Στην πορτογαλική πόλη, αναμένεται να προστεθούν πλωτές εξέδρες με 12.000 ηλιακά πάνελ, τα οποία ισοδυναμούν σε έκταση με τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου.

Αποτελεί έργο του ενεργειακού Ομίλου EDP, ο οποίος επενδύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ειδικότερα στην αιολική και την ηλιακή.

Το πλωτό νησί βρίσκεται στην μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Δυτικής Ευρώπης και εντάσσεται στο σχέδιο της Πορτογαλίας για εξάρτηση από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, οι τιμές των οποίων έχουν «εκτοξευθεί» μετά τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου στην Ουκρανία.

Εκμεταλλευόμενη την ηλιοφάνεια και τους ανέμους του Ατλαντικού, η Πορτογαλία έχει επιταχύνει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών, καθώς, αν και έχει σχεδόν απεξαρτητοποιηθεί από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, οι σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με φυσικό αέριο νιώθουν την… πίεση των υψηλών τιμών των καυσίμων.

Ο επικεφαλής του ηλιακού προγράμματος του EDP, Μιγκέλ Πατένα, ανέφερε ότι «όταν τα ρυμουλκά θα τοποθετήσουν τα ηλιακά πάνελ στη θέση τους, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από το πλωτό πάρκο, δυναμικού 5 megawatts (MW), θα αντιστοιχεί στο 1/3 του κόστους της ενέργειας που παράγεται από έναν σταθμό φυσικού αερίου».

Το ηλιακό πάρκο της Αλκουέβα, το φράγμα της οποίας χρησιμοποιείται για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, θα παράγει 7.5 GWh ετησίως.

Τα 2 GWh θα αποθηκεύονται σε ηλεκτρικούς συσσωρευτές λιθίου.

Τα ηλιακά πάνελ θα τροφοδοτούν με ηλεκτρικό ρεύμα περίπου 1.500 οικογένειες, αποδίδοντας το 1/3 των αναγκών των γειτονικών πόλεων Μούρα και Πορτέλ.

«Το έργο είναι το μεγαλύτερο πλωτό ηλιακό πάρκο σε υδροηλεκτρικό φράγμα στην Ευρώπη και αποτελεί ορόσημο», προσέθεσε ο κ. Πατένα.

Ηλιακά πάνελ τοποθετημένα σε πλωτές εξέδρες σε λίμνες ή στην θάλασσα χρησιμοποιούνται από την Καλιφόρνια έως την Κίνα, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Τα πάρκα δεν απαιτούν τη χρήση ακριβής γης και όσα έχουν αναπτυχθεί σε τεχνητές λίμνες υδροηλεκτρικών σταθμών έχουν υψηλή οικονομική αποδοτικότητα, αφού συνδέονται με ήδη υπάρχουσες συνδέσεις με το δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος.

Η περίσσεια ενέργεια που παράγεται τις ημέρες της ηλιοφάνειας, μπορεί να χρησιμοποιείται για την άντληση ύδατος στη λίμνη του σταθμού, το οποίο αποθηκεύεται για να χρησιμοποιηθεί τις συννεφιασμένες ημέρες ή τη νύχτα.

Μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του EDP, η Άνα Πάουλα Μαρκές, σημείωσε πως «ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε την ανάγκη επιτάχυνσης της στροφής προς τις ανανεώσιμες πηγές».

Το έργο της Αλκουέβα εντάσσεται στην στρατηγική του EDP για 100% πράσινη ενέργεια μέχρι το 2030.

Σήμερα, η υδροηλεκτρική και οι υπόλοιπες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιστοιχούν στο 78% της παραγωγής, δυναμικότητας 25.6 GW, του πορτογαλικού Ομίλου.

Το 2017, ο EDP εγκαινίασε το πρώτο πιλοτικό πλωτό πάρκο με 840 πάνελ στο φράγμα του Άλτο Ραμπαγκάο, κάνοντας πράξη το πρώτο ευρωπαϊκό τεστ σύζευξης υδροηλεκτρικής και ηλιακής ενέργειας.