Το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορά τους με τη Λευκορωσία σε περίπτωση απειλής προκλήσεων από τη ρωσική ομάδα Wagner, εξετάζουν Πολωνία και Λιθουανία όπως τόνισε σήμερα Παρασκευή ο Λιθουανός αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Η οργάνωση μισθοφόρων έχει σπείρει ανησυχία στην περιοχή από τότε που το καθεστώς του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο τους υποδέχθηκε στη Λευκορωσία, μετά την ανταρσία της οργάνωσης στη Ρωσία.

«Αυτές οι σκέψεις είναι πραγματικές. Υπάρχει πιθανότητα να κλείσουν τα σύνορα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Λιθουανός αναπληρωτής υπουργός Αρνόλντας Αμπραμαβίτσιους.

Η Λιθουανία και η Πολωνία έχουν προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ ότι οι μισθοφόροι της Wagner ενδέχεται, παριστάνοντας τους αιτούντες άσυλο, να επιχειρήσουν να διασχίσουν τα σύνορα και να εισέλθουν έτσι σε μια χώρα από αυτές τις χώρες κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θα μπορούσαν να είναι ομάδες προσφύγων, μεταναστών που μεταφέρθηκαν παράνομα με στόχο να προκαλέσουν κάποιου είδους προβλήματα» στα σύνορα, είπε ο Αμπραμαβίτσιους.

Χθες Πέμπτη, ο Πολωνός υπουργός Εσωτερικών Μάριους Καμίνσκι προειδοποίησε ότι «θα οδηγήσουμε στην πλήρη απομόνωση της Λευκορωσίας, και το καθεστώς της Λευκορωσίας πρέπει να το λάβει αυτό υπόψη».

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του επισκέφθηκαν χθες τη μεθόριο με τη Λευκορωσία. Η Πολωνία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπίσει τυχόν «προκλητικές ή επιθετικές ενέργειες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάροσλαβ Κατσίνσκι στο πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων (PAP).

Ήδη, ακόμη και η τακτική κυκλοφορία σε αυτά τα σύνορα είναι εξαιρετικά περιορισμένη λόγω των αμοιβαίων κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τη Βαρσοβία και το Μινσκ.

Ο Λουκασένκο σε συνάντηση που είχε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν το περασμένο Σαββατοκύριακο τόνισε ότι θα «κρατήσει» τη Wagner στην κεντρική Λευκορωσία.

«Ζητούν να “πάνε δυτικά” (…) στη Βαρσοβία, στο Ζέσουφ», στην Πολωνία, ανέφερε απειλητικά στον Ρώσο ομόλογό του ο Λευκορώσος πρόεδρος, αναφερόμενος στους μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης.

Η Πολωνία και η Λιθουανία κατασκεύασαν φράκτες κατά μήκος των συνόρων τους με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία εδώ και δύο χρόνια, κατηγορώντας αυτές τις δύο χώρες ότι ενθαρρύνουν μετανάστες που θέλουν να εισέλθουν στην ΕΕ να διασχίσουν τα σύνορα.

Διαβάστε περισσότερα