Σήμερα, μετά από τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, την οικονομική καταστροφή για χιλιάδες μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις, καθώς και τη συνεπακόλουθη ριζική αλλαγή στον τρόπο σκέψης κυβερνώντων και κυβερνώμενων, είναι δυνατόν να υπάρχουν νομικές οντότητες δημοσίου συμφέροντος, πού διοικούνται μάλιστα από ανώτερο κρατικό λειτουργό, οι οποίες να συνεχίζουν την πεπατημένη της κακοδιαχείρισης, της σπατάλης και της παραγωγής ελλειμμάτων;

Κι όμως αυτή η απαράδεκτη κατάσταση συνεχίζεται στο Κοινό Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Ασφάλειας των Χρηματιστηριακών Εταιριών, πού έχει Πρόεδρο τον εκάστοτε Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (σήμερα την κ. Βασιλική Λαζαράκου) και διοικείται από μία μειοψηφία της χρηματιστηριακής κοινότητας.

Δηλαδή, εξαιτίας του εκλογικού συστήματος πού υπάρχει, το Συνεγγυητικό διοικείται τα τελευταία 25 χρόνια από τους εκπροσώπους χρηματιστηριακών εταιρειών – μελών του ΣΜΕΧΑ (σήμερα κατέχουν τις 5 από τις 7 θέσεις του ΔΣ του). Την συντριπτική πλειονότητα των κεφαλαίων του Συνεγγυητικού διαθέτουν όμως οι τραπεζικές χρηματιστηριακές, οι οποίες δεν συμμετέχουν στην διοίκηση του, όπως δεν συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι των μικρότερων ΕΠΕΥ.

Αυτοί οι άνθρωποι, λοιπόν, εγγράφουν τα τελευταία χρόνια στους ισολογισμούς του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου συνεχώς ζημιές. Τα έσοδά του κυρίως προέρχονταν τα προηγούμενα χρόνια από τόκους προθεσμιακών καταθέσεων.

Οι προθεσμιακές καταθέσεις είναι και η μόνη επενδυτική διέξοδος του Συνεγγυητικού αναγκαστικά, λόγω των περιορισμών ως προς τις επιτρεπόμενες επενδύσεις που μπορεί να κάνει. Σήμερα όμως, οι προθεσμιακές καταθέσεις δεν αποδίδουν τίποτε, λόγω ανύπαρκτων επιτοκίων.

Το Συνεγγυητικό όχι μόνο δεν θα έχει πλέον αυτό το έσοδο, αλλά μπορεί να κληθεί να πληρώσει και αρνητικό επιτόκιο στο μέλλον. Το εξοργιστικό είναι ότι, παρά τα ελλείμματα, τη δραματική συρρίκνωση των εσόδων και την απαξία της ακίνητης περιουσίας του, οι διοικούντες το ΔΣ, συνεπικουρούμενοι από το μόνιμο νομικό τους σύμβουλο, δεν εννοούν να κάνουν καμία έκπτωση στα προνόμια πού επί χρόνια απολαμβάνουν.

Οι θεματοφύλακες λοιπόν της χρηματιστηριακής σταθερότητας και ασφάλειας απολαμβάνουν … των εξόδων του Συνεγγυητικού και δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να τα μειώσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τα μέλη του ΔΣ του Συνεγγυητικού λαμβάνουν κάθε μήνα από 600 ευρώ, η Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του από 1500 ευρώ και η Νομικός του Σύμβουλος 6000 ευρώ!

Μήπως θα έπρεπε να πάρουν την πρωτοβουλία και οι ίδιοι οι διοικούντες να αποφασίσουν να μειώσουν τις απολαβές τους; Τι θα κάνουν οι τραπεζικές Χρηματιστηριακές που θα κληθούν να πληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών;

Ο σύνδεσμος των μικρότερων ΕΠΕΥ έχει προτείνει την θεσμοθέτηση ενός πόρου επί των συναλλαγών για να ενισχυθεί κεφαλαιακά το Συνεγγυητικό. Τι θα κάνει το Υπουργείο των Οικονομικών στο οποίο ανήκει η αρμοδιότητα του Συνεγγυητικού; Θα συνεχίσει να υποκύπτει στο lobbying των γνωστών απαξιωμένων χρηματιστών; Για πόσο θα συνεχίζεται η ντροπιαστική αυτή εικόνα;

Θα επανέλθουμε….