγαλύτερη έμφαση στα Βαλκάνια (2,4 GW έναντι μόλις 0,8 GW προηγουμένως) και λιγότερο στην Ελλάδα (6,6 GW έναντι 8,4 GW προηγουμένως). Ενδεικτικά, ο αγωγός έργων (pipeline) φαίνεται σε μεγάλο βαθμό ασφαλής, καθώς το 65% των συνολικών προσθηκών (2,8 GW) είτε είναι ήδη υπό κατασκευή (1,9 GW) είτε έτοιμο προς κατασκευή (0,9 GW).
Η χρηματιστηριακή τονίζει ακόμη ότι η εταιρεία έχει εξασφαλίσει τη συντριπτική πλειονότητα του χρηματοδοτικού κενού των 4 δισ. ευρώ 2024 – 2026, δηλαδή τη διαφορά μεταξύ των αναγκών χρηματοδότησης και του OCF ( EBITDA μείον μικρές ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης, οικονομικές και φορολογικές επιβαρύνσεις). Είναι αλήθεια ότι το καθαρό χρέος προς τα EBITDA φαίνεται να «σκαρφαλώνει» στο 3,3x (από 2,3x), αλλά θα παραμείνει χαμηλότερα από το ανώτατο όριο του 3,5x που έχει τεθεί από τη διοίκηση της εισηγμένης.
Ανάλογες απόψεις εκφράζει σε έκθεσή της η και η Euroxx, σημειώνοντας ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες της εισηγμένης για το χρονικό 2024 – 2026 αναμένεται να υπερβούν τα 9 δισ. ευρώ, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από ένα μείγμα ιδίων κεφαλαίων, επαναλαμβανόμενων ταμειακών ροών και δανεισμού.
Για το 2026, το καθαρό χρέος – δανεισμός προς τα EBITDA αναμένεται να φτάσει στο υψηλότερο σημείο του στο 3,3x, 0,2x χαμηλότερα από το ανώτατο όριο. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, η διοίκηση της ΔΕΗ δεν απέκλεισε την πιθανότητα αξιοποίησης των αγορών με την έκδοση κάποιου ομολόγου καθώς η εταιρεία θα χρειαστεί επίσης να αναχρηματοδοτήσει τα δύο βιώσιμα ομόλογά της που λήγουν το 2026 και το 2028. Όσον αφορά το κομμάτι των συγχωνεύσεων και των εξαγορών, ο Διευθύνων Σύμβουλος Γιώργος Στάσσης δήλωσε ότι μετά την εξαγορά της Enel Roumania, η ΔΕΗ θα εστιάσει στην οργανική της ανάπτυξη, χωρίς να αποκλείει το σενάριο συγχωνεύσεων και εξαγορών μικρής κλίμακας, εάν προκύψουν ελκυστικές ευκαιρίες.