Τουρκία, Ρωσία και Ιράν συναντώνται σήμερα στην Ντόχα, επιχειρώντας να βρουν πολιτική και ειρηνική διέξοδο για τη Συρία. Οι τρεις χώρες συνεργάζονται από το 2017 στο πλαίσιο της διαδικασίας της Αστάνα, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου, αν και βρίσκονται σε διαφορετικά στρατόπεδα.

Η Μόσχα και η Τεχεράνη υποστήριξαν στρατιωτικά τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, ενώ η Τουρκία έδειξε στήριξη στους αντάρτες. Με τη συνάντηση αυτή, οι συμμετέχοντες επιδιώκουν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση και να αποτρέψουν νέα κρίση στα σύνορα.

Η Τουρκική Στρατηγική: Ευκαιρίες και Προκλήσεις

Η Τουρκία βρίσκεται στο επίκεντρο της συριακής κρίσης, καθώς μοιράζεται εκτεταμένα σύνορα με τη χώρα και φιλοξενεί σχεδόν τρία εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την επιθυμία να συνεχιστεί η προέλαση των ανταρτών, χωρίς ωστόσο να κρύψει πως ο στόχος τους είναι η κατάληψη της Δαμασκού.

Σύμφωνα με αναλυτές, η Άγκυρα στοχεύει στη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, όπου θα μπορούσαν να επιστρέψουν πρόσφυγες, διατηρώντας παράλληλα τη σταθερότητα. Η τουρκική διπλωματία, υπό την καθοδήγηση του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, φαίνεται να αναζητά πολιτικές λύσεις που περιλαμβάνουν συμβιβασμούς μεταξύ του καθεστώτος Άσαντ και της αντιπολίτευσης.

Ο Ρόλος της Ρωσίας και του Ιράν στη Συρία

Η Ρωσία και το Ιράν, αν και παραδοσιακοί σύμμαχοι του Άσαντ, φαίνεται να προβληματίζονται από την απροθυμία του να δεχθεί συμβιβασμούς. Αναλυτές εκτιμούν ότι η Μόσχα και η Τεχεράνη ενδέχεται να υποστηρίξουν μια μεταβατική κυβέρνηση που θα περιλαμβάνει στοιχεία από το καθεστώς Άσαντ και την αντιπολίτευση.

Παράλληλα, το Ιράν φέρεται να δυσανασχετεί από την αδυναμία του Άσαντ να ανταποκριθεί στις ανάγκες της περιοχής, ενώ ενδείξεις δείχνουν ότι και οι δύο χώρες ενδέχεται να προσεγγίσουν άλλους πολιτικούς παράγοντες στη Συρία.

Προέλαση Ανταρτών και Εντυπωσιακές Εξελίξεις στη Συρία

Στο πεδίο της μάχης, οι αντάρτες συνεχίζουν να καταλαμβάνουν στρατηγικές περιοχές. Η κατάληψη της Νταράα, μιας πόλης υψηλού συμβολισμού για την εξέγερση του 2011, αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τις κυβερνητικές δυνάμεις. Παράλληλα, οι αντάρτες προωθούνται στη Χομς, γεγονός που θα μπορούσε να αποκόψει τη Δαμασκό από τις παράκτιες περιοχές, όπου βρίσκονται οι ρωσικές βάσεις.

Διεθνείς Αντιδράσεις: Έκκληση για Προστασία Αμάχων

Οι εξελίξεις προκάλεσαν διεθνείς ανησυχίες. Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, απηύθυνε έκκληση για την προστασία των αμάχων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη πολιτικής λύσης. Παράλληλα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να αποχωρήσουν άμεσα από τη Συρία, εν μέσω της αυξανόμενης αστάθειας.

Η Σύνοδος της Ντόχα και το Μέλλον του Άσαντ

Η σημερινή σύνοδος στην Ντόχα αναμένεται να είναι καθοριστική. Οι αναλυτές εκτιμούν πως οι διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν θα μπορούσαν να καθορίσουν την πολιτική πορεία της Συρίας. Με την πίεση να αυξάνεται προς όλες τις κατευθύνσεις, η τύχη του προέδρου Άσαντ φαίνεται αβέβαιη, καθώς ακόμα και οι σύμμαχοί του εκφράζουν ανησυχίες για την ηγεσία του.

Διαβάστε ακόμη: