Να πουλήσουν το ιστορικό σπίτι της οικογένειας στη Γλυφάδα αποφάσισαν τα τέσσερα παιδιά του Κωνσταντίνου και της Μαρίκας Μητσοτάκη.

H Ντόρα, η Κατερίνα, η Αλεξάνδρα και ο Κυριάκος, κατέληξαν στην απόφαση να πουλήσουν το σπίτι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ύστερα από πολλή σκέψη και δισταγμούς. Πρόκειται για ένα χώρο γεμάτο αναμνήσεις, αλλά και συνδεδεμένο με την παρουσία πολλών ιστορικών προσωπικοτήτων, που πρωταγωνίστησαν στην πολιτική ζωή σε διάφορες περιόδους. Ο αγοραστής του σπιτιού, όπου διέμενε η Ντόρα Μπακογιάννη έξι μήνες τον χρόνο και που άνηκε στα τέσσερα αδέλφια εξ αδιαιρέτου, είναι Ισραηλινός.

Πωλήθηκε το σπίτι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Γλυφάδα- Ισραηλινός αγοραστής

Η απόφαση ήταν εξαιρετικά δύσκολη για την οικογένεια, λόγω των συναισθηματικών δεσμών με το σπίτι, ανήκε στη μητέρα τους, έχουν γεννηθεί κάποια από τα παιδιά εκεί και έχουν γίνει μεγάλα γλέντια και γάμοι της οικογένειας εκεί. Ωστόσο, τα τέσσερα αδέλφια, όπως αναφέρει η Καθημερινή έλαβαν την απόφαση πριν λίγες εβδομάδες να πωλήσουν το σπίτι το οποίο άλλαξε ήδη χέρια.

Το σπίτι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Γλυφάδα

Πωλήθηκε το σπίτι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Γλυφάδα- Ισραηλινός αγοραστής

To Nou Pou είχε κάνει ένα αφιέρωμα στο σπίτι της Γλυφάδας και στην σχέση του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Παρά το μικρό διάλειμμα στο διαμέρισμα της οδού Μιραμπό στο Παρίσι, την εποχή των “εμιγκρέδων”, των Ελλήνων αυτοεξόριστων κατά τη διάρκεια της χούντας, η οικογένεια Μητσοτάκη στεγαζόταν στο σπίτι της Γλυφάδας, ένα χώρο με ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για τους ίδιους, καθώς ανήκει στην οικογένεια της αείμνηστης Μαρίκας από τις αρχές του 1900. Το διπλανό σπίτι μάλιστα, που ανήκε επίσης στην οικογένεια της Μαρίκας, είχε πουληθεί κάποτε στον Αριστοτέλη Ωνάση, ένα σπίτι που αποτέλεσε το ησυχαστήριο του Έλληνα κροίσου μέχρι τις τελευταίες ώρες πριν την αναχώρησή του για το εξωτερικό και τελικά τους ουρανούς.

Το σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη φιλοξένησε αρκετά γλέντια μετά από τους γάμους τους, που γίνονταν συνήθως στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο Γκολφ της Γλυφάδας. Η δημοσιογράφος Έλενα Μπίστικα θυμάται τον γάμο της τρίτης κόρης του Μητσοτάκη, της Κατερίνας το 2003: “Η συνέχεια στο πατρικό σπίτι της Μαρίκας στη Γλυφάδα, με όλα τα τραπέζια φωτισμένα με κεριά και λευκά λουλούδια, στρωμένα για το φαγοπότι που ακολούθησε -πραγματικά Κρητικό-, στην αφθονία και στην ποιότητα, αν και υπήρχε και Κινέζικο και Ιταλικό και γύρος στους μπουφέδες, με το γαμοπίλαφο, το παραδοσιακό πιάτο του γάμου, να σερβίρεται ζεστό στα τραπέζια! – Μα, πού τους βρίσκετε τους ψηλούς γαμπρούς;, ρώτησε με οικειότητα φίλη τους. Πρώτα τον Ισίδωρο Κούβελο, πιο ψηλό από την Ντόρα, και τώρα τον Απόστολο. – Εγώ έκανα την αρχή, είπε η κυρία Μαρίκα. Πήρα τον «Ψηλό», και ιδού η συνέχεια!”

Αυτό το σπίτι όμως, εκτός από γλέντια και χαρές, είχε και λύπες όπως κάθε σπίτι άλλωστε, με μια σημαντική διαφορά όμως. Το σπίτι της Γλυφάδας αποτέλεσε φυλακή για τον ίδιο τον Μητσοτάκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου 1968, όταν η οικογένεια Μητσοτάκη ήταν ήδη σε κατ’ οίκον κράτηση στη Γλυφάδα μετά την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος το 1967. Το δεκαπεντάυγουστο του 1968, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μέσα στη μαύρη νύχτα, δραπετεύει από τη Ραφήνα με το βενζινοκίνητο κρις-κράφτ «Σωτηρία» (το οποίο αρχικά είχε αγοράσει ένας φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου για εκείνον, αλλά τελικώς ο Ανδρέας ταξίδεψε με κανονικό διαβατήριο).