Η Πορτογαλία επιβεβαίωσε σήμερα εννέα νέα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, ανεβάζοντας το σύνολό τους σε 58.

Η υγειονομική αρχή της Πορτογαλίας, η DGS, ανακοίνωσε ότι η χώρα λαμβάνει μέτρα για να δημιουργήσει ένα απόθεμα εμβολίων μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού και ότι εξετάζει τον εμβολιασμό των επαφών επιβεβαιωμένων περιστατικών καθώς και των επαγγελματιών υγείας.

Οι περισσότερες από τις λοιμώξεις που έχουν εντοπιστεί παγκοσμίως μέχρι στιγμής στην επιδημία δεν είναι σοβαρής μορφής και πολλές, αλλά όχι όλες, έχουν εντοπιστεί σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό και εξάνθημα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε την Τρίτη ότι θέλει να ρίξει φως, με τη βοήθεια της Βρετανίας, στα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων που εντοπίστηκαν στη χώρα αυτή από τις αρχές Μαΐου. Ενδημική στη Δυτική Αφρική, αυτή η ιογενής νόσος (“ευλογιά των μαϊμούδων”) έχει πλέον ανιχνευθεί στην Πορτογαλία σε «περισσότερα από 20 ύποπτα κρούσματα στην περιοχή της Λισαβόνας (δυτικά), εκ των οποίων τα πέντε έχουν επιβεβαιωθεί», ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση Υγείας της Πορτογαλίας σε δελτίο τύπου.