H ισραηλινή αστυνομία έκανε έρευνα- σημαδεύοντάς του με όπλα- σε δημοσιογράφους του BBC που καλύπτουν τον πόλεμο, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο.
Ειδικότερα, ο Μουχάναντ Τουτουντζί, ο Χάιθαμ Αμπούντιαμπ και η αραβική ομάδα του BBC που καλύπτει τον πόλεμο στο Ισραήλ, κατευθύνονταν οδικώς σε ένα ξενοδοχείο του Τελ Αβίβ όταν η αστυνομία σταμάτησε το αυτοκίνητό τους. Οι δημοσιογράφοι βγήκαν από το όχημά τους, το οποίο φέρει την ένδειξη TV, ότι δηλαδή πρόκειται για όχημα μέσου ενημέρωσης και στη συνέχεια, οι αστυνομικοί -υπό την απειλή όπλων- τους κόλλησαν στον τοίχο και τους έκαναν έρευνα.
Ο Μουχάναντ Τουτουντζί και ο Χάιθαμ Αμπούντιαμπ εξήγησαν στην αστυνομία του Ισραήλ ότι ήταν δημοσιογράφοι του BBC, δείχνοντας παράλληλα και τη δημοσιογραφική τους ταυτότητα. Να σημειωθεί πως κάποια στιγμή, σύμφωνα με το BBC, ο Μουχάναντ Τουτουντζί επιχείρησε να τραβήξει με το κινητό του τα όσα εκτυλίσσονταν, αλλά άνδρες της αστυνομίας πέταξαν το κινητό του στο έδαφος, ενώ άρχισαν να τον χτυπούν.
Εκπρόσωπος του BBC τόνισε ότι οι δημοσιογράφοι «πρέπει να μπορούν να μεταδίδουν ελεύθερα τον πόλεμο στο Ισραήλ και συγκεκριμένα τα όσα λαμβάνουν χώρα στη Λωρίδα της Γάζας». Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «μία από τις αραβικές ομάδες μας του BBC News που βρίσκεται στο Τελ Αβίβ, σε ένα όχημα με σαφή σήμανση ως όχημα μέσου ενημέρωσης, δέχθηκε επίθεση χθες το βράδυ από την ισραηλινή αστυνομία. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να μπορούν να μεταδίδουν ελεύθερα τον πόλεμο στο Ισραήλ».
Υπενθυμίζεται πως η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο Ισραήλ το Σάββατο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 1.300 ανθρώπους. Επίσης, περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε που το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές ως αντίποινα.
Το Ισραήλ έχει πει σε όσους βρίσκονται στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας – περίπου 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι – να μετεγκατασταθούν στα νότια της επικράτειας. Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ προέτρεψε το Ισραήλ να αποσύρει την εντολή, προειδοποιώντας για «καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες». Η Χαμάς όμως, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, είπε στους πολίτες να αγνοήσουν την εντολή εκκένωσης, χαρακτηρίζοντάς την ως «ψεύτικη προπαγάνδα».