Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι δυνάμεις του διεξάγουν «στοχευμένη» επιχείρηση «ακριβείας» εναντίον μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Δρ. Μουνίρ Αμπού αλ Ρις, γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα του Κατάρ ότι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις έκαναν έφοδο στο δυτικό τμήμα του κτιριακού συγκροτήματος του νοσοκομείου. «Ακούγονται μεγάλες εκρήξεις» στον τομέα όπου βρίσκονται, και «μέσα στο νοσοκομείο», είπε.

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Διεξάγουμε στοχευμένη επιχείρηση ακριβείας εναντίον της Χαμάς»

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Ασράφ αλ Κίντρα δήλωσε στο ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο αργότερα πως «ο στρατός κατοχής βρίσκεται στο υπόγειο, ψάχνει το υπόγειο», προσθέτοντας ότι ισραηλινοί στρατιωτικοί «πυροβολούν και χρησιμοποιούν εκρηκτικά». Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Ζακούτ, διευθυντή των νοσοκομείων στη Λωρίδα της Γάζας, αρχικά ισραηλινές ειδικές δυνάμεις έκαναν έφοδο στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και στα χειρουργεία. Ασθενείς καταλήφθηκαν από πανικό, είπε ο Δρ. Αλ Ρις.

Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός, ανακοίνωνε πως άρχισε επιχείρηση στο Σίφα, στο οποίο βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι, καθώς, σύμφωνα με αυτόν καθώς και εκπρόσωπο της αμερικανικής προεδρίας, εκεί βρίσκεται «στρατηγική» εγκατάσταση της Χαμάς. Μέλη του «διεξάγουν στοχευμένη επιχείρηση ακριβείας εναντίον της Χαμάς σε συγκεκριμένη περιοχή του νοσοκομείου Σίφα», ανέφερε ανακοινωθέν του που δημοσιοποιήθηκε μέσω X (του πρώην Twitter), συνταγμένο στα αγγλικά.

Στις ομάδες που διεξάγουν την επιχείρηση συμπεριλαμβάνονται μέλη «του ιατρικού σώματος» και «αραβόφωνοι» στρατιωτικοί, ενώ έγινε «ειδική εκπαίδευση» προκειμένου να «προετοιμαστούν για αυτό το περίπλοκο και ευαίσθητο περιβάλλον» με «την πρόθεση να μην πάθουν κακό άμαχοι», που «χρησιμοποιούνται σαν ανθρώπινες ασπίδες».

Της επιχείρησης προηγήθηκε προσπάθεια εκκένωσης του νοσοκομείου από τους ασθενείς και τους άστεγους και μάλιστα άνοιξε ειδική δίοδος από αυτό. Η διοίκηση του νοσοκομείου είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για την είσοδο (των IDF) στο συγκρότημα… Στο νοσοκομείο αναμένεται να μεταφερθούν θερμοκοιτίδες, ιατρικός εξοπλισμός και παιδικές τροφές, σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF.

Ο Δρ. Αλ Ρις είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «τεθωρακισμένα» και «ειδικές δυνάμεις» του Ισραήλ μπήκαν στο συγκρότημα του Σίφα και απηύθυνε έκκληση στον ΟΗΕ και στη διεθνή κοινότητα να παρέμβουν «αμέσως» για να τερματιστεί η επιχείρηση.

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Η επιχείρηση στο νοσοκομείο Αλ Σίφα θα διευρυνθεί αν χρειαστεί»

Αξιωματούχος ασφαλείας υποστηρίζει ότι η ισραηλινή επιχείρηση στο νοσοκομείο Αλ Σίφα θα διευρυνθεί αν χρειαστεί, και άφησε να εννοηθεί ότι ο στρατός γνωρίζει ακριβώς τι πρόκειται να βρει εκεί. «Ξεκινάμε από μικρούς αριθμούς και η επιχείρηση θα επεκταθεί αν χρειαστεί», λέει ο αξιωματούχος στο Army Radio.

«Η είσοδος των στρατευμάτων είναι περισσότερο μια πρόκληση για τα μέσα ενημέρωσης [οπτική] παρά μια επιχείρηση. Η απόφαση ήταν να μπούμε στο Αλ Σίφα μόνο αν γνωρίζουμε ακριβώς τι υπάρχει εκεί και πού βρίσκεται, όπως κάναμε και στο νοσοκομείο Ραντίσι, στο οποίο έγινε [έφοδος] μόνο όταν ξέραμε ακριβώς τι υπήρχε στο υπόγειό του», λέει ο αξιωματικός.

Χιλιάδες άνθρωποι, ασθενείς, τραυματίες, μέλη του υγειονομικού στρατού κι εκτοπισμένοι εξαιτίας του πολέμου που μαίνεται από την 7η Οκτωβρίου, είναι στοιβαγμένοι στο κτιριακό συγκρότημα του Σίφα, που είναι περικυκλωμένο «απ’ όλες τις πλευρές» από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με τη Χαμάς. Κατά τον διευθυντή του νοσοκομείου, «179 πτώματα» θάφτηκαν χθες Τρίτη σε ομαδικό τάφο. «Υπάρχουν διασκορπισμένα πτώματα στους διαδρόμους του νοσοκομείου και οι θάλαμοι-ψυγεία των νεκροτομείων δεν τροφοδοτούνται πλέον» με ηλεκτρικό ρεύμα, είπε ο Δρ. Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια.

Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας ανέφερε πως ειδοποιήθηκε από τον ισραηλινό στρατό για την πρόθεσή του να προχωρήσει σε έφοδο στο νοσοκομείο, στο επίκεντρο των εχθροπραξιών με μαχητές της Χαμάς τις τελευταίες ημέρες. «Η κατοχή (σ.σ. με αυτόν τον όρο αναφέρεται η Χαμάς στο Ισραήλ) και ο πρόεδρος (των ΗΠΑ Τζο) Μπάιντεν φέρουν ακέραιη την ευθύνη για την επίθεση στο ιατρικό συγκρότημα Σίφα», τόνισε εξάλλου η Χαμάς σε ανακοίνωσή της στα αραβικά. Νωρίτερα, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα προειδοποιούσε εναντίον πιθανής «σφαγής» στη δομή υγείας.

Διαβάστε ακόμη: