Περίπου το ένα τρίτο των Αμερικανών λαμβάνει τακτικά πολυβιταμίνες. Πολλοί αγοράζουν τα συγκεκριμένα συμπληρώματα καθώς πιστεύουν ότι θα βελτιώσουν την υγεία τους με διάφορους τρόπους,π.χ. αυξάνοντας το προσδόκιμο ζωής, προφυλάσσοντας από τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις. Φυσικά, οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τις πολυβιταμίνες απλώς ως συμπληρώματα διατροφής.

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το μαγνήσιο, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή συμπληρώματα διατροφής και συστατικό των περισσότερων πολυβιταμινών που κυκλοφορούν στην αγορά.Οι πολυβιταμίνες εξ ορισμού αποτελούν συμπληρώματα και όχι υποκατάστατα διατροφής. Η λήψη ενός χαπιού δεν μπορεί να καλύψει όλα τα κενά που μπορεί να προκαλέσει η κακή σίτιση.

Μέχρι στιγμής, τρεις επιστημονικές μελέτες έχουν εξετάσει κατά πόσο οι πολυβιταμίνες επηρεάζουν σημαντικές πτυχές της υγείας μας.
Συγκεκριμένα, μια γαλλική μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περίπου 13.000 ενήλικες ηλικίας 35 έως 60 ετών, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πολυβιταμινών μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στους άνδρες, αλλά όχι στις γυναίκες. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν καθημερινά πολυβιταμίνες επί 7,5 χρόνια.

Από την άλλη, η επιστημονική μελέτη COSMOS, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 21.000 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, δεν διαπίστωσε καμία βελτίωση στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου και καρδιακών παθήσεων ούτε στη μείωση της θνησιμότητας. Ωστόσο, παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών σε άνδρες και γυναίκες άνω των 60 ετών.

Σε γενικές γραμμές, η καθημερινή λήψη πολυβιταμινών θεωρείται ασφαλής. Ωστόσο, λόγω έλλειψης στοιχείων, η Ομάδα Εργασίας Προληπτικών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών δεν τη συνιστά.

Εξάλλου, βασική προϋπόθεση για τη βελτίωση της υγείας είναι μια ολοκληρωμένη και υγιεινή διατροφή. Είναι σημαντικό να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Οι πολυβιταμίνες εξ ορισμού αποτελούν συμπληρώματα και όχι υποκατάστατα διατροφής. Η λήψη ενός χαπιού δεν γίνεται να καλύψει όλα τα κενά που μπορεί να προκαλέσει η κακή σίτιση.

Μάλιστα, συγκεκριμένα ως προς τα συμπληρώματα μαγνησίου μελέτες διαπιστώνουν σταθερά ότι δεν μπορούν να αντικαταστήσουν μια διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο και τα οφέλη που προκύπτουν από αυτήν. Γενικά, τα ωφέλιμα συστατικά μιας ισορροπημένης διατροφής δεν μπορούν να συμπυκνωθούν σε ένα ή σε περισσότερα χάπια και να γεμίσουν τα κενά.